15 372    6    0  

Hvordan skille ut tomt?

 8     Akershus     0
Hei!
Kjæresten min har som tidligere nevnt et gammelt hus med stor tomt. Så vi tenker på å skille ut en tomt og bygge på den. Hvordan gjøres det? Må vel stikkes ut og tinglyses osv?

   #1
 65     Askøy     0
Du bør ta kontakt med kommunen og spørre.  De er vanligvis snille mennesker.

Det stilles krav til en tomt, så det er like greit å starte der med en gang.
   #2
 211     0
Deling av tomt skjer hos kommunen.

Det du gjør er:

  • Send først ut nabovarsel (skjema fås hos kommunen)

  • Søk deretter om fradeling (skjema fås hos kommunen)

  • Dersom søknaden invilges må du tinglyse skjøte for eiendommen (dette kan en megler hjelpe deg med om du ikke finner ut av det selv

  • Tinglys rettigheter (veirett, vann- og avløp o.l)
Det som tar lengst tid i forbindelse med delingen er stort sett oppstikking (kommunen måler opp og merker tomta). Det kan fort ta noen måneder før de kommer for å gjøre dette.

Husk at dette ikke er gratis.. I kommunen jeg jobber (som megler) koster det rundt 30.000 tror jeg. Usikker på hva det koster andre steder i landet.

Edit: En ting til, ikke gå på en skattesmell. Husk at du må betale 28% skatt av salgsummen dersom du selger tomta du har skilt ut.
  (trådstarter)
   #3
 8     Akershus     0
Tusen takk for svar  Smile Smile :)
Meningen er at vi skal bygge på den selv  Smile
   #5
 59     ålesund     0
hvis det er snakk om flere tomter side om side, koster det da 30 000,- pr tomt eller ?
   #6
 211     0
30.000 var et omtrentlig tall og gjelder i kommunen jeg holder til. Kommunene har egne gebyrer. Det vil koste mer dersom en skal dele av flere tomter.

For å finne et bedre estimat må en nesten lese veiledningene som ligger på de forskjellige kommunenes nett-sider. Mulig det er forskjellige måter å regne ut gebyret på i forskjellige kommuner, men jeg vet noen har et fast gebyr per tomt, og at det gis rabatt på dette gebyret ved flere tomter.

Det kommer også an på om reguleringsplanen må endres. Store endringer i reguleringsplanen er dyrt. (kan komme opp i et par hundre tusen)

Sikkert flere faktorer som kan påvirke kostnadene ved fradelingen enn de jeg skisserer.