289    10    0  

Bytte kjøkkenvindu med spesielle mål

 20     0
Jeg har noen litt spesielle vinduer i huset mitt. Disse er fra 1967 og er av en type uten lister, hverken ute eller inne. Noen av disse er veldig dårlige og vi må bytte dem. 
På kjøkkenet er underkant av vinduet for lavt for den nye kjøkkenbenken som skal inn der, og jeg tenker å bytte dette vinduet nå. 
Se vedlagte bilde. ytre mål på omrammingen er b103 og h118,5. 
I og med at jeg skal heve underkant av vindu noe (tenker å fore opp på noe vis under) for å gi plass til kjøkkenbenken så er jeg ikke så bekymret for høydemålet. 

Når jeg ser alle anvisningene på nett hvordan jeg skal måle vinduer for å kjøpe nye så oppgir de lysåpning minus 2 cm. Dette innebærer jo konvensjonelle vinder, med vinduslister både ute og inne. Vi ønsker gjerne og matche utseende på de vinduene vi har idag, dvs ingen lister hverken ute eller inne. Finnes denne typen vinduer? Hvordan monterer man dem? 
Bytte kjøkkenvindu med spesielle mål - DSC_0077.JPG - Stefan_Be

HSt
   #1
 16 067     Sørum     0
Vinduskarmene står trolig bak panelen, jeg tror ikke de allerede i '67 hadde vinduer som ble satt inn i stendere slik noen Block Wathne hus har.

Du må da trolig kutte innerkledningen hvis denne også går utenfor.  Men vær obs er det slike vinduer som er "karmløse" (beskrevet over) så er det ingen karm på vinduet og du må ikke kutte stenderen (uten evt å forsterke denne bak).

Kanskje kan du ta av de to loddrette dekkebordene mellom vinduene på bildet og avsløre hvordan karmen ser ut.
  (trådstarter)
   #2
 20     0
Jeg har sett litt mer på det etter å ha lest ditt innspill.
jeg tror stenderne står bak dekkebordene, men jeg skal få tatt de av og sett bak de i morgen. Kan ikke bråke med verktøy nå på kvelden.

Jeg tipper vindene, med karm er satt inn fra utsiden, og så er innfestningen skjult med disse 2 dekkebordene.
Bytte kjøkkenvindu med spesielle mål - DSC_0035.JPG - Stefan_Be
HSt
   #3
 16 067     Sørum     0
På innsiden her ser vi en helt konvensjonell karm, du ser skjøten nederst der den horisontale går under den loddrette. Så det spesielle er at de har lagt panelen helt inntil uten omramming rundt. Vinduene må her tas ut innover (ellers må du kutte panelen ute). Problemet er jo at du normalt vil ønske å kutte spiker/festemidlene som holder karmen. Ser du spor etter sparkling av spikerhoder e.l. i karmen til høyre/venstre ? Kanskje kan du ta ut vindusrammene og sage over karmene for å få de ut (pass på ytterkledningen så litt plundrete blir det).

Skal du bestille makne så ville jeg målt dimensjonen fra ytterkant til ytterkant inne (utvendig mål, dvs mot panelen) og så ville jeg tatt med målene til byggvarebutikken så de sammen med vindusprodusenten kunne sette opp de korrekte målene.
  (trådstarter)
   #4
 20     0
Fant tegningene. En gjennomgang av posen(!) med husets tegninger er både avklarende og forvirrende.
Skjema for vinduer viser at gjeldende vindu er 108x123, altså ca 5 cm bredere og høyere enn mine mål.
Detaljtegning for vinduskarmer viser for meg at de målene jeg har tatt skal være identisk med ytre mål på vinduet.
Den ene tegningen viser altså at vinduet er større enn den andre tegningen viser. Jeg skjønner rett og slett ikke.
De to dekkbordene må av ihvertfall, kansje jeg blir klokere da.  Nå er det natta.
Bytte kjøkkenvindu med spesielle mål - DSC_0038.JPG - Stefan_Be
HSt
   #5
 16 067     Sørum     0
Jeg er litt usikker på vindusmål selv, men husk at du innledningsvis oppgir at en bruke lysåpning -2cm (dette er da rommet for dytting o.l). Det er ikke utenkelig at det er lysåpning som ble brukt som mål den gangen dvs at vinduet skulle kunne settes inn i en åpning som gitt på tegningen. Noen andre som kan hjelpe oss her ?
   #6
 2 993     Gol     0
Dette er jeg veldig usikker på, burde jo vert en åpning mellom vindu og reisverk pga isolering og trekk. Men var ofte de bygde og satte inn vinduer samtidig. Da er jo dette ikke noe problem. Det var gjerne ikke standard mål på vinduer før. I dette tilfelle må du enten bestille samme vindu som du har men i lavere utførelse eller kjøpe bare glasset og ta vare på karmen. Det er også en mulighet. Men da får du jo ikke lavere vindu ved kjøkkenbenk.
Signatur

  (trådstarter)
   #8
 20     0
Her en ny variant av det Fjernede bildet. Har ikke fått fjernet dekkbordene idag heller.
Bytte kjøkkenvindu med spesielle mål - vindusmål.png - Stefan_Be
  (trådstarter)
   #9
 20     0
Da har jeg fått åpnet de to dekkbordene. Det er tydelig at stender står i midten, og at vinduet er tilpasset med kiler. Det er altså tilnærmet normale vinduer, men de er bare satt inn på en rar måte. Såvidt jeg kan forstå er panelingen på innsiden laget i ettertid.
Da vi ønsker å bevare det arkitektoniske uttrykket så må jeg nok gjøre som vi ble rådet til, å ta med meg alle tegninger og mål og dra på byggevarebutikken.

Det er et alternativ å beholde vinduet som det er, bare ikke det vi helt hadde sett for oss nå.

Bytte kjøkkenvindu med spesielle mål - vindusbord.png - Stefan_Be
   #10
 2 993     Gol     0
Da må du nok stikke innom en byggevarehandel og bestille riktige str. Godt det var dytterom for litt isolasjon rundt vinduene. 👍🏻
Signatur