296    2    1  

Skal bygge nytt og trenger råd om lydisolering

 1     0
Jeg skal bygge nytt hus, med utleiedel i kjeller.

Arkitekt anbefaler Thermomur i u-etg med etasjeskille i 25 cm betong og 20-25 cm nedforing for isolasjon og rør/ventilasjon/strøm.

Jeg vet at dette er en jobb som tar mye lenger tid enn å snekre, og antageligvis mer kostbar.

Snekker anbefaler å ha etasje skille i tre, men med lydbøyler fra feks Glava eller Rockwool.

Murer har heller ikke kommet med noen tall, men sier selvsagt at mur er best.

Jeg er veldig fornøyd med alle som hjelper til med bygging og har ingen grunn til å ikke stole på de, men ingen av de har noen tall eller erfaringer å vise til. Jeg har selv bodd i blokk, (både av nyere og eldre dato, og kan ikke skryte av god lydisolering i noen av de.

Begrunnelsen til arkitekten er at treverk vil være dårligere bla pga alle horisontale føringer må gå i trekonstruksjonen, dvs konstruksjonen perforeres og blir vanskeligere å isolere.

Har uansett tenkt til å blåseisolere, takhøyden er heller ikke noe problem +/- 30-50cm

Håper noen har noen erfaringer eller tips for å sende meg i riktig retning.

Er ikke lagd av penger, så pris er også en faktor.

På forhånd takk

   #1
 184     Orkdal      1
Har selv utleie i huset mitt og jeg bygde det som følger: bjelkelag i tre 300 mm høye, lydbøyler, 2 lag gips under. I gangen fòret jeg ned himlingen under gipsen for å gå med ventilasjonen. Ut og inntak ble kasser inn. Over bjelkelaget la jeg ned slisset gulvspon, trinnlydplate, gulvgips, sponplate med spor, 6mm gips og laminatgulv. Isolerte hele bjelkelaget. Hører ikke noe spesielt ifra de nede. Prismessig vil jeg tro trebjelkelag er billigst.
   #2
 1,333     Bergen     0
Beskrivelsen til Sondre87 vil helst sikkert fungere, men det han har oppå gulvet virker vel mye etter mitt skjønn. Hvert lag som lyden blir brutt gjennom gir selvsagt mer demping, men 6 lag med materiell har sin pris. Kan hende dette skulle være et lydstudio, men her er det vel bare snakk om skille mellom boenheter...Smile

Kombinasjonen betong og isolasjon/gips på underside og gjerne trinnlydplater oppå er en bankers. Ved bjelkelag og diverse over/under går det likevel an å få det mer enn godt nok, men en må være nøye med utførelsen og unngå at lyd kan gå i rette baner mellom etasjene. Fx ved at himling kles ferdig før vegger reises/plates i underetasjen. Alle overganger mellom tak/vegg/gulv bør i tillegg tettes med elastisk fuge. Spotter og innfelte takpunkter i himling bør unngås. Monter heller stikkontakter øverst på vegg og legg inn spikerslag i tak der ev takbelysning skal monteres.

Vi har selv leieboere i et rehabilitert hus med 2 etasjeskiller. Opprinnelig var der leire i 200 mm bjelkelag, sydde matter lagt på bjelkelag og tregulv spikret i flytende lekter oppå dette. Panel og duk på underside. Nå har vi fjernet leiren mot leieboerne, montert dobbel gips i lydbøyler på underside og gjort taket ferdig før veggene kom opp. På overside er det gamle gulvet boret for innblåsing av rockwool. Dette var nok til at leieboerne forsvant ut av hørevidde for oss. Senere har vi fornyet gulvet ved å rette av med mehabit 0-15 mm, ullpapp og 12 mm xfiner skrudd i sliss og 11 mm BerryAlloc laminat på dette. Ikke noen mer effekt av dette, høy musikk hører vi mer gjennom vinduene enn etasjeskillet.

Mot 2.etg. orket vi ikke å fjerne leiren og rev kun til stubbeloft på underside, platet med 1 lag gips i lydbøyler. Fikk så blåst inn rockwool i ca 12-15 cm rom på underside av stubbeloft og platet så på nytt med gips over borehull. Isolasjonen ga da et sammenhengende sjikt også under bjelkelag. Oppe er gulvet som opprinnelig. Dette etasjeskillet er også meget bra med tanke på både lyd og trinnlyd.
Signatur