HSt
   #21
 36,580     Lillestrøm kommune     0
1-2år er nok kanskje med oljefyr som utgangspunkt. Vet om et tilfelle med 3xLL varmepumpe og nedbetalt første år, det var ikke rare effektiviteten på oljekjelen.

 Men TS har ikke opgitt planlagt effekt, enerrgimengder. 5cm stålport har et heftig varmetap vil jeg tro, så han komkurrerer sikkert med gulvvarmevennene våre som kun monterer 6mm isolasjon i gulv.

   #22
 3,585     1
"Betalt ned" er jo uansett et diffust begrep. Vanligvis ser vi på en investering, og hva vi får ut av den, og når investeringen har gitt i retur det samme som den kostet, da sier vi at den "har betalt seg" - sett isolert. Som ved et nybygg.

Så kan vi utvide til å ikke se isolert på investering og hva den gir i retur, men se på hva den erstatter: Hadde vi en j*** dyr løsning tidligere, så kan den nye løsningen komme svært positivt ut, akkurat for oss, sev om den ikke er positiv for de som hadde "sånn passe" løsninger tidligere. Vi kan også spørre om hva som menes med "tidligere løsninger": Hvis vi flytter fra et hus med en svært ineffektiv oljefyr til et nytt hus der vi har investert i VP; kan vi også da regne nedbetalingtid ut fra oljefyren i det huset vi flyttet fra? Eller kan vi regne på den måten kun hvis vi i ett og samme hus, ikke to ulike, erstatter en ineffektiv oljefyr med en VP? Dvs. følger besparelsen oss, eller følger den huset?

Uansett om besparelsen følger oss eller huset: Vi kan gjøre spørsmålet mer generelt. Hvis jeg flytter huslånet mitt til en annen bank og får x% rente, betyr det noe for nedbetalingstid og terminbeløp hvilke betingelser jeg hadde i den gamle banken? Ihvertfall ikke direkte!

Det kan være lurt å ikke blande sammen "besparelse" og "nedbetalingstid". På huslånet kan du ha like lang nedbetalingstid, og like fullt sparer du penger. På VPen kan du ha en nedbetalingstid som er på diverse år, men gjennom hele den tiden sparer du likevel penger sammelignet med det huset du flyttet fra, det med den ineffektive oljefyren.
HSt
   #23
 36,580     Lillestrøm kommune     0
Man flytter ikke fra en oppvarmingsløsning en bytter den ut og sparer penger. med ny løsning. Nå var det en annen som betalte oppvarming i huset jeg nevte og de burde selvfølgelig ha oppdaget dette for mer enn 10år siden.
  (trådstarter)
   #24
 296     Noreg     0
Det finnes de som har gevinst etter 1-2 år også.

Da har du stort varmebehov! Det skal vel godt gjøres å få totalkostnaden, både innkjøp og montering, under 10 KNOK, 15 KNOK er vel mer realistisk. Regn 1 kr/kWt på strømmen; det er nok i overkant, men lett å regne på. Antatt COP=3 sparer du 2/3 av strømregningen: Du betaler 33 øre og får 67 øre fra omgvelsene, pr kWt.

Skal omgivelsene på ett år gi deg 15 KNOK spart, må du hente 15 KNOK/0,67 kr/kWt = 22.500 kWt fra omgivelsene, for et el-forbruk på 11.250 kWt, totalt 33.750 kWt. Det er godt over det dobbelte, nesten det tredobbelte, av hva jeg totalt bruker på hele eneboligen min (som enda ikke har fått en eneste varmepumpe).

Ei pumpe som totalt kostet 15 KNOK er betalt av "gratisvarmen" som du får fra omgivelsene når den på COP=3 har reelt levert 33.750 kWt varme, uansett hvor den står, uansett over hvor lang tid. For å spare inn det på ett år må du ha et snitt 365/24 varmebehov på 3,85 kW over året, som ikke dekkes av andre varmekilder.

Det høres ikke helt realistisk ut for en garasje... Knapt for et helt bolighus. Sagt på en annen måte: Jeg er litt skeptisk til de som sier at investeringen er inntjent på ett år. Selv på to år - 16.875 kWt/år varme levert fra VPen - synes meg noe optimistisk. Det kan være fordi regnskapet ikke har inkludert monteringskonstnader, eller det kan være fordi estimatet baserer seg på 2010-priser på strøm. Eller det kan være "stikke-fingeren-opp-i-været-estimater" uten noen beregninger som ligger bak.

Med 5-7 år begynner vi vel å nærme seg mer realistiske verdier. Det er uansett en god ide å regne litt på det, hvis målet med å gå for VP er å spare penger.

Ja, og etter 7 år begynner det å lakke og li mot slutten av varmepumpens liv, og rykke tilbake til start, eller før start, siden den elektriske oppvarmingen varer fremdeles det doble igjen av tid, før den skiftes ut.
   #25
 6,009     Finnmark     1
Om man skal ha komfortvarme i garasjen, så hjelper det ikke mye med panelovn..... Holder på å teste litt i egen garasje før den er ferdig isolert.... Oljeovn på 2 kW gir varme, men føles ikke slik. Vifteovn på 2kW gir følbart mer varme......
Sammenligne en panelovn med VP blir ikke korrekt. Nye VP har COP på 5 og trinnløs justering ned til 10 grader....
Kan ikke se noen annen varmekilde som kan heve temperatur veldig fort og økonomisk som en VP klarer.......
Hos oss blir det vbv til grunnvarme og varmepumpe til toppvarme .....
Signatur
   #26
 10,486     Akershus     0
Ikke mye hjelp i panelovn hvis den monteres høyt oppe på veggen. Da er det kun stråleovn som gjelder. Evt. noe annet kombinert med takvifte. Vi har takvifte i stua, og den er det knapt mulig å høre.

Jeg ser helt klart poenget med noe stillegående. Jeg har et par vifteovner i garasjen nå, og det bråker ganske mye når de går.

Jeg har vurdert varmepumpe, men det er jo håpløst å få noe økonomi i, siden garasjen normalt sett er så kald som mulig, og bare varmes opp når jeg skal holde på med noe der. Det er en del brukte å finne, men da kommer vel kostnader til gass og montering på ganske mye?
Signatur
   #27
 3,277     I huset mitt     1
Jeg har vurdert varmepumpe, men det er jo håpløst å få noe økonomi i, siden garasjen normalt sett er så kald som mulig, og bare varmes opp når jeg skal holde på med noe der. Det er en del brukte å finne, men da kommer vel kostnader til gass og montering på ganske mye?

Hva med en Jula-pumpe til 7k som du henger opp selv på veggen? -De har forstvakt på 7 grader så garasjen er frostfri og så kan temp jekkes opp når man trenger det?;)

   #28
 10,486     Akershus     0
Garasjen min er 90% til oppbevaring av biler som brukes daglig. Da er det ikke noe mål om at det skal være frostfritt, snarere så kaldt som mulig, men samtidig mulighet for å varme opp når det trengs.

Billigste jeg ser på jula er 9k, og den har så lav effekt at den vel i praksis må stå på konstant om det skal bli noe særlig lunk. To sånne hadde kanskje begynt å hjelpe noe. Nå fyrer jeg opp 3 + 2 kw når jeg holder på der, og det tar lang tid å få noe særlig lunk av det.
Signatur
   #29
 3,277     I huset mitt     0
Kommer selvsagt an på størrelsen av garasjen ja, men selv den lille fra Jula skal vel kunne varme opp 60-90 kvm eller noe? (Og de pumpene er stadig på tilbud/medlemspris ned til rundt 7k for den minste).

Kald vs oppvarma garasje er vel passe bra diskutert her på BB, så vi lar den ligge her.Wink

-Jeg ser i alle fall at det å ha en frostfri garasje er gull, og da kan VP være et alternativt.
   #30
 10,486     Akershus     0
Jeg ser det ikke som gull, men rust, og rust står lavt i verdi her Smile

Data er veldig klare på hvor mye effekt de avgir. Sånne tall med areal de skal kunne varme opp er bare tull. Det kommer helt an på hvor varmt det er ute, hvor varmt man ønsker det inne, hvor godt isolert det er, hvor kaldt det var i utgangspunktet, hvor lenge man gidder å vente osv.

Når 5 kw går for tregt, så ser jeg ikke helt at varmepumpe med 3 kw skal funke noe bedre.
Signatur