1,277    17    3  

Elementhus fra østeuropa - må man bruke norsk snekker?

 18     Oslo     0
Skal bygge hus i Oslo og har god dialog med et par elementhus leverandører i østeuropa. De har SINTEF godkjenning og levert flere tusen hus til norske kunder. 

Må jeg engasjere og ansvarsbelegge en norsk håndverker med sentralgodkjenning?

Noen tips om hvordan jeg kan gjøre dette på lovlig vis?

Skal kjøre delentreprise på rør og el men ellers gjøre så mye egenissants jeg orker. 

HSt
   #1
 36,582     Lillestrøm kommune     0
Pass på at godkjenning gjelder også for dine moduler. Skal leverandøren montere modulene ? Hvis nei ville jeg tro at det må normal ansvarsrett på plass
  (trådstarter)
   #2
 18     Oslo     0
Ja de monterer (redigerte nettopp innlegget mitt) Smile Får tett hus klar til å ta inn rør, el, etc. Veggene avsluttes i utvendig panel og innvendig gips (kun åpninger for teknisk). Alt av RIB blir grundig dokumentert fra fabrikken. Jeg har SØK og PRO ansvarsbelagt.

"pass på at godkjenningen gjelder også for dine moduler". Takk - det skal jeg dobbelt sjekke!

Må jeg ansvarsbelegge en norsk snekker med sentralgodkjenning som står ansvarlig for kvaliteten og for å gi nødvendig sluttdokumentasjon?
HSt
   #3
 36,582     Lillestrøm kommune     0
Jeg kan ikke regelverket godt nok. Men må ikke husfirma være en utførende når de gjør det meste av jobben ?
  (trådstarter)
   #4
 18     Oslo     0
Jo det er litt det jeg lurer på også, hvordan dette henger sammen. Om jeg må ha en ansvarlig utførende som er sentralgodkjent i Norge, og som bruker min hus-leverandør som "underleverandør".

De snekkere jeg har vært i kontakt med skal ha godt betalt for å ta denne rollen.
HSt
   #5
 36,582     Lillestrøm kommune     0
Jeg vet de gjør det slik med halvåpne moduler som mangler godkjenningen. Du som selvbygger med de under deg ? (som jeg skrev dette kan jeg ikke) De må jo unsett dokumentere jobben, skal de ta huset frem til og med trykktesting ? Med godkjenning på masse hus burde jo leverandøren ha vært gjennom dette mange ganger, derfor jeg er litt skeptisk til godkjenninger(som fotobutikken i New York som stemplet bruksanvisningen som grantibevis, vi gikk ikke på den, verdens garantien fulgte med enheten når de solgte den dyrere versjonen)
  (trådstarter)
   #6
 18     Oslo     0
Trykktesting må jeg sørge for selv. I grunnen er selvbygger en tanke ja. Litt usikker på om man kan være selvbygger i Oslo Kommune, men det skal jeg finne ut av. De leverer idag masse hus til norske utbyggere, så problemstillingen min er nok ikke helt hverdagslig. De er nok mest vant til at det står en norsk snekker mellom meg og de.
Siste redigering: Sunday, December 17, 2017 7:53:07 PM av leikire
   #7
 239     Oslo     2
Det blandes litt begreper her. Sentral godkjenning er en frivillig ordning, intet krav i noen sammenheng. Pga EU-regler holder det nå at man erklærer ansvarsrett i en byggesak (dvs at erklærende foretak selv må vurdere om sin kompetanse og erfaring er dekkende iht Byggesaksforskriften).

Selvbygger følger av Plan- og bygningsloven og er en nasjonal mulighet. Gjelder også i Oslo. En selvbygger må sannsynliggjøre at arbeidet blir utført i samsvar med gjeldende bestemmelser. Eget skjema benyttes.

Det er uproblematisk at et foretak monterer til "tett bygg" under sin ansvarsrett og at en selvbygger (eller et annet foretaks ansvarsrett) tar over derfra. Det skal komme frem av gjennomføringsplanen som søker utformer.
Signatur

   #8
 348     1
Aldeles enig med takstmann over.

Vil bare supplere med to ting:

1) det er ikke noe lovmessig til hinder for at du kan ha personlig ansvarsrett som selvbygger med de Øst-europeiske montørene, både før og etter tett-tak tidspunktet. Da må du imidlertid selv kjenne til hvordan element-monteringen skal gjøres. Eller du kan leie en fagkyndig overvåker av monteringen som din medhjelper. Men du har selv likevel ansvaret for kvaliteten i modulbygget som Øst-europeerne klakker i hop.

Det er videre slik at dersom den utenlandske leverandøren kan dokumentere sine produkt til å følgesitt lands bransje-norm (mulig ikke lovpålagt der og i hvert fall ikke i Norge), ja så vil kontroll-oppgaven for det ansvarlig foretak du uansett vil måtte ha, kunne forenkles og dermed gjøres billigere. Les SAK § 14-6, 3. ledd og veiledningen til denne. De magiske ordene er "...relevant anerkjent bransjestandard eller norm". Behøver ikke være norske normer.

2) Hva skal så til for å bli selvbygger, (ikke spesielt for Oslo), pbl § 23-8.
Tolkningsuttalelse fra KMD, 11.01.2017: https://www.regjeringen.no/no/dokumenter/-23-8---departementets-tolkingsuttalelse-om-personlig-ansvarsrett-som-selvbygger-jf.-pbl.--23-8-andre-ledd-og-sak--6-8-og-12-1/id2544517/ Her fikk både DiBK (som hevdes å være enig med departementet!) og kommunen justert sin oppfatning, og "Departementet vil bidra til at veiledningen blir i tråd med departementets syn".
Signatur
TSt
   #9
 14,509     0
Men veldig skeptisk når de påstår det er levert flere tusen hus og dette forsatt er en problemstilling.  Da burde jo leverandøren ha klar oversikt over hvordan dette skal håndteres.
Det er skandale oppslag om østeuropeisk modul produsent i Trondheim for tiden, ingen lufting av kledning var det det startet med og nå er søksmål i multi million klassen der to boliger visstnok allerde har måtte bli revet.
Ebe
   #10
 4,452     Vestlandet     0
Uansett hvilken bransjenorm de skal dokumentere etter, så er det de norske byggtekniske reglene (tek17) de skal prosjekteres og bygges etter. Dette erklærer den som tar ansvaret. Dette skal også kunne dokumenteres oppfylt ved et eventuelt kommunalt tilsyn.
Signatur