515    15    3  

Etterisolering av gammelt Nordlandshus

 17     0
Vi er en familie som skal bytte ut vindu og ytterkledning på et 100 år gammelt hus på Helgelandskysten. Huset er satt opp i grovt bindingsverk. Vi tenker utvendig å etterisolere med asfaltplater før vi legger ny kledning. Vi har ikke tenkt å gjøre innvendig rehabilitering med evt. montering av fuktsperre. Vi vurderer at å isolere med Glava / Rockwool i veggene blir risikabelt i forhold til fukt / kondens. Noen som har noen andre tanker om dette? Videre lurer vi på om det er gunstig å legge vindsperrefolie utenpå asfaltplatene, eller blir det "smør på flesk" når en likevel har asfaltplater? Det blåser og regner godt der ute ved kysten.

jaf
   #1
 4 202     tromsø     1
Sjekk at huset ikke har papp (asfaltpapp) utvendig og kle det med 5cm rockwool marklplate (rockvegg) og stående 28x120 utenpå. Da blir det ganske bra. Husk vindsperre utenpå isolasjon. Det burde være luftig nok.
  (trådstarter)
   #2
 17     0
Jeg går ut fra at det er Rockvegg og ikke markplate du anbefaler, jaf. Dette produktet var nytt for meg. Jeg finner umiddelbart ikke dokumentasjon på at Rockvegg har gode egenskaper med tanke på transport av fukt ut av veggen? Så lenge vi ikke har innvendig fuktsperre er jeg usikker på valg av materialer til å isolere veggen.
   #3
 5     0
jeg har nettopp isolert hus fra 30-tallet.
5 cm rockwoll, asfaltplater og vindsperreduk. 23mm lekter og ny kledning.
Ingen isolasjon eller dampsperre innvendig.
jaf
   #4
 4 202     tromsø     2
Jeg brukte markplate. Etter å ha fått "godkjennelse" av rockwool på mail. Markplaten er bare litt mer solid og dyrere en rockvegg. Den tåler trykk bedre en rockvegg og tåler lekting på utsiden av isoleringen som festes med 120mm skruer i stav i vegg. Da unngår en kuldebroer og isoleringen kan trekkes over hele flaten. Så dette på et eldre hus og det virket veldig effektivt og solid. Vindsperre utenpå isolasjon og så stående impregnerte bord 28x120mm som lekter. Greit med litt overdimensjonert lekting (lufting). Markplate (hard rockwoll) er noe av det mest diffusjons åpne som finnes. Dampen kommer lett ut. Skiftet vannbord som taktrenne henger på fra 19x120 til 36x150 for å få takovestikk litt lengre ut. Markplate er vel praktisk talt det samme som http://www.rockwool.no/produkter/hardrock-fasadeplate/
Med 2cm tykkere vannbord ble veggen bare 3cm tykkere utvendig i forhold til takrenne.
Slik ble løsningen, men utenpå et trebygg (ikke murhus).

http://download.rockwool.no/media/312879/norsk%20redair%20monteringsanvisning.pdf
Fukt kommer ut lett i følge link http://www.rockwool.no/produkter/markplate/
Dampmotstand er MU1 (Samme diffusjonsmotstand som luft)

https://www.youtube.com/watch?v=KIk0quqm0cc
Siste redigering: 13. april 2017 12:53:34 av jaf
jaf
   #6
 4 202     tromsø     0
Markplate koster dobbel så mye som vegg isolasjon. Høyere trykkfasthet og densitet som er ønskelig for produkter som skal tåle trykk. Det betaler en ikke ekstra for å ha i vegg? I vegg skal isolasjon bare holde luften på plass. Det vil en ikke betale ekstra for?
  (trådstarter)
   #7
 17     0
bekymringen vår er som sagt at veggen skal bli for tett ved etterisolering, men det kan hende jeg tenker helt feil, "jaf". Om ordinære Glava eller Rockwool produkter gjør samme nytten velger vi selvfølgelig det.

jaf
   #8
 4 202     tromsø     0
Ordinær glava kan brukes i vegg, der bæring ivaretas av vegg stav. Men skal en kle utenpå uten stav, må en ha noe stivere isolasjon. Riv av kledning og papp slik at veggen blir helt naken og luftig. Viktig at fukt kan vandre ut av hus og forsvinne i lufting bak kledning. Legg ut noen bilder her. Viktig at lufting ivaretas. Men ingen fare med bare 15cm isolering? Og ingen papp.
  (trådstarter)
   #9
 17     0
om jeg skjønner deg rett, brukte du ikke Rockfast avstandsholdere som er en komponent i Rockvegg- konseptet, men valgte heller å bruke markplate som har høyere stivhet/ densitet, og festet lektene til innenforliggende stendere med skruer, med lekteavstand ca 5 cm fra stendere?
jaf
   #10
 4 202     tromsø     0
Riktig. Så dette på et annet hus. Virket veldig solid og enkel løsning. Brukte stående 28x120 imp som lekter og liggende kledning. Det var asfaltplate fra 1960 og den lot jeg stå. For sideveis avstiving. Det var tykk papp på asfaltplate og bak kledning, den fjernet jeg. Det luktet som en bensin stasjon i sola. Til slutt ble det en veldig diffusjons åpen løsning på kald side. Rockwoll anbefalte en lekte som vart montert liggende midlertidig som støtte i ned kant. Den kan monteres 1 meter opp på vegg. Bare for å få en bein linje å legge platene på. En mer diffusjons åpen løsning finnes ikke?