#21
 3,587     0
Jeg vil selvfølgelig ha 2 polet brudd hvis det står på sikkerheten, men har liksom aldri skjønt hvorfor. Det kommer alltid det med bytte av lyskilde, men jeg tar jo sikringen når jeg bytter lys alltid.

Jeg står foran en oppussing av el-opplegget, og vil ha topolet bryter også for utendørs stikk - ikke bare for fast installert lys. Hvis noen tror at "Jeg har jo slått av bryteren; da er det trygt", men så har ungene noe utstyr på terassen (radio eller noe sånt), plugget inn, som de klarer å herpe, da kan de få en 110V smell selv om bryteren er slått av - på den ene av lederne. Eller om utstyr som er plugget inn, fra elektriske kantklippere til hårfønere, flyttes så mye rundt at isolasjonen blir dårlig og i verste fall kan det komme spenning på avveie: Du tror det er trygt fordi bryteren er avslått. Nei.

Snakker vi kun om fast oppegg til lampepunkter, uten noen utendørs stikk med utstyr som kan bli vilkårlig handtert, er risikoen betydelig mindre. Begrunnelsen for å bryte begge lederne er ikke like sterk. Det gjør liksom ikke så mye om det står 110V spenning på en leder der oppe på veggen hvor ingen har noe å gjøre ... ihverfall ikke så lenge det ikke oppstår noen feil. Dessuten er jo spenningen den samme når du slår på lyset. Så man kan argumentere for at den ekstra sikkerheten er "unødvendig", selv om ekstra-kostnaden er marginal.

Innendørs kan man lettere bruke økonomiske argumenter for 1-polede brytere: Den ene lederen går rett fra nettet til lyspunktet, den andre går ned til bryteren i veggboksen og tilbake - det kan utgjøre diverse meter med kabel. Med en topolet bryter må begge ledere legges innom bryter-boksen. Dessuten kunne tidligere den andre, ubrutte lederen deles med f.eks. stikkontakter: Med topolet bryter må det må en egen leder for de som ikke skal brytes; den kan ikke deles med lyspunktet.

For utendørs lyspunkter er dette sjelden vesentlig: Begge lederne går kun til lyspunktet, og deles ikke med stikk som må ha spenning uansett bryteren. (Hvis man nå har valgt det slik - jeg vil ha bryter på stikkene, og indikatorlampe som forteller at spenningen er påslått!) Selv om den økede sikkerheten kanskje ikke er dramatisk for faste lampepunkter, er også forskjellen i kostnad som regel begrenset til prisforskjellen på bryterne.

... om det da ikke kommer inn "smart"-hus-problematikk som ikke er smart nok til å handtere topolede brytere. Vet ikke mye om z-wave, men hvis det gir store problemer med topolede brytere, gir det signaler som er verd å ta med seg, for å si det sånn Smile

   #22
 7,685     Bærum     0
En liten korreksjon. Det er ikke 110V mellom fase og jord. Det er 230/sqr3 = 133 V.

Forøvrig mener jeg det er krav til topolet brudd på utekontakt hvis du skal ha bryter.
TSt
   #23
 14,509     0
Når Tigersag er et helt vanlig produkt så mener jeg en bør ha bryter på utekontakter,  de finnes med batteri også men en gjør det jo litt vanskeligere for "besøkende" hvis en ikke har strøm i kontakten.  Bryteren må være to polet.  Da slipper en også å lure på hva som er av og på siden disse har et 0 symbol.  (Ofte er jo bryter et annet sted enn der en kanskje kan se, iallefall på stikkontakter)  
   #24
 21,481     Enebolig     0
Jeg vil selvfølgelig ha 2 polet brudd hvis det står på sikkerheten, men har liksom aldri skjønt hvorfor. Det kommer alltid det med bytte av lyskilde, men jeg tar jo sikringen når jeg bytter lys alltid. Så har liksom aldri forstått det.


De fleste tror at anlegget er spenningsløst når lyset slukker. Det skal være "lett tilgjengelig" å gjøre lampen spenningløs dersom noen blir hengende fast. Derav krav til allpolig brudd i risikoutsatte områder, ref mitt forrige innlegg. 

Kravet tilfredsstilles enten det allpolige bruddet er før eller etter andre komponenter med enpolt brudd.

Det er ikke krav til allpolig betjeningsbryter på feks stikkontakter utendørs.
   #25
 7,685     Bærum     0
Du har rett ang. stikkontakter. Disse er ikke definert som fast tilkoblet utstyr. Likevel synes jeg det er fornuftig å ha allpolig brudd på disse hvis man skal ha bryter.
   #26
 24,668     Akershus     0
... ... Da slipper en også å lure på hva som er av og på siden disse har et 0 symbol.


Det finnes 2-pol brytere uten slik merking. Da vet du ingenting når pæra er gått.
Signatur
   #27
 3,587     0
Bryteren må være to polet. Da slipper en også å lure på hva som er av og på siden disse har et 0 symbol.

Du kan jo bruke et voltmeter og avlese potensialet mot jord: Er det betydelig spenning, sitter den enpolede bryteren på den andre lederen. (Strengt tatt trenger du ikke et voltmeter, men alternative måter kan være litt smertefulle...) Smile

  (trådstarter)
   #28
 374     0
Hei igjen.

Takker for alle svar. Elektriker var å skiftet brytere her i går. Jeg trodde jo at jeg måtte ha to brytere, men de installarte bare en 1+2 bryter. Ser mye bedre ut det.

Så satt de impulsfjær på begge, men satt 2 pol bryteren sånn at den "alltid" står på. Altså jeg kan trykke den ned, men den spretter opp igjen. Så hvis noen er uheldig og trykker på den, så vil den sprette tilbake og gi liv til fibaro dimmeren som står bak 1 pol bryteren.

1 pol bryteren står motsatt og kan bare trykkes opp, før den detter ned til av posisjon.

veldig fornøyd, og nå er alt etter forskriftene Smile
   #29
 24,668     Akershus     0
Den var ny! En «servicebrytrer som er slik at den krever en servicemann for å kunne settes av. Om en skal skifte lyspære må en mao være to mann? (Eller én og et passe langt kosteskaft Wink)
Signatur
  (trådstarter)
   #30
 374     0
Den var ny! En «servicebrytrer  som er slik at den krever en servicemann for å kunne settes av. Om en skal skifte lyspære må en mao være to mann? (Eller én og et passe langt kosteskaft Wink)

Stusset på det selv, men det er den løsningen med høyest WAF. Alternativt så får jeg bare ta av impulsfjæren når folk har lært seg å trykke på riktig vippe om x måneder.

Sånn at den faktisk kan skrues av helt uten å sprette tilbake.