Miniventilasjon kan blant annet redusere skadelige partikler som fukt, mugg, sporer og lignende fra innemiljøet. Foto: Mitsubishi Electric Europe B.V. Norwegian Branch

Publisert av ByggeBolig

Miniventilasjon for bedre inneklima

Med miniventilasjon reduserer du radonnivået og bedrer inneklimaet. Men er det bedre enn andre typer ventilasjon – og er den eventuelle forskjellen verd prisen?

Miniventilasjon skifter ut forurenset luft med frisk uteluft. Dette reduserer skadelige partikler som fukt, mugg, sporer og lignende fra innemiljøet. Det er nettopp disse skadelige partiklene som fremkaller den velkjente lukten. Miniventilasjon bytter godt over hundre kubikkmeter luft per time – og er dermed en fin måte å bekjempe radon i innemiljøet på. Innvendingene fra mange vil være at den er dyr, og at den ikke ser så pen ut på veggen. I tillegg kan det forekomme et visst varmetap, og hver motor vil selvsagt trekke strøm – noe som reduserer effekten. Kanskje kan du like gjerne kan sette inn noen ventiler og bruke strømmen på en varmeovn?

Samtidig er det ganske klart at innkjøp av et par enheter med miniventilasjon vil gi en betydelig lavere innkjøpskostnad enn et helt system for balansert ventilasjon. Det er også langt enklere å ettermontere enn balansert ventilasjon da man monterer dem i ytterveggene. ByggeBolig-brukeren Aasg oppsummerer ved å skrive at «Det gir en mye mindre investeringskostnad og du slipper både vedlikehold og støy».

Fungerer bra under riktige forhold

Men det er ikke uten videre gitt at miniventilasjon er en god løsning for alle – og i alle bomiljøer. Før du anskaffer og monterer en miniventilasjon, kan det være smart å sjekke om den skal fungere i et miljø der luftfuktigheten ikke er for høy i forhold til utetemperaturen. Ved svært lav utetemperatur og tilsvarende høy luftfuktighet vil nemlig miniventilasjonen kunne ta skade. Under slike forhold kan det være lurt å installere en avfukter i tillegg til miniventilasjonen. Får du luftfuktigheten godt under 40 prosent, kan miniventilasjonen fungere fint helt ned til -25 grader ute.

Diskusjonen rundt valg av produsent, monteringstips og priser mot funksjonalitet finner du i tråden til frodes her på ByggeBolig. I denne tråden deltar også flere av de ledende leverandørene av miniventilasjon i diskusjonen. Sjekk ut Miniventilasjon vs. balansert ventilasjon