1,039    4    1  

Innrede kjeller i hus fra 80 tallet med Leca grunnmur, hvordan?

 308     Nord-Hordaland     0
Da står turen for å fullføre innredning i min bolig som er bygget i 1988, og jeg kjøpte for en stund tilbake.
Her er noe påbegynt arbeid, men mitt spørsmål er hvordan skal jeg fullføre arbeidet og få gjort dette så riktig som mulig (Uten å kunne grave opp rundt hele huset (det er ikke mulig.)

Her er oppbygning slik det er pr i dag:
Grunnmur er av leca blokker som er 20cm tykke.

Utvendig:
Knotteplast som er pusset inn over bakkenivå
Fyllmasse direkte inntil vegg så å si helt opp (80% av vegg)

Innvendig:
Leca er pusset med mørtel
Knotteplast fra gulv til tak.
¾ x 3 stender, 2cm fra vegg.

Det er ikke isolert eller montert noe dampsperre eller veggplater i dag inne i kjeller i dag.

Hvorfor det er knotteplast både utvendig og innvendig forstår jeg ikke, men den kan med letthet skjæres vekk/åpnes eventuelt. Hva anbefales?

Er det noen som kan forklare hvordan innvendig skal bygges opp på riktig måte fra Leca til ferdig platet vegg? (utsiden har jeg ikke mulighet og få endret noe på)

HSt
   #1
 36,582     Lillestrøm kommune     1
Vi har samme grunnmur, min fra '87. Jeg har en vegg som blir våt nede, det som bør uroe flere er at denne åpenbart var tørr når forrige eier bodde der, men den ble selvføgelig våt første sommeren min for ca 5 år siden. Har avfukter inne og har ikke gravd opp for å se hva som er galt enda. Jeg lurer egentlig på om fuktforholden i bakken har endret seg ved at det er hugd mere i nyere boligfelt ovenfor oss og at det siger mye mer vann nedover enn før.

Det det viser er at det er ingen garanti for at utvendige uisolerte vegger forblir like tørre over tid.

Hos meg blir det ingen innredning av kjellerareal før utendig isolering og kontroll av murene. (Det du sier du ikke kan få til hos deg, hvorfor ikke ?).

Insolering av denne type vegger er alltid en risikosport. Av innlegg her på BB så tror jeg forslaget om å lime isolasjon EPS/XPS på veggen og pusse denne er det bestë forslaget. Er muren varm og tørr så er ikke risiko like stor og en kan gå får mer konvensjonelle utforinger hvis en vil. Uansett, ingen plast, og helst så diffusjonsåpent som mulig.

Knotteplast løsningene inne er ispirert av Platon i Sverige, men de setter ofte sug under Platon på gulv så mye av det som gjøres i Norge er veldig halvveis.
   #2
 834     Sørvikmark     0
Vi gjorde: Lekt i bunn og lekt i topp trukket 2 til 5 cm inn fra ytre murvegg (oppretting), slik at det blir sirkulasjon av luft bak isolasjonen. Brukte 48x48 for lektinga festa i topp og bunn samt klossa bak festa i murveggen. Jeg trakk ståltråd bak stenderne slik at isolasjonen ikke skal falle bak mot muren med tiden. Droppet plast da vi ble belært med at dersom over 50% av vegg er under bakkenivå skal man ikke ha fuktsperre.
HSt
   #3
 36,582     Lillestrøm kommune     0
Det er denne oppskriften "alle" har gått bort fra nå, se Glava sine sider.  De trekker ut stenderne men isolerer bak både stender og helt inntil muren mellom.  Den kalde luftlommen bak muren gir mulighet for fuktoppsamling på de kaldeste stedene (tror det er bagrunnen for at de går vekk fra denne metoden).

"Noen" sier forøvrig at Rockwool lettere tørker ut enn Glava, men selv om jeg bruker en del Rockwoll så har jeg ikke funnet noen dokumentasjon på dette annet enn at jeg var med å åpne en slik vegg med plast en gang som var søkk våt nede, med Glava.  Fukten var sikkert flere år gammel, med hull i plate plast så tørket den ut ganske fort.
   #4
 834     Sørvikmark     0
Den kalde luftlommen bak muren gir mulighet for fuktoppsamling på de kaldeste stedene (tror det er bagrunnen for at de går vekk fra denne metoden).


Gitt at det er kalde rom så ville jeg vurdert noe annet ja. Potensielt behandlet det som våtrom med tetti eller noe. Men, siden alle våre rom som er ut mot murvegg slik er varme rom så bekymrer jeg meg ikke nevneverdig.