10,176    2    1  

Ulike smøremebraner - hvilken produsent er best pris/kvalitet?

joa
 10     1
Jeg skal smøre membran på et baderom med støpt gulv. Ønsker også å smøre membran på litexplatene på veggen.
Ser at Megaflis fører merket Adda til ca 750,- 10 Kg og eget merke for ca halvparten i pris.
Noen som bruker et merke de absolutt anbefaler i forhold til kvalitet-pris, og hvem forhandler det?

   #1
 14     0
Hei sveis!

Produsent vs. Pris vs. Kvalitet vet jeg ikke så mye om...

Når det gjelder kvalitet på smøremembranser kan du ta en titt i denne tråden.



Klippet fra Aftenposten forbruker:


Bademembraner ikke tette!

Når du har membran på badet ditt, skal det være vanntett. Men flere smøremembraner slipper gjennom damp som fører til fuktskader, viser en test.

Når flisene på badet blir våte, trekker vann gjennom fugene og bak flisene. Derfor krever den nye våtromsnormen at veggen under er belagt med en membran som hindrer at vannet trenger inn i veggen. Men selv om badet ditt er forskriftsmessig bygget, kan det oppstå fuktskader, viser en fersk test.


Effekten forsterkes
Testen, som er gjennomført av Huseiernes Landsforbunds blad Hus og Bolig i samarbeid med konsulentfirmaet Mycoteam, viser at flere smøremembraner slipper fukt i form av damp rett gjennom veggen. I laboratoriet der testen ble gjennomført, slapp flere av membranene så mye fuktighet gjennom at prøvene ble våte allerede etter ett døgn. Flere av membranene løsnet også, noe Mycoteam mener kan føre til utette overganger, for eksempel ved sluket, skriver Hus og Bolig.

Testen ble utført i skånsomme, kontrollerte omgivelser, med stabil temperatur. Ifølge Byggforsk forsterkes problemet når det er temperaturforskjell mellom badet og den andre siden av veggen. Ligger badet dermed mot en yttervegg eller vegg i vegg med et kjølig soverom, kan dampen gjøre mer skader.


Muggskade
- At membranene er så dampåpne som laboratoriene viser, betyr at de slett ikke er brukbare i den tøffe våte hverdagen de vil møte i et helt vanlig norsk bad hvor det dusjes på flislagte vegger. De fleste har jo vindu på badene sine, så det er ikke uvanlig at badene har yttervegger. Hva hjelper det å være en bevisst forbruker når man ikke kan stole på at produkter som er godkjent som vanntette, slipper så mye vanndamp gjennom at det blir muggsoppskade, sier Kolbjørn Mohn Jenssen i Mycoteam til Hus og Bolig.

Adda Membran kjøpt hos HMH Cement i Oslo, og Adda Kombiflex, kjøpt hos MegaFlis i Oslo, var best i test, mens Mapegun våtromsmembran og Laticrete ikke holdt tørt. Se resultatene av testen her.


Godkjent
Samtlige av membranene som ble testet er godkjent av Sintef Byggforsk. De har imidlertid i sine tester lagt mest vekt på at membranene er vanntette, og kun anbefalt at produktene har en tetthetsgrad på 50 mot kalde vegger og gulv. Sivilingeniør Ingrid Hole ved Sintef Byggforsk vil nå sette i gang omfattende testing av hvordan fuktforholdene i veggen blir med forskjellige påstrykningsmembraner, for å se hva de skal anbefale.

Hun påpeker imidlertid at de nedslående testresultatene kan skyldes at membranen ikke er lagt tykt nok. Mens Sintef Byggforsk har lagt en membrantykkelse på én millimeter til grunn for sine tester, har Mycoteam fulgt pakkens bruksanvisning og lagt to strøk.

- Det har gitt forskjellige tykkelser. Testen kan derfor ikke brukes til å sammenligne materialegenskapene til produktene, fordi vanndampmotstanden er avhengig av tykkelsen på membranen, sier hun til magasinet.

Hun vedgår at det er problematisk at det ikke er tilstrekkelig å følge bruksanvisningen for å få et tilfredsstillende resultat.


Slik unngår du problemet:
Innstaller et dusjkabinett med fire vegger

Benytt membran på rull. Dyrere? Ikke sålettvint? Men tryggere.

Bruk mer fuktbestandige materialer i konstruksjoneneenn gipsplater, særlig i våtsonen.Eksempler på disse er bygningsplatermed membran, for eksempel våtromsplater(armerte polystyrenplater).

Bygg våtrom med mur eller betong i konstruksjonene.Om det oppstår en lekkasje,blir de materielle skadene mindre omfattende,og muggsopp trives dårligere.

Vær klar over at ved fuktskader er det ingenhjelp å få i selskapet der du har forsikretboligen og innboet. Boligforsikringer dekkerkun skade etter uforutsett vannskade somskyldes plutselige lekkasjer, ikke fuktskadersom skyldes feil konstruksjon, mangelfulltvedlikehold, eller for dårlige produkter.
   #2
 22,342     Akershus     0
Jeg har brukt flere av membranene i Aftenpostens test uten at jeg har hatt noen problemer, også Megaflex. Hvis man skal bruke Megaflex på gulv må man ha mange strøk og duk. Dette tar tid... Da er det bedre å bruke tokomponent membran selv om det koster mer.

I Aftenpostens test ble membranene utsatt for miljø som ikke er representativt for baderom. Jeg har ikke opplevd at Megaflex tløsner.