Bilprodusenten Tesla innoverer stadig og har nå lansert takstein med innebygde solceller

Publisert av ByggeBolig

Kunne du tenke deg å ha Tesla på taket?

Å utnytte boligens takflater for å fange sol og generere elektrisitet er ingen ny idé, men det er ikke til å komme unna at de fleste eksisterende løsningene ikke ser spesielt bra ut. Det har Tesla, som er mest kjent for å produsere elbiler, tenkt å gjøre noe med når de nå lanserer sine nye takstein med innebygde solceller.

Hvis du har sett et hus med tradisjonelle solcellepaneler eller et tak fullt av solfangere, har det sikkert slått deg at det ikke ser spesielt bra ut. Det synes svært godt at det er tale om ettermonterte løsninger. Med sine nye taksteiner med innebygde solceller har Tesla kommet frem til et produkt som konkurrerer med solfangernes effektivitet samtidig som det ser bra ut rent estetisk. Produktet gir kort fortalt en god mulighet til å forsyne boligen med strøm samtidig som husets karakter ikke påvirkes i negativ retning.

Effektivt og holdbart

Foreløpig rapporterer Tesla at effektiviteten på deres takstein er rundt 98 prosent av tradisjonelle solcellepaneler. De jobbber imidlertid med forbedring av belegget på dem og forventer at effekten vil bli minst like bra som tradisjonell teknologi. På samme måte som for solfangere vil også systemer med disse taksteinene gi mulighet til å levere strøm tilbake til nettet dersom man opplever overskudd. Det vil også være mulig å kun montere taksteinene  på de delene av taket der man får mest effekt. Dette er viktig ettersom ikke alle deler av taket får like mye sol i løpet av dagen. 

Taksteinene fra Tesla er laget av quartzglass. Dette er et meget holdbart materiale - faktisk antas takstein i quartzglass å ha 2 - 3 ganger lenger levetid enn tradisjonelle takstein.  Steinene er i utgangspunktet gjennomsiktige slik at solen kan skinne gjennom dem, men fremstår som ugjennomsiktige når man ser dem i vinkel.

Taksteinene vil være tilgjengelig i fire forskjellige utseender. "Textured Glass” “Slate Glass,” “Tuscan Glass og “Smooth Glass". 

Bilde av Tesla-takstein på hus
Teslas nye takstein  leveres med fire ulike utseender. Tuscan glass øverst til venstre, Slate glass øverst til høyre,  Textured glass nederst til venste og Smooth glass nederst til høye

Tilgjengelighet og priser

I første omgang vil kun én eller to av de fire ulike typene slippes på markedet, men resten blir tilgjengelig over noe tid.  Tesla regner med at de første installasjonene av deres nye produkt ser dagens lys sommeren 2017. Det er uvisst når produktet eventuelt blir tilgjengelig for norske forbrukere.

Tesla har foreløpig ikke offentliggjort priser på sitt nye produkt, men hevder at det blir billigere enn tradisjonelle tak og at prisen på selvforsynt strøm er lavere enn å kjøpe fra nettet slik man er vant til. Dette gjelder amerikanske forhold, så hvordan regnestykket blir under norske forhold skal bli spennende å se.

Solenergi på Byggebolig

Solenergi og tekniske løsninger for å fange solstråler har vært populært blant Byggebolig sine medlemmer over ganske lang tid. Blant annet deler medlemmene sine erfaringer med faktisk produsert solenergi, tekniske løsninger, optimalisering og produkter. Under følger et knippe av de mest leste trådene i Byggeboligs forum for Solenergi og Solfangere: