3,796    21    1  

Varme i vern Chint vs Eaton Moeller

 653     0
Jeg har hatt elektriker på besøk som har installert ny 32A kurs for elbillader. Fra før er innmaten i skapet oppgradert til jordfeilautomater fra Moeller (2007). Elektriker som installerte elbillader, monterte Chint 32A automat og B-type jordfeilbryter. I utgangspunktet hadde jeg jo likt Eaton Moeller, men elektrikerfirmaet brukte Chint. Det var visst litt ulik pris...Angel

Jeg har merket meg at både automaten og jordfeilbryteren blir ganske varme mens lading pågår. Når jeg åpner skapet etter noen timers lading, "velter" varmen ut. Det forundrer meg også at jordfeilbryteren blir såpass varm, siden jeg ikke trodde denne skulle ha noe bi-metall eller shunt.

Spørsmålet mitt er om det er forskjell på (Eaton) Moeller og Chint når det gjelder varme i automatene. 
Signatur

   #1
 628     Bergen     0
Sikringer blir varmet opp proporsjonalt med belastningen. (I2R) Dårlig kontakt gjør det selvsagt verre, men det er faktisk å forvente at automatsikringer blir ganske varme om de blir kontinuerlig belastet oppunder merkeverdi.
Så:
-Hvor mye trekker laderen?

-Hvor varm blir sikringen? (vanskelig å måle uten IR-kamera eller kontakttermometer, men går det f.eks an å holde en finger på den en stund uten ubehag?)
HSt
   #2
 36,582     Lillestrøm kommune     0
Ellers er det mye diskusjon om kvalitet på sikringer her på BB og Chint kommer vanligvis ut i bunn. Den kommer på topp i mulighet for å få høy avanse da det vel er det billigste som finnes på markedet.
   #3
 762     Asker     0
Chint fungerer like fint som abb, schneider, hager, eaton osv.

Det du merker er belastningen som gjør vernet varmt.
En elbil med ladestasjon vil prøve å trekke maks av hva den kan, noe som resulterer til at vernet blir varmt.

Da og belast en 16A uavhengig av merket til det fulleste i en time og du vil kjenne at den blir også veldig varm.
Varme i jordfeilbryter er pga gjennomgående last.
Hvis du klår litt på kablene til laderen så vil du nok kjenne litt varme i de også!
HSt
   #4
 36,582     Lillestrøm kommune     0
Det finnes f.eks. sikringer på markedet med anti klebesikre kontakter, med Chint og mange andre er det viktig at en bruker testknappen på jordfeilbryter iht beskrivelse som gis av produsent. Vil tro at 99% ikke utfører denne testen som kreves.
   #5
 762     Asker     0
Men det er igjen pga at elektriker ikke er flink nok til å fortelle om test-intervaler
  (trådstarter)
   #6
 653     0
Jeg har allerede en ladestasjon fast tilkoblet 16A (Moeller) som trekker konstant 15A. Denne blei installert i 2011 og står på en "vanlig" PKPM2 16A jordfeilautomat. Denne blir ikke like varm som Chint. Ja, den leder halvparten av strømmen, men effekten (tap i shunt/bi-metall) bør ikke være høyere. Kablene blir ikke varme, men det er fordi jeg har lagt 10mm2. Det forundrer meg likevel at en jordfeilbryter (som skal tåle 63A) blir såpass varm av 32A.

Elektrikere på jobben sier at Chint fungerer når det gjelder sikkerheten, men at de har erfart at de slutter å fungerer etter ei stund (fail-to-safe, dvs. utkoblet). Sikkerheten er mao. ivaretatt, men de vil sannsynligvis ikke vare ut husets levetid.

Amerika-bilen er fulladet, men jeg skal måle med IR-termometer neste gang jeg skal lade noen timer...

Test-intervaller: Jo, min erfaring er at elektrikere er flinke til å fortelle om dette. "Folk flest" får det likevel ikke med seg. I tillegg jobber jeg med automatiserte sikkerhetssystemer, så jeg vet litt om testintervaller. Jeg trykker på alle knappene i sikringsskapet innimellom, for å si det slik.
Signatur

  (trådstarter)
   #9
 653     0
Er strømmen halvparten blir tapet en fjerdedel. Dette er Ohms lov.

... forutsatt at motstanden er lik. Det antar jeg at den ikke er. Uten at jeg kjenner alle detaljene rundt hvordan et overbelastningsvern fungerer, vil jeg anta at det er en eller annen for for bimetall-sak som er spent opp og bryter strømmen ved en viss temperatur. Temperaturen er gitt av den totale effekten, dvs. tilført energi - avgitt energi pr. tid. Siden OV er fysisk like store for ulike strømmer (f.eks. 10A-32A), antar jeg at dette oppnås med ulik motstand og dermed samme effekt for ulike bryterstrømmer. Dermed antar jeg videre at et 32A vern har (ca) 4 ganger så stor motstand som et 16A vern.

NB: Alt dette er antagelser. Jeg vil videre anta at ulike produsenter har ulike utforminger.

Edit: Jeg antar varmen i jordfeilbryteren kommer av at dette er type B som har en motstand for å måle evt. DC lekkasjestrøm. Antar vi at den er typ. 10kOhm, vil effekten være ~ 5W. Ved 10kOhm vil effekten være ~ 0,5W. Jeg antar motstanden ligger et sted imellom, noe som gir en del varme i en liten dings.
Signatur