#21
 3,872     Asker     0
Store vinduer, og spesielt høyt opp kan bli svindyrt. Hørte om et 2x7m (ja helt sinnsykt stort) som ville koste 700k ferdig insatt. Bla grunnet det ville kreve helikopter for å få på plass!
Signatur

  (trådstarter)
   #22
 22     0
Takk for tilbakemeldingene (selv om de ikke var veldig oppløftende).
Grunnflaten er på litt over 160 kvadratmeter. I grunnarbeidet er ikke sålen, men selve gravinga inkl. pukk o.l. ment. Kjøkkeninnredning for 150 000 kr til hoveddelen og 50 000 kr til utleiedelen ser jeg på som mulig. Skal ikke ha overskap, kun underskap og øy i hoveddelen. Ikea funker fint.
Peisen blir en Gyrofocus (hengepeis), den er veldig dyr og kan vente, men ikke skippes. Vannbåren varme inkl. rør o.l. ikke varmepumpe. Mulig en venn av oss kan ta på seg jobben med å legge rørene. Vinduene er delt opp slik at de enkelte delene ikke er kjempestore. Mulig det er svinedyrt for det.

Noen tips for å kutte kostnadene? Sånn rent bort sett fra å bygge et helt annet og mindre hus Wink Ser ikke hva som er så komplisert med huset (bortsett fra taket). Arkitekten er meget positiv, men det er kanskje en "yrkesskade".
   #23
 3,872     Asker     0
Jeg tror kjøkken 150+50 går helt Ok. Men ville startet å operere med standardleveranse, Dvs malingsklart, og bygd budsjett ut fra det. Nøkkelferdig er egentlig INK alt du har i budsjettet nesten. Det vil IKKE koste 3,8. Kanskje start med trekonstruksjon også, og ha tilvalg kostnad i Ytong. Lettere å få oversikt og forstå kostnadsbildet. Man får også ganske så gode kalkyler på rekonstruksjon så du kan minimere usikkerhet. I ditt budsjett slik det er nå bør du ha 10-15% buffer minst, da det er så mange ukjente.
Signatur
   #24
 598     0
Penget er å lande på kjøkken, enten starter du med et billig ikea kjøkken som du skifter om noen år når man har råd, eller så bør du finne ut hva du er ute etter. Er ikke noe som heter "standardleveranse" på slike prosjekter som har den meningen du tror det har.

Jeg er nysgjerrig på spesielt stue delen, prosjekterte jatak andre etasjen for dere på grunnlag av tegningene deres? Hulldekke i tre uten tverravstivere? Fryktelig nysgjerrig på hvordan yttervegger skal klare det.
   #25
 3,872     Asker     0
Jeg sikter til standardleveranse fra boligleverandørene. Den er noe ulik fra leverandør til leverandør, men den helt store forskjellen er det ikke. Et nøkkelferdig hus er gjerne akkurat det. Helt fiks ferdig. Fra tomt til hus. Standardleveransene er stort sett alltid "malingsklart" + kjøkken + bad + gulv + alle tilvalg. Alt som må være der etter TEK10 over betongarbeidet er stort sett med. F.eks vil et tilvalg være royal kledning (100k ekstra. ) eller etasjeskille i betong, VBV etc. Man kan finne relativt greit ut hvor stor forskjellen vil være i ca pris. Å starte med nøkkelferdig med unntak av hva jeg listet i kostnader under er ikke så smart. Det er da vrient å se om man har glemt noe. De fleste husleverandører gir mer enn gjerne en kalkyle på et hus man kommer med.
Signatur
   #26
 348     0
Mye tull på "rådgivningen" på en søndagskveld,i hvert fall i et faglig perspektiv.

1) Det er slik at en kvadratmeter mer vindu ikke bare kan direkte sammenlignes med spart kostnad til en kvadratmeter mindre vegg. Det er i tillegg også en indirekte kostnadssammenheng i bygningsregelverket. Du kan oppleve å måtte øke tykkelsen på noen eller alle ytterveggene i huset for å ta opp den dårligere isolasjonsevnen større areal av vindu automatisk vil gi. Men dette kan du konfrontere dyrkjøpt arkitekt med.

2) Ytong er et merke av materialtypen porebetong. Det er ett av verdens mest standardiserte bygningsmaterialer. Pass deg for tvangstanker eller slutninger basert på manglende kunnskap. Det må ikke være Ytong. Utnytt konkurransen i et internasjonalt marked. Du er over oppfordret til å oppgi harde data for at jeg fort kunne vurdere om du kan kjøpe dette bygningsmaterialet billigere. Slikt konkret arbeid får du ikke til. Det er noe du bør være klar over: norske priser og norske lønninger er din største risiko, ikke formen eller solfangeren du ikke fikk på taket.

3) Porebetong er relativt enkelt å budsjettere sikkert med. Det kommer av at materialene og verktøyene man bruker er få og enkle. En tykk veggblokk erstatter 8-9 typer dill-dall i en trehusvegg. Har ikke 120000-kroners arkitekten (også) fortalt deg dette? Og hvis du alt vet det, hvorfor så ubehjelpelig? Forventet produksjon om du da kommer igang: 1,0 m2 veggflate pr time for en murer, 2,4 m2/time for 2 murere.

4) Backup-løsning i form av budsjett trekonstruksjon med et "Ytong påslag" man verken kjenner eller har erfaring med hvor stort skulle være? Enda en fin måte å kaste bort tid du sier du ikke har all verden av.Så vidt jeg kan begripe, har du allerede satt av et påslag for uforutsette greier på 400000 (7,2%).

5) Kan til slutt ytterveggene falle fra hverandre hvis JA-taket sir nei? Vel, ytterveggene klarer jo bare 91 tonns vertikaltrykk pr lm (fb=1,8 N/mm²), så dette kan røve nattesøvnen fra enhver. Igjen, dyrkjøpt arkitekt må svare for sine valg.

Signatur
HSt
   #27
 36,576     Lillestrøm kommune     0
Nå bygger TS hus med mye punktlaster, tror det var 7- eller 9- doble taksperrer på hus med lignende fasade. Tviler på at de legger dette rett på en uforsterket Ytong vegg. Ikke alle kan bygge selv da er de styrt av hva entreprenør vil bygge, Ytong eller liknende blir sikkert dyrere enn tre

  (trådstarter)
   #29
 22     2
Heisann, her ble det debatt. Fint det, men tonen din (Herr selvmurer) er ikke av det konstruktive slaget. Du må gjerne gi gode råd, men den respektløsheten du viser her er det ingen som setter pris på.

Jeg er meget klar over fordelene med porebetong og vet også at Ytong kun er et av merkene. Pga. den noe spesielle takkonstruksjonen må veggene forsterkes slik som HSt allerede har bemerket.
   #30
 598     0
5) Kan til slutt ytterveggene falle fra hverandre hvis JA-taket sir nei? Vel, ytterveggene klarer jo bare 91 tonns vertikaltrykk pr lm (fb=1,8 N/mm²), så dette kan røve nattesøvnen fra enhver. Igjen, dyrkjøpt arkitekt må svare for sine valg.

Så vidt jeg vet har ingen spurt om vertikal last, men sikkert nyttig info.
TS har bestemt seg for Ytong produktet, så det er avklart, kan legge igjen "salespitchen". Prisforskjellen om du setter bort alt tror jeg ikke er fryktelig stor, ellers ville nok som du vil frem til, flere brukt det. Norge har som du sikkert skjønner selv, tradisjoner med trekonstruksjoner. Så vil tro nordmenn er farget av dette å synes generelt tre er finere enn mur.

Jeg er nysgjerrig på om taket er prosjektert av noen, eller om det bare er tegnet ikke beregnet Tongue Uavhengig av hva vegger er bygd opp av, så har TS innhentet tilbud fra Jatak på hulldekke i tre (se andre tråden). Lurer derfor på om Jatakk ordnet prosjekteringen eller om det feks har blitt brukt en ingenør i forkant da dere har innhentet priser for tak.