5,714    31    1  

Hjelp med å forstå 2 pol og belysning - Utendørsbelysning under tak

 374     0
Hei

Jeg er fersk på husfronten. Og er ikke flink på Elektro.

Jeg har hatt Bravida på besøk for å installere Futurehome (fibaro dimmere) i 70% av belysningen min hjemme, og er veldig fornøyd.

Jeg har dog et lite problem. 

3 brytere (som står innendørs, 1 på soverom, 1 i vinterhage og 1 i gang) styrer utebelysning. Alle disse bryterne er 2 pol og zwave dimmere fungerer da ikke. I hvert fall ikke fibaro sine. Jeg ble fortalt av elektriker når han var her at service bryter i forkant er en mulighet, men jeg syntes det blir stygt. Alle UTElampene er LED og de står også under tak.

Det er ikke jeg som har installert 2 pol. Det var her fra forrige huseier og elektriker har bare byttet om til Elko Plus. Men det er først nå jeg har lurt på hvorfor at det er 2 pol, og evt hvorfor man trenger 2 pol.

Er det regn? Som evt kan trenge inn i lampa? Som sagt jeg er fersk og vet ikke forskriftene. 

Takker for hjelpen

   #1
 24,668     Akershus     0
Problemet er at dinmmer trenker kontinuerlig strømmating? Hva med dimmer før bryter?
Signatur
   #2
 5,336     Tromsø     0
... Men det er først nå jeg har lurt på hvorfor at det er 2 pol, og evt hvorfor man trenger 2 pol.

Er det regn? Som evt kan trenge inn i lampa? Som sagt jeg er fersk og vet ikke forskriftene.

Siden brytere med topolsbrudd brukes både til utelamper og til lys, vifter etc på bad, men sjelden til lys i tørre rom, så antar jeg at det er et krav som gir ekstra sikkerhet der det kan være fukt, ja.
Signatur
TSt
   #3
 14,509     0
Skal være helt spenningsløst når en bytter lampe etc  f.eks. når en står med alu gardintrappen i en vanndam og hånden opp i lampen. Med 1 pol brudd er det spenning på en leder.
   #4
 3,587     0
Selv om det ikke er snakk om fukt: Innendørs er du som regel ganske godt isolert fra jord. Skulle du komme borti den ene lederen som ikke er brutt (i en 1-polet bryter), er du som en fugl på stømledningen: Du får ikke støt når du står på et tørt tregolv, elektrisk isolerende.

Utendørs står du ikke på noe isolerende tregolv, men rett på jord. Selv om du ofte har relativt godt isolerende plast-såle i skoene, gjelder ikke det bestandig, og andre deler av kroppen din kan være i bedre kontakt med jord, f.eks. at du berører et gjerde.

Har du IT-opplegg til huset ditt (det gjelder rundt 70-80% av norske boliger), uten feil, vil de to 220V-lederene ligge 110V på hver side av jord. Selv om den ene av dem er brutt, vil den andre stadig ligge 110V borte fra jordnivå. Friske, voksne mennesker tåler en karamell på 110V, men det er ganske ubehagelig, og er helsa dårligere kan det bli for mye. Unger som ofte løper barfotet om sommeren tåler heller ikke like mye.

Bor du i et strøk med TN-opplegg (også kalt "400V"), ligger den ene av de to lederen 220V over jord, og det er essensielt at det er denne lederen som brytes, hvis du har 1-polet bryter. Siden man kan snu pluggen i kontakten, og dermed bytte om lederne, bør du absolutt ikke ha en-polet bryter på ledningen eller i apparatet (men de aller fleste ledningsbrytere er allikevel det): Bryter du "feil" leder, kan du få deg en 220V-karamell om du kortslutter den andre til jord gjennom kroppen din. Den andre lederen vil ligge på jord-nivå, og om kroppen din kortslutter mellom jordnivå og jordnivå skjer det svært lite - så lenge det ikke er feil i nettet. Men det kan det være. Så topolet er definitivt tryggest også med TN-opplegg.
   #5
 5,336     Tromsø     0
Ja, jeg har erfart det med støt mellom jordleder og den ikke brutte lederen en gang jeg skulle bytte en taklampe. Jeg skvatt så jeg datt ned fra gardintrappa. Derfor er det lurt å koble ut sikringen, ikke bare skru av bryter. Men så datt jeg sannelig ned igjen, for lampa på det rommet var koblet til kjøkkenkursen, og ikke til stuekursen som stikkontaktene i det rommet er på.
Signatur
TSt
   #6
 14,509     0
Det kan være flere regler som en ikke helt mener er nødvendig i alle sammenhenger men uhell er ofte en kobinasjon av flere hendelser som en ikke nødvendigvis har tenkt over på forhånd.  Men med f.eks. krav om 2 polet bryter der det finnes gode jord forbindelser i nærheten har en eliminert en mulig kilde som kan gi problemer.  For en tid siden fantes det f.eks. serier med lyspærer som var "limt" dårlig i sokkel på pæren.  Da kunne en oppleve og stå igjen med bart metal med spenning på uten to polet bryter. 
   #7
 24,668     Akershus     1
Skal være helt spenningsløst når en bytter lampe etc  f.eks. når en står med alu gardintrappen i en vanndam og hånden opp i lampen. Med 1 pol brudd er det spenning på en leder.


Litt kjedelig da når en ikke vet om bryteren er av eller på. Mitt råd er derfor: anse utstyret som spenningssatt selv om bryteren er «av . Synes du det er for «spennende  å koble eller skifte pære under spenning, ta kurssikringen og forsikre deg om at du tar gjeldende kurs.

Under denne forutsetningen er egentlig 2-polet brudd unødvendig bortsett fra tilfeller med LED som kan gløde svakt med bare 1-polet brudd. I stedet burde steder der det i dag er krav om topolet brudd være pliktig merket med: Før du fingrer her — ta kurssikringen! DSB et al er ikke enige! 
Signatur

   #8
 21,481     Enebolig     0
Årsaken til allpolig brudd er hovedsaklig sannsynligheten for kontakt med jord, dvs bakken eller andre anleggsdeler med jordpotensiale, samt at overgangsresistansen for hud blir mye lavere dersom huden er våt. Kort sagt er det allpolig brudd der forholdene tilsier at muligheten for strømmgjennomgang er større enn i tørre rom. Da skal det være helt spenningsløst ved frakobling av bryter. 
   #9
 39     0
Hopper inn med et spørsmål:
Om du har en treplatting, kan man ta ha 1-polet brudd, eller må man fortsatt kjøre 2-polet brudd?