510    8    1  

Tomt som egenkapitall??

 1     Heggedal     0
Hei , 
Jeg fant ikke så mye om dette på nett , så da lurer jeg på om jeg kan bruke tomt som jeg eier , som egenandel til banken når jeg skal ta byggelånn ? Evetuellt boligglånn senere. Tomt er ca.3mil verdi og jeg leste tror jeg at man kan bruke opp til 50% tomtens verdi som egenkapitall...stemmer det?
Også vi ha en fordel til banken - ang.kommune , siden vi bygger i sentrum som nå vokser og alt bebygges rundt , må vi ha næring i 1.etage. Og det sa vi ja til , ellers så hadde vi ikke ha fått tomt. Så er banken også mer trygt på nedbetaling. Siden vi skal få minst.10-12 tusen i utleie . (Rundt 90-100kvm).
Takk i forhand for alle svarene.🙄😊

TSt
   #1
 2 602     0
Det avhenger jo av utleiemarkedet om det er positivt med krav til næringsutleie eller ikke. Bor et sted som har de samme regler for næring i 1 etg i sentrum og der må reglene gjøres om hvis det skal bli noe utbygging siden markedet for utleie til næring er alt for lite. Må også huske på at en må ha denne utleien om 20 år, da kanskje i konkurranse med mange andre som har bygget senere.

Tomt må jo være verdt noe som sikkerhet / egenkapital men andre får ta den delen.
   #2
 991     Asker     0
Når det kommer til utleie et det som nevnt over avhengig av hvor. I Asker hvor vi bygger, godtar banken 10/12 av leien som betalingsevne. Burde kanskje ha inn en utleiermegler for å dokumentere dette.
Signatur
   #3
 11     1
Hei,

Børhaug forstår jeg deg rett.

I og med bankene (i alle fald Storebrand) nå max utlåner 5x inntekt, vil en forventet utleieinntekt øke denne inntekten og max lånebeløpet?
HSt
   #4
 15 759     Sørum     0
Jeg forstår svaret dit hen at du kan legge til 10/12 deler av forventete leieinntekter til din inntekt før du beregner x5 som Max beløp. I tillegg har du egenkapital kravet. Du må vel ha et rimelig anslag på månedsleie og ikke legge inn urealistisk høy leie.
   #5
 11     0
Takk for svar, ønsker om muligt at bygge med utleiedel + hybel, er i tvivl om hvordan dette kan løses best innafor gjeldende skatteregler. Har nogen eksempler på evt plantegninger som viser en skattefri hybel+utleiedel altså to enheter utover egen. Har lest skattereglene, men ser ikke helt for meg hvor selvstendig man kan lage en hybel før den blir betraktet som full skattepliktig..

Målet på sikt er at barna våre skal få egen del av huset som ungdommene kan være litt selvstendige. Hadde vært kjekt om ekstrakostnaden forbunnet med denne kunne finansiere seg selv gjennom utleie.
HSt
   #6
 15 759     Sørum     0
Det er mange løsninger, min bekjente har en inngang i sokkel med trapp opp med dør enten nederst eller øverst i trappen. På planen er dette vinterinngang og felles med hybel så han slipper å måke snø. I praksis bruker han alltid inngangen i 1.etg på baksiden. Ellers er det egentlig bare å måtte ha en dør som kan være låst mellom gang til kjellerstue/vaskerom hos dere inn til hybel dette bør jo tilpasses deres senere egne bruk av arealet så dere ikke trenger å gjøre noen endringer. Den selvstendige hybelen er det greit, der har dere egen inngang evt kombinert med felles inngang til overnevnte løsning. At den er tilpasset fremtidig bruk av dere viser jo nettopp at det er utleie av rom i egen boenhet, forskriften krav til hybel i egen boenhet.
   #7
 11     0
Takk,

lest en del på skatteetaten og søkt info på nett, men synes ikke det er krystalklart.. Står der at om hybel har egen inngang/toalett er det selvstendigt, om den ikke har dette er den uselvstendig.. hva om utleieleilighet deler inngang med hybelen, men begge har eget toalett? Evt bygger toalett på utleieleilighet og et i felles området med hybelen..

Som du skriver kunne man have dør imellem inngang til utleie/hybel som da er låst, aner ikke om dette kvalifiserer nok til at være del av egen bolig.


   #8
 991     Asker     0
Slik du gjør dette i alle tilfeller er at du bygger huset uten noe form for utleie, samt ingen kjøkken i planlagt utleie. Når du mottar ferdigattest bygger du om. Det er enklere regler og mindre krav til bla uteareal. Du kan følgelig velge å bygge etter en standard som er egnet for seksjonering, men det er veldig kostnadsdrivende. Skatten bør du undersøke, men bør jo la seg løse.
Signatur