978    10    4  

Innbygningsovn + platetopp 25A / 16A

 2     0
Hei folkens.

Ha en komfyr per i dag, som er tilkoblet 25A kurs. Kjøkken skal byttes og platetopp og ovn skal monteres. Nå er det slik at platetoppen kommer med flatstikkontakt så den går bare rett inn i eksisterende kontakt.

Ovn skal jo da også kobles opp. Nå er det slik at jeg har lest mange ganger at ovn ikke skal gå på en kurs som har mere enn 16A. Dvs at man enten bruker stikkontakt i kjøkken (noe jeg ikke vil, da det blir for mye på en kurs mtp. vannkoker, oppvask, lys ++)

Nå er det slik at jeg så at man kan få montert en "problemløser" som kobles inn i 25A kurs og som da funker som et grenuttak med seperat sikring for 16A og vanlig stikkontakt. Dette funker og jeg vil egentlig gå for dette,

MEN

Har sendt forespørsel til flere elektriker og noen av disse sier, at de bare kommer til å klippe Schuko kontakten på ovn for å så koble den via en vanlig koblinksboks inn i eksisterende 25A kurs UTEN å sette inn ekstra sikring på 16A.

Jeg får til og med papirer på godkjent installasjon.

Når lurer jeg på om dette er ok? Fordi det som er da største ulempen er at når ovn gå i stykker etter noen år (gjerne i Garanti/reklamasjonsperioden, noe som ikke er uvanlig med disse nye elektriske hvitevarer), så vil jo produsenten sier at el. utstyr har blitt modifisert og dermed er garantien / reklamasjonen ikke gyldig. Jeg tenker i beste fall må jeg kjøpe ny ovn til NOK 8000, men denne installasjonen med å sette den på 25A kurs med seperat uttak og 16A sikring koster meg da kun NOK 3000.

Hva synes dere?

   #1
 4,251     0
Jeg synes du skal velge en elektriker som bruker problemløseren. Det er sjelden lov å klippe av stikkeren og sette på flatstift 2/25A på stekeovn. Da må i tilfelle produsent eller leverandøren av stekeovnen gå god for løsningen. Jeg vet ikke om noen produsenter eller leverandører som går god for den lettvinte løsningen.
   #2
 74     0
Min elektriker satte på et nytt komfyrsstøpsel på innbyggingsovnen, samme som platetoppen har, og begge er koblet på 25A-kursen med hver sin kontakt. Hvorfor skulle ikke det være en god løsning?
  (trådstarter)
   #3
 2     1
Takk for rask svar elektrikern.

Det var nemlig det jeg også tenkte på, Produsenten har jeg pratet med og de sier tydelig at dette ikke skal være tilkoblet på større enn 16A kurs. Det er jo slik at når denne skal leveres pga en reklamasjon/garanti, så vil dette jo være veldig merkelig hvorfor den originale kontakten ikke sitter på lengre Tongue

Har fått rett og slett en god feeling med elektrikern som tilbydde meg denne løsning med gren + ekstra 16 A sikring må jeg si. Gidder ikke jalla løsning. Skal være ordentlig dette. Kjøper du kjøkken til 80.000 så har man vel 3000 til overs for å få dette ordentlig tenker jeg.
   #4
 24,668     Akershus     1
Min elektriker satte på et nytt komfyrsstøpsel på innbyggingsovnen, samme som platetoppen har, og begge er koblet på 25A-kursen med hver sin kontakt. Hvorfor skulle ikke det være en god løsning?


Fordi det er en ikke-godkjent løsning med mindre ovnen fra produsent er godkjent for tilkobling på en 25A kurs.
Signatur
HSt
   #5
 36,582     Lillestrøm kommune     1
Det er ledningsnettet internt i stekeovnen som ikke nødvendigvis er dimensjonert for 20/25A. Et av poenget med kurssikringen er at den skal ryke ved kortslutning. For tynne ledere vil enten brenne av eller evt gi så høy motstand at strømmen ikke blir så høy at sikringen ryker => overoppheting og brannfare.
   #6
 24,668     Akershus     0
Sikringen vil nok ryke, men dersom ledningssystemet er spinkelt, vil det ta lenger tid før vernet løser ut. Det er uheldig da dette kan føre til skader i det elektriske anlegget. I værste fall kan en som nevnt oppleve at sikringen ikke går. 
Signatur
   #7
 911     Hordaland     1
Er ikke dette noe det samme som når elektrikerne installerer 1.5mm2 på 16 amperes kurs når det er ledninger som går til lamper (fast last)?
Kan ikke innbyggingsovnen sees på som fast last i dette tilfellet og dermed installeres på kurs med for stor sikring?

HSt
   #8
 36,582     Lillestrøm kommune     0
Jo hvis leverandøren på typeskiltet setter 20 eller 25A. En kan jo ikke demontere ovnen for å sjekke lednigsnettet inne i ovnen. I praksis tror jeg det blir "Problemløseren" eller tilsvarende ekstra 16A sikring.
   #9
 3,587     0
Litt på siden, men nært beslektet: For trefase-utstyr, som VPer, solvarmeanlegg, badstueovn, mekanisk redskap etc., er det der vanlig at utstyret har passende sikring internt, tilpasset intern kabling i utstyret?

Eller er det også der en risiko for at man har "for sterk" sikring, slik at ustryret ikke kan kobes direkte på f.eks. en trefase-kurs med 3x32A sikring fordi utstyret bare er godkjent for 3x25A sikring? Slik at man må legge opp én trefasekurs for det utstyret som krever mer enn 3x25A, og én kurs for det som krever maksimum 3x25A?
   #10
 4,251     0
Ja det er akkurat samme med trefas utstyr som med enfas/tofas. Sikringer, kabler og utstyr må være tilpasset hverandre. Produsenten av utstyret er den som forteller hvor store eller små sikringer man skal ha til det og det utstyret. Det er ikke opp til den første og beste elektrikeren å bestemme dette.
Hvis man ønsker å gå utenom grensene som produsenten har satt må man dokumentere at sikkerheten er ivaretatt og det er ikke gjort på en-to-tre.