677    9    0  

Led pærer strobe effekt ved dimming (ikke treg blinking)

 8     0
Hei, jeg fant endelig noen MR16 pærer med nok effekt til at 12v driverene får nok bunnlast med ok margin :
http://m.clasohlson.com/no/V-Light-dimbar-Haled-LED-pære-GU5,3-(MR16)/36-6291

Fått montert et par for å teste, veldig pen dimming tilsvarende halogen 35W og en del mer lys styrke. 

Men jeg fikk en rar fornemmelse mens jeg brettet noen klær, klarte ikke helt å sette fingeren på det men endte opp med å riste hånden under lampen å oppdaget da at en får strobe disco lys effekt hvor handa både dobbler eller trippler seg, dette skjer ikke under halogen lampen. Men jeg klarer ikke å se antydning til blinking ved å studere lyset direkte med øynene. 

Er dette å forvente av LED med dimme funksjon? 
Evt er det et usunnt problem for helse og ha usynlig strobe fest over hodet? Evt kan driverene ta skadet av dette? 

Når jeg peker linsen til kamera opp så ser man strobe blinking veldig godt, mens halogen pærene også har en liten tendens til det samme men dog mye mindre strobe effekt. 

Takker for tilbakemelding før jeg hiver opp resten av pærene. 

Dimmer er forøvrig Elko 315 GLE

  (trådstarter)
   #1
 8     0
Får ikke redigert innlegget mitt da de svært skjeldent fungerer på mobilen, men overskriften ble litt misvisende siden den høy frekvente strobe effekten er konstant på alle nivå å ikke bare ved dimming. Det er likt ved kombinasjon av halogen og LED. Som sakt virker det ikke til å være noe galt ved det blått øye, dimming og lys ser veldig bra ut men det er bare den litt merkelige usynlige strobe effekten som man merker litt av ved raske bevegelse.
   #2
 504     Helgelending i Østfold     0
Høres ut som driveren er tiltenkt halogen, en likeretter uten særlig utjevning. Da kan du se 100Hz med LEDpære siden den tenner og slukker mye fortere.
Om det er usunt vet jeg ikke, men vi later ikke til å ta skade av TVer i det samme frekvensområdet.
Litt kapasitans hadde gjort seg.
  (trådstarter)
   #3
 8     0
Takker for svar. Gir forsovet mening, men så lenge det ikke kan skade eller forkorte livet til driveren så skal det nok gå fint for min del, disse spottene er ikke i hovedstue.

Grunnen for at jeg ville over til led er at jeg oppdaget svimerker på ledningen oppe i kassen. Ser at min deep ringo ikke skal ha cool beam MR16 men de fleste MR16 virker til å leveres med cool beam. Kjøpte så klart nylig inn et lager med cool beam pærer da jeg trodde dette var videreutvikling av halogen å kjørte derfor kjøligere men det som skjer er jo bare at all varmen reflekteres bak til kassen.

Men det er jo ikke umulig at ledningen bare har ligget for nærme pæren også.

Det er uansett skikkelig og ganske store plast kasser som er lagt til hver spott.
Led pærer strobe effekt ved dimming  (ikke treg blinking)  - 20170702_225743.jpg - thomknud
   #4
 3,587     0
Høres ut som driveren er tiltenkt halogen, en likeretter uten særlig utjevning. Da kan du se 100Hz med LEDpære siden den tenner og slukker mye fortere.
Om det er usunt vet jeg ikke, men vi later ikke til å ta skade av TVer i det samme frekvensområdet.
Litt kapasitans hadde gjort seg.

Dimmeren kutter kutter av tampen av spennings-sinuskurven. Hvor mye som kuttes av avhenger av hvor mye du dimmer: Med lite dimming er det bare å gå til 0 "litt for tidlig", med maks dimming avbrytes kurven på vei oppover mot toppen, og du får en "lang" periode med mørke. Halogenpærer (og klassiske glødelamper) holder på varmen og har en betydelig etterglød når spenningen forsvinner, så det blir ikke helt svart; LEDs blir umiddelbart helt svarte. Så det er mer merkbart med LED, ja.

Prøver du å legge på en kondensator, vil den "glatte" spenningskurven, slik at spenningen ikke kuttes brått til null, men faller langsommere (og spenningen når ikke like høyt). Det bidrar til at etterglødingen i halogenpæra holder seg lengre (men maksimalstyrken, toppen av kurven er noe dempet), slik at strobeeffekten blir mindre.

Men LEDs fungerer ikke slik at høy spenning gir mye lys, lavere spenning gir mindre lys. Så lenge spenningen er høy nok, får du lys - punktum. Hvis du utsetter spenningsfallet med en kondensator, vil LEDen fortsette å lyse lenger, med tilnærmet full styrke, inntil spenningen blir for lav - da blir den svart. Glatting av spenningen er ikke rett måte å styre LED på.

Rett Måte (tm) er regulere LED er å slå av og på full spenning langt hurtigere enn 100 ganger i sekundet (to 50 Hz halvbølger), på flere hundre Hz, kanksje opp til 1 kHz. LEDen får et tog av kortvarige firkantede pulser - pulsbredden bestemmer hvor mye lys du får, hvor stor andel av en 1 millisekund-periode LEDen skal lyse. Pulshøyden (dvs. spenningen) er den samme hele tiden.

I prinispp har du strobing også når du regulerer LED på høy frekvens, men øynene våre ser det ikke. Vanligvis reagerer vi ikke negativt på 100Hz blinking (og TS forteller også at det ikke er merkbart ved å se rett på lyset), men det er noe personavhengig. Jeg har aldri hørt om noen som plages av blinking på noen hundre Hz, selv om blinkingen er der.

Dimmer-produsenten angir jo at den er egnet for "LED ihht tabell" - jeg fant ikke tabellen, men det kan jo tyde på at produsenten er klar over at det er noe marginalt. F.eks. at LED som bruker et fluoriscerende materiale med en viss etterglød (gamle billedrør-TVer hadde kunne ha ekstremt lang etterglød, som ga et totalt flimmerfritt bilde) fungerer bra. Dette er gjetting fra min side - jeg vet ikke om det er stor variasjon mellom LEDs her, men det kan være en mulig forklaring.

Forøvrig: Moderne, tynne lysrør, "T5"-type, reguleres på lignende måte som LED, på langt høyere frekvens. Jeg har venner som reagerer så på blinkingen i eldre lysrør av T8-type at de nekter å ha det i hjemmet eller på arbeidsplassen.
   #5
 4,110     Akershus (Follo)     0
En fasesnitt dimmer skrur ikke av "tampen av" sinuskurven. Den skrur "tampen". En Triac kan ikke skru av strømmen, men det sskjer ved nullgjennomgang.

En dimbar LED lampe detekterer denne "opphakkede" sinus kurven og bruker den som en indikasjon på hvilken lysstyrke som ønskes. Den glatter spenningen og "hakker den opp" igjen. Ikke spenningsstyrt, men strømstyrt. Grunnen til at noen LED pærer ikke er dimbare er at de ikke har slik deteksjon.

Men en slik glatting koster penger, så for å gjøre pæren billigere så sparer de litt og lyset varierer med 100Hz. Glattingen baserer seg på en kondensator som koster mer og tar mer plass om den har høyere kapasitans.

Non-nerd versjonen er: Prøv en annen pære. Gjerne fra en rennommert leverandør. Eller lev med det om det er i et rom du oppholder deg sjelden. Det er ikke påvist at det er direkte skadelig, men kan være stressende ved langvarig eksponering.
Signatur
   #6
 24,668     Akershus     0
Blander kanskje litt sammen med fase-avsnitt dimmer? De er vanligvis ikke triac-basert.

Vær obs på at stroboskopvirkning kan få roterende maskiner til å se ut som om de står stille. Vært ulykker med lysstoffrør.
Signatur
   #7
 4,110     Akershus (Follo)     0
Blander kanskje litt sammen med fase-avsnitt dimmer? De er vanligvis ikke triac-basert.

Nei. Fasesnitt dimmer kutter starten av sinus kurven og er vanligvis Triac basert. Faseavsnitt dimmer kutter enden av sinus kurven og kan ikke være Triac basert, men MOS-FETbasert. Det en mindre vanlig variant da noe høyere produksjonskost.
Når det gjelder dimbar LED styring så skal den normalt virke like bra med begge. Den registrerer at en del av sinuskurven mangler når det dimmes ned. Den oppfatter det som en PWM styring med varierende på spenning.
Signatur

   #8
 3,587     0
Elkos spesifikasjon sier om dimmeren TS forteller at brukes, Elko 315 GLE:

Dimmertype: Transistor/ Faseavsnitt (bakkant)

Så kan ekspertene ut fra dette diskutere om det er forkant eller bakkant som kuttes, om det er en fasesnitt eller faseavsnitt-dimmer, og om det brukes en triac eller en transistor.
   #9
 7,685     Bærum     0
Du har rett i at det er en faseavsnitt-dimmer.

Det man må huske på, som Einar S påpeker er at dimmeren ikke styrer LEDen direkte. Det sitter en driver, enten i pæren eller separat etter dimmeren. Det er den som styrer LEDen med høyfrekvente strømpulser. Du roter det til når du skriver om spenning. En LED er en diode som lyser når den har strømgjennomgang i lederretning. Mates den med en stiv spenning vil den være ekstremt følsom for spenningsvariasjoner. Strømmen vil variere dramatisk ved små spenningsvariasjoner. De enkleste LED-driverne som brukes på juletrebelysning og lign. har en transformator med en motstand i serie for å begrense strømmen.