3,453    19    5  

Massivt trehus?

 18     Oslo/Akershus     0
Noen som har erfaring og kunnskap om å føre opp slike hus? 

Vi er veldig tidlig i prosessen, men liker det vi ser- men kan lite om dette foreløpig.. 

Hvilke leverandører kan man anbefale?

Økonomi, er det mye dyrere enn å velge et hus fra f eks boligpartner til ca 20 000 per m2? 

Er det begrensninger for innvendig kledninger? (Malt slette vegger/tapet innimellom) 

Vi leker med tanken om solcellesystem, og leser at man kan få noe i støtte fra Enova, har dere erfaringer med dette? 

Vi bor på 550 moh i Innlandet i Mjøstraktene, mye sol her året rundt og ikke minst tenker vi miljø om vi klarer å være noe selvforsyndte.. 

Ser dette ble rotete skrevet, men takker for alle innspill 😃

Hilsen uerfaren

HSt
   #1
 36,582     Lillestrøm kommune     0
Jeg så på det for en del år siden. På meg virker det som det kun er store aktører og det er vanskelig bare å finne produkter. Har inntrykk at det fortsatt er slik.
  (trådstarter)
   #2
 18     Oslo/Akershus     0
Det ser ikke ut til å være mange aktører å velge mellom, men ser likevel ut til å være noe å kikke nærmere på.

Håper det er noen som har erfaring med dette her inne 😉😃
   #3
 5,111     Sørnorge     2
Klarer ikke å holde fantasien i sjakk når jeg ser overskriften "massivt trehus". Fantasien gir noen spennende bilder. Skal det hules ut?

Forøvrig tror jeg man bør ta en titt til Tyskland for å finne leverandører av hus i massivtre.
  (trådstarter)
   #4
 18     Oslo/Akershus     0
Klarer ikke å holde fantasien i sjakk når jeg ser overskriften "massivt trehus". Fantasien gir noen spennende bilder. Skal det hules ut?

Forøvrig tror jeg man bør ta en titt til Tyskland for å finne leverandører av hus i massivtre.

Godt du har evnen til å fantasere 😉

Men er det virkelig ingen her inne som har noen erfaring med dette? 🤔
   #5
 9     1
Her på sørlandet er massivtre veldig utbredt. Setter opp mange hus og blokker med massivtre. På et seminar for ca. et år siden mente leverandøren at massivtrebygg ikke var veldig mye dyrere enn andre løsninger(leverandøren: Massivtre AS). Alt blir produsert på CNC-maskiner i Østerrike og kjørt opp til Norge. Monterer et bolighus på ca. en uke.

Innemiljøet blir veldig bra av å bruke massivtre, en studie i tyskland(?) målte pulsen på barneskolebarn i lang tid, og det viste seg at pulsen var lavere på de barna som hadde undervisning i massivtre klasserom.

Det var en produsent av en lafteløsning, som massivtre, som leverer kjerneved av furu. Dvs. har en naturlig beskyttelse mot sopp og insekter, noe av det samme som CU-impregnert materiale.

Personlig ville jeg sammenlignet flere materialer med pris opp imot levetid. Treverk har som kjent en lavere levetid enn stål, betong og mur. Men det høres ut som du er miljøbevist, og treverk er best når det kommer til miljøregnskapet.

Vet om en del industribygg som har fått støtte fra enova, men aldri hørt om bolighus.

Innvendig kledning gjør du som du vil med, men for best mulig inneklima vil man ha massivtreet eksponert mot innsiden og bruke en diffusjonsåpen maling (for å utveksle luft fuktighet RF).

Kan ikke noe om solcelle, men såkalt "offgrid" hus som ikke er tilkoblet strøm eller vann er veldig spennende Tongue

Husk at det ikke koster noe å spørre om tilbud på huset ditt Smile
Signatur
   #6
 348     1
Massivtre hus - enda en gimikk. Det er kun et gode med "nyvinningen": det bygges uten dampsperre. Selve ordet er misvisende. Om du skulle bygd vegger av massivt tre måtte veggen være 1,5 meter tykk for å oppnå påkrevd U-verdi (λ = 0,120 W / mK). Det blir for drøyt. Derfor er den massive veggen tynnere og isolert på utsiden med et bedre isolerende materiale enn massivt tre selv.

Norsk skogindustri er under press. Innerst i kroken utvikles massivtre som konsept. Selskapet Massiv Lust AS i Luster som aldeles ikke var solid, går inn som 10% eier i et nytt selskap sammen med mer solide Hunton Fiber AS (55%) og ditto Stangeskovene AS (35%). Det nye selskapet, Nordisk Massivtre AS, skal gjøre materialtransport fra Østerrike, Tyskland og langt borte fra øverflødig. Man er jo miljøbevist. Nå er det Kongsvinger som gjelder.

Bruk av massivtre er smartere, gir bedre inneklima, mer gunstig totaløkonomi, og er best for miljøet, (styreleder Lars Atterfors).

Myndigheter, beslutningstagere, eiendomsutviklere og andre viktige interessenter oppfordres til å sikre at norsk trevirke i større grad foretrekkes. Mer direkte kan det ikke sies: handle norsk - blakk deg!

Hunton Fiber AS lager tilfeldigvis isolasjonsmateriale som kan og vil bli benyttet på utsiden av massivhuset. I et innlegg i Dagens Næringsliv fredag 24. juni 2016, 2 dager etter at styret i Hunton Fiber AS fattet beslutning om bygging av en ny fabrikk uttaler forskningssjef og næringspolitiker ved SINTEF, Jonas Holme, seg positivt http://www.hunton.no/nyheter/hunton-bygger-fabrikk-naturlig-trefiberisolasjon-pa-gjovik/·
"Lab-forsøk viser at trefiber vil fungere godt som isolasjon i bygninger i vårt klima. Det gir nå grønn industri i Norge".

Min skepsis går på at både massivtreet og utenpåliggende trefibeplater er organisk stoff. Med fri diffusjon i organisk materiale over lenger avstand er konstruksjonen utsatt for kondensfare og sopp/råte. Kanskje ikke i år, men et senere. Etter min vurdering er massivtre hus den siste krampetrekning fra pressede skogeiere og skogindustri.
Tll fånyttes. Hva som avgjør valg av byggematerialer er kostnader og egenskaper, ikke ideologisk fjas. Det har også blitt typisk norsk å importere byggevarer. Slik sett er det et sunt trekk at denne tråden ikke virker særlig engasjerende midt i våronna.


Signatur
HSt
   #7
 36,582     Lillestrøm kommune     0
Lite selvskudd med transport når det vanligvis er Siporexblokker som skal importeres når selvmurer svarer på andre tråder Men en stor takk til at du tilfører tråden alikevel ny info om satsing i Norge. Jeg tror den labre ineressen i tråden er den jeg beskrev over at med aktører som ikke vil gi informasjon så gir det det ikke grobunn for oss selvbyggere. Håper derfor at den nye konstelasjonen kan bidra til å markedsføre dette også til slike som oss på BB.

   #8
 348     0
Ja, takk for påminnelsen. Porebetong er det eneste byggematerialet som kan fortjene betegnelsen massivt, i den forstand at hele veggen har uniformt materiale tvers gjennom.
Det var dog som vanlig ikke hovedpoenget.

Jeg har kun konsentrert meg om sammenblandingen politikk og "forskning" og hvor godt den roter bygge-Norge til. Uten engang å nevne ENOVA. Skal ikke se bort fra at støtte meg her og der har blåst på banen massivtrebygde fyrtårnprosjekt som alle formørkede skal få opplyst sin hverdag av. Men å stå av egen tyngdekraft fordi påfunnet er genuint godt, uten samfunnssakdelig ENOVA-støtte, det vil aldri massivtre husene gjøre.

Det er ikke mangel på prisinformasjon som holder nede. Hvis man da ser noe som helst.





































Pris pr m3

λ

Pris pr λ

Materiale

(NOK)

(W/mK)

(NOK)

Bauroc Ecoterm+

745

0,072

10347

Glava Proff 34

670

0,034

19706

Leca 35 LCX

3612

0,053

68800

Hunton trefiber

1120

0,038

29474







Forestill deg at du skal kjøpe varmemotstand slik at varmen holder seg innendørs. Varmemotstanden måles ved lambda, λ. Du vil betale så lite som mulig for så mye som mulig av denne evnene til å motstå energiforflytning.
Tabellen viser klar vinner av norgesmesterskapet i lavest pris pr lambda er porebetong.
Forklaringen er lambda for innkapslet luft rundt 0 grader: 0,025 W/mK. Når vinneren tåler last, isolerer best krone for krone, og er minst like "sunt pustende" som massivtre, svinger det.

Når det gjelder selvbyggerens rolleså er ikke massivtrs hus bra. Elementene gjøres ferdig på fabrikk, monteres sammen med kran på byggeplass. Selvbygger kan intet gjøre. For selvbyggeren er påfunnet kostnadsdrivende og passiviserende. Jeg oppfattet ikke trådstarter som en latent selvbygger.

At han er veldig tidlig i prosessen skal han bare være glad for.

Signatur
  (trådstarter)
   #9
 18     Oslo/Akershus     0
Takk for ulike innspill, godt å se tråden engasjerer 😉
Jeg har vært i kontakt med et par av de største aktørene her i Norge og har samtidig snakket med noen som har bygd massivt trehus for få år siden her i byen.

Vi får se hva vi gjør, men uavhengige fagfolk vi er i kontakt med virker svært positive til denne typen hus, og flere har ment at dette er fremtidens hus mtp godt inneklima.

Selv er vi ikke fagpersoner innenfor dette feltet, men om det finnes en mulighet til å bygge et nytt hus og samtidig oppnå sunnere inneklima ved å bruke mer naturlige produkter, så ønsker vi å se nærmere på dette.

Du har forøvrig helt rett i at jeg ikke er en latent selvbygger, min mann har endel års erfaring da han arbeidet som snekker og var student samtidig, og har vært "hobbysnekker" på våres egne prosjekter hjemme- men dette er langt ifra hans fagområde og vi søker derfor mer informasjon.

Vi bygde nytt hus for få år siden, såkalt kundetilpasset ferdighus fra boligpartner.

Huset er jo flott, men vi opplever huset så tett at det virker mot vår trivel dessverre. Det tok nesten 2 år før vi følte veggene sluttet å avgi gasser og byggevarelukter.

Dette er mye av grunnen til at vi ønsker oss annet inneklima nå som vi av flere årsaker skal igang med et nytt byggeprosjekt.


God kveld 😉

   #10
 24,668     Akershus     0
Vegger som puster og vegger som gasser?

Jeg får ikke dette helt til å rime med dagens krav til luftutskifting? En skulle tro at all uhumskhet som damp og gass ble luftet ut tvert?

Ad varmeregnskap. I tillegg til lambdaverdi så pleier en også å skule til byggets termiske tyngde. Et "tynt" bindingsverkhus har god isolasjon, men i samme øyeblikk som sola forsvinner faller innetemperaturen som en stein. Et murhus, tømmerhus eller massivtrehus har en lengre tidskonstant og jevner ut døgnvariasjonen bedre.
Signatur