3,569    15    3  

2700 eller 3000 på utelys?

KE
 3,673     Hordaland     1
Planlegger utelys da det er null og niks i dag. Siden det blir helt mørkt rundt huset kunne jeg tenkt meg downlights fra takutstikk. Tror ikke det skal så mye til for å få nok lys til å se hvor man går, det er ikke tenkt som flombelysning iallefall. Med dimmer skulle dette gå fint.
Det jeg derimot lurer på er hvilken fargetemperatur som blir best, 2700 eller 3000. Noen med erfaring her?

   #2
 2,435     Hordaland     0
Kommer helt an på helhetsinntrykket rundt huset. Ønsker du et moderne preg rundt en funkisbolig velger du 3000K. Er det et tradisjonshus hvor det vil være mer passende med en varmere belysning går du for 2700K.
Signatur
KE
  (trådstarter)
   #3
 3,673     Hordaland     0
Huset er nok mer av den tradisjonelle utgaven. Jeg ønsker også endel indirekte lyssetting inn under busker og langs innkjørsel så det kan jo være greit med samme fargetemperatur overalt. Nå er lyskilden i bakkelysene av den billige sorten men heldigvis utskiftbare så der kan jeg bytte til eksempelvis 2700 senere.

Leser noe om at vi her i kalde norge ofte foretrekker varmt lys fremfor kaldt lys, nettopp fordi det ikke bruker å være så varmt i luften når man trenger utelys. Kanskje er det noe i det. Jeg bruker 2700 innendørs overalt, kanskje det er penere å holde seg til den, både sett innefra og utenfra?
   #4
 2,435     Hordaland     0
Tradisjonelt hus med varm belysning innendørs, så ville jeg nok holdt meg til 2700K utendørs også. Viktigste er i hvert fall som du sier at det er lik fargetemperatur på det meste. Får frysninger hver gang jeg går forbi et hus med 3 forskjellige fargetemperaturer på utendørsbelysningen.
Signatur
KE
  (trådstarter)
   #5
 3,673     Hordaland     0
Spørs om ikke det blir 2700 da ja, får se om det dukker opp andre meninger før jeg går på butikken...
   #6
 3,587     0
Smak og behag kan absolutt diskuteres - og det er det vi snakker om her.

Vi nordmenn har tradisjonelt valgt gulere lys (lavere fargetemperatur) enn i andre land: Fordi vi har hatt billig strøm, har vi kjørt større glødelamper på "underspenning" slik at pærene holdt i 2500 timer, men med gulere lys og mindre lys pr watt. I de fleste andre land, der strømmen er så dyr at man ville ha mest mulig lys pr watt, kjørte man heller en 40W pære på "overspenning" der vi valgte en 60W pære på "underspenning". (Dette med "overspenning" / "underspenning" kom mer eller mindre av seg selv fordi vi hadde 220V som norm, mens mange andre land hadde 240V. EU vedtok for en del år siden at alle EU-land skulle legge seg på 230V.)

Tradisjonell fotografisk fargefilm fantes i "dagslys-" og "kunstlys-"utgaver, sistnevnte var som regel avstemt til 3400K. Det var litt høyt - det var vanlig at fotolamper gikk på litt ekstra høy spenning for å gi mest mulig lys. Halogen "fotosoler" (gjerne 1000W halogenrør) lå på 3400K. (Elektronblitz har dagslys-farge, men gammeldagse blitzpærer var på 3400K hvis de ikke hadde fått et ekstra blått belegg for å korrigere.)

Vi er på vei over mot høyere fargetemperatur i snitt. På de fleste arbeidsplasser velger man dagslys-temperatur (rundt 5500K) på tilleggs-belysningen så den ikke ser gul ut i forhold til lyset fra vinduene. Også der man ikke har vinduslys velges rundt 5500K til arbeidslys.

Går du rundt i boliggatene på kvelden og kikker på lyset fra vinduene: For en generasjon siden var det bare gjenskinnet fra TVen som var blålig; nå er ofte alt lyset bak gardinene så hvitt at de få glødelampene som er igjen i utebelysningen nærmest ser gul-oransje ut. Det skyldes delvis at svært mange nordmenn er lite vant med å forholde seg til fargetemperatur, og tar det de får i butikken. Mye av det er dagslys-temperatur (ikke minst det vi kjøper fra kinabutikker!).

De nye LED gatelyktene i gata vår gjør glødelamper gule, i sammenligning. Legg også merke til bil-lykter; spesielt xenon-pærer som virker nesten blålige, men også halogen-pærer er adskillig hvitere enn klassiske glødelamper i eldre biler. Biler som har fått LED hovedlys har også svært så hvitaktig lys.

Min gjetting er at om ti år vil normen for inne-belysning begynne å nærme seg dagslys - minst 4000K, gjerne opp i 5000-5500K. Da blir 2700K å skrive med store bokstaver at "Jeg vil ha det sånn gammelkoselig". Nesten på nivå med å henge opp en parafinlykt ved siden av døra.

Det er vel unødvendig å si det eksplisitt: I valg mellom 2700 og 3000K, velg 3000K. Jeg ville vurdert enda høyere fargetemperatur, spesielt om lys innenfra er moderne LED-lys med høyere temperatur.


KE
  (trådstarter)
   #7
 3,673     Hordaland     0
Takk for innspill fra deg også Keal, boligen ligger litt for seg selv så jeg vil ikke komme i kontrast til andre lys, hverken gatelys eller annet. I tillegg til fargetemperatur er antallet downlights også ett valg jeg må ta, det er jo ikke bare å flytte på disse når man først har tatt hull i takutstikket. Eksempelvis har jeg en langvegg på 15 meter på den siden som inngangsdøren er, her ser jeg for meg at det er penest å lyssette mellom vinduene. Men hvor mange lys jeg skal ha er jeg usikker på. En annen ting er hvordan jeg skal plassere downligst ved hushjørne. Det er vel neppe mulig å sette lyset sentrert på hjørne, er vel en trebit som holder bordene på plass i hjørne regner jeg med. Så da må jeg nok ut på sidene en eller annen distanse.

   #8
 7,685     Bærum     0
Mulig jeg er "gammelmodig", men jeg synes ikke kritthvite LED-lys er noe fint. Har hus i Spania og her brukes disse lampene mye. Ganske utrivelig å sitte på en restaurant i flombelysning. Ville gått for 2700 K, men smaken er som baken.
   #9
 21,481     Enebolig     0
Jeg tror ikke man kommer dit at belysning i boliger får 4000K (eller mer) i nær fremtid. Dette ble prøvd en periode når lysarmatur over speil på bad ble vanlig. Kona verdsetter sjelden 4000K ved "sminkespeilet" selv om det er nærmere sannheten... Personlig går jeg for 2700K LED på utelys.
   #10
 2,435     Hordaland     0
keal kommer med mange gode poenger om at fargetemperaturen går oppover når vi velger belysning til nye prosjekter i dag. Samtidig er det et faktum at vi gjerne foretrekker LED pærer/spotter med Warmdim-funksjon, nettopp for å beholde den varme fargetemperaturen selv ved overgang til LED. Noen vil våge å påstå at det er galskap å ikke kjøpe LED produkter med Warmdim-funksjon.

Jeg tror keal har rett i at fargetemperaturen vil gå oppover på generelt grunnlag i årene som kommer. Slik jeg erfarer det velger man sjeldent høyere enn 4000K på tradisjonshus eller i områder hvor man ønsker en mer behagelig atmosfære. Jeg tror også at man sjeldent kommer til å passere 4000K på områder som baderom og steder hvor man ønsker å sminke/stelle seg, av den grunn at man gjerne ser ut som et spøkelse i speilbildet når fargetemperaturen blir for høy.

Til utendørsbelysning kan det være stilig med helt opp mot 6000K på utendørsbelysningen, så lenge omgivelsene tar seg bra ut med et relativt kaldt isblått lys. Smile
Signatur