394    13    0  

Dører som faller åpen/lukket

 24     0
Jeg har nylig tatt over en bolig som har blitt pusset opp. Dessverre er mye av arbeidet gjort noe slurvete slik at det er småting som blir irriterende på sikt.
En av disse tingene er at dørkarmene ikke er i vater eller lodd. Det er snakk om millimeter, men det fører til at ingen dører vil forbli lukket inntil, eller i åpen tilstand dersom man enten ikke lukker dem helt eller åpner dem helt. Alle dørene faller til ene eller andre siden. 

Er det mulig å justere karmene slik at jeg får bukt med dette problemet, eller må jeg rive veggen, løsne karmen, og sette den opp riktig på ny?

   #1
 15 183     Akershus     0
Avhengig av spørs.

Dersom det er justeringsskruer i karmen kan en justere litt. Om en justerer karmen mot døra, vil den tendere til å lukkes. Motsatt vil den falle åpen. Problemet er at for mye justering kan før til at døra biter på låssiden, nede eller oppe. Holder ikke dette, må trolig karmen ut.

Kanskje en kan oppnå noe ved å file/skråslipe hengslene? Finnes også fjærhengsler som brukes på branndører, men dette er litt store klumper.
Signatur
   #2
 1 828     Akershus     0
På innerdører kan du skru de skruene som skal løft/senke døra. Hvis du skrur fra begge sider av hengselet, vil friksjonen øke noe, har gjort dette med gode resultater en rekke ganger...

.Thag
Signatur
   #3
 15 183     Akershus     0
Forutsetter at en har slike hengsler. Aldri hatt hengsler som kan høydejustere døra annet enn med løfteringer.
Signatur
   #4
 1 828     Akershus     0
Sant nok, har en det ikke er det vanskelig. Men det er standard på de alle fleste innerdørene jeg har montert de siste årene i alle fall..

.Thag
Signatur
   #5
 485     0
Alt av inerdører jeg har montert siste 10 åra har justeringsmuligheter, er som regel torx 15 skruer som må justeres både under og overside av hengsel. Tror det er ca 5mm max man kan få ut av dette..
Men det er som regel snakk om mer enn et par mm om døra slår opp/igjen av seg selv. Ville prøvd Thag sitt forslag med å stramme opp skruene så du får litt mer friksjon, er det for ille bør karm settes inn på nytt da det er litt helvete med for mye oppretting hvor karm er festet.
Signatur
  (trådstarter)
   #6
 24     0
Er det skruene i karmen man justerer med? Det sitter jo 4 torx-skruer i karmen skjult under noen plastknotter, eller er denne justeringen på hengslene/døren?
   #7
 15 183     Akershus     0
To forskjellige. Karmen høyre/venstre.
Hengslene: stillskrue for å løfte/senke dørblad.

I tillegg kan en bøye hengselet med eget hengselverktøy. (Aldri brukt)
En kan også fore under hengsel med tynn karong, ev spare ut litt av karmen om det er glippe mellom dør og karm.

Selv setter jeg stillskruen like over øvre hengsel. Det støtter karmen og reduserer bøy i karmen pga tungt dørblad.
Signatur

   #8
 485     0
Hengsel"bolten" som gjør at du kan åpne og lukke døra, ikke den delen som er festet i karmen. Den har normalt sett i dører produsert siste årene en skrue over og under, disse kan stilles. Løsner den i toppen, for så å skru inn den i bunn da hever du døra litt. Skal du heve døra løsner du begge i toppen først før du justerer under.
Dette er normalt for snappin dører.

Eldre dører var ofte lsik at du kan løfte døra av slik som endel ytterdører er enda, her kan du om det ikke er justeringskurer legge inn noen metalringer for å heve døren.

Men som sagt, det hjelper veldig lite om karmen er satt inn skjevt. Ville ikke gått løs med hengselknekkern for å løst dette da det er større sjans for at du ender opp med å ikke kunne lukke døra skikkelig og til slutt må bytte karm eller hengsel.

Signatur
   #10
 485     0
Har aldri våget meg på hengselbøyer jeg heller. Ser ikke behovet.

Noen justerbare hengsler jeg ikke har sett før: http://www.gilje.no/kundesenter/montering-og-vedlikehold/justering-av-doerhengsler/

Til ytterdører, råeste jeg har vært borti er vel hengslene til Diplom dørene.
Gå til http://www.swedoor.no/support-og-teknisk-info/download-center/ å last ned :
Monteringsanvisning lett beslagede innerdører. Compact, Stable, Unique, Craft, Tradition og Purity

På bilde 10 så ser du justeringen på snappin karmer.
Signatur