17 675    16    3  

Do på hytte uten innlagt vann eller strøm

 27     0
Hei! Jeg skal ta over familiehytta etter mine foreldre. Hytta her hverken vann eller strøm innlagt (har solcelle). Vi har i flere år hatt ulike toalettløsninger, med varierende hell. Vi har et lite rom i hytta som benyttes til formålet.

Jeg har bestemt meg for at "dritten må ut av huset"! Jeg gidder ikke flere finurlige løsninger med bark og kjemikalier - det blir uansett lukt.

Jeg har derfor lekt med tanken på et 12v marin toalett med kvern. Vann suges inn fra en 25 liters dunk ved siden av toalettet. Avløp legges med godt fall ut av hytta og ut i en 1000 liters palletank.

Hva tror dere?

Det er bilveg frem til hytta om sommeren. Tømming av palletanken tenkte jeg få en lokal bonde ta seg av (hva er egentlig reglene for det? Kan han tappe "mannskit" i sin egen gjødselkjeller?)

   #2
 14 424     Akershus     0
Sjekk Cinderella "krematoriedo" med gass. Har slektninger som er fornøyde.

Mannskit i gjødselkjelleren tror jeg ikke er tillatt, (men satt på utedo i fjøset i gamle dager  Wink) Nå er vel ikke dette de store mengdene heller. Kanskje et behov for å samle papiret slik at det ikke flager rundt på jordet?
Signatur
nik
   #6
 633     2
Om du har plass nok under hytta er "snurredass" med 4 kammer en renslig og bortimot luktfri løsning om det gjøres riktig. Man tømmer alltid det eldste kammeret, som da gjerne har stått i et års tid siden det ble brukt. Væske dreneres ut i egen tank eller lukket drenering til grunn, dermed blir det ikke "utedass-lukt".  Lufting med høy pipe over tak med vindvifte er dog et must. Dette systemet krever lite vedlikehold, og er rimelig å anskaffe.

Forbrenningstoalett høres forlokkende ut, men det går mye gass om en skal bruke disse til mye "bimmelim" (fordampe væske). Kan brukes i kombinasjon med separering av væske, men dette virker ikke særlig hygienisk, og krever nok hyppig renhold.

Et jet-toalett med tank er vel og bra, men du skal alltid ha tilgang på vann, og dette må da ikke fryse om vinteren. (Kan bli mye styr og ettersyn på hytte uten strøm)

   #7
 5 157     0
Vår løsning på hytta i dag er snurredass slik nik beskriver. Vi har imidlertid ikke skikkelig lufting, og det stinker... Men, et vennepar har en tilsvarende på sin hytte - med skikkelig lufting - ingen lukt i det hele tatt. De har den montert inne i hytta, med tanken i kjelleren. Det er så nærme en "vanlig" dass man kan komme. Riktig lufting er et must, for å sitere forrige innlegg.

Det krever imidlertid at du har plass under til tankene. Har du det, er det vel kjent som en velprøvd og bra løsning. Det er ikke mye som kan gå i stykker, for å si det slik..
   #8
 14 424     Akershus     0
Vi går nå fra en variant av snurredass i lukket kjeller til brennedo. Årsaker:

- Avlufting med vindvifte fungerer ikke. Om sommeren står den vifta ofte stille. (Løst med en elektisk vifte i dodunken.)
- Fluer. Glemmer en å slenge i litt gift så kommer en tilbake til full fest i hytta.
- Gidder ikke samle toalettpapir i egen dunk lenger. Dersom en ikke gjør der, så blir papiret med ut "på jordet". Et alternativ kan kanskje være å ikke bruke resirkulert papir - det sies å omsettes langsommere, men "finpapir" synes jeg omsettes før jeg har rukket å slippe det ned.

Bimelim kan også løses med egen tissedo.

På sommerhytte i eget utedohus, fungerer snurra OK. (Gitt nevnte "papirinnsamling")

Vakumdo er jeg skeptisk til pga kompeksitet og mulig støy. Slik sett er biodo et sikrere valg.
Signatur
  (trådstarter)
   #9
 27     1
Det er Jets toalettene som er "drømmen", men de koster jo litt. 25-30000 kr avhengig av hvor stor tank man skal grave ned.
Men jeg trenger jo strengt tatt ikke vakuumet med godt fall? Derfor tenkte jeg kanskje en marin-variant kunne være en "billig-Jets".
Båtdo på Biltema koster fra 2000 kr inkl kvern. Vil man ha noe som ser bedre ut, så får man det for 4-5000 kr. Totalt skal jeg greie dette godt under 10000 kr.

Vi har en snurredovariant i dag, men istemmer at lufting er kritisk, og vanskelig å få bra.

Jeg ser at vann kan være en utfordring på vinteren. En Jets do trekker 0,5 liter pr skylling - en marindo trekker kanskje mer?
   #10
 14 424     Akershus     0
En ting ved biodo som sjelden nevnes er duft ute! Ligger en eim over hytteområdet om sommeren.
Signatur