(trådstarter)
   #121
 369     Østfold     0
Hei Svein Kopperud
Så hyggelig at liker innleggene her!
For å svare på det første først rundt regnet ligger pris på et komplett element kjølerom med aggregat, vegger, tak, gulv, hyller, lys og dør med målene 1200 x 1200 x H2108 på:38 500 kr, monteringstid er rundt regnet 2/3 timer + bæring Smile
Nå vet jeg at du ønsket 1500 x 1500, men da har du i det minste en hvis peiling.
Hva det koster og bygge selv er jeg usikker på, men vi ser at de siste 10 årene velger snekkere og kjøpe elementrom selv i stede for og bygge, men det har jo sikkert litt med tid å gjøre også, en snekker bruker fort 3 arbeidsdager på å bygge et slikt kjølerom.

Jeg ville tro at det er noen kroner og spare på kjølerommet om du bygger dette selv på egenhånd, og det med godt resultat, det blir aldri like godt som elementrom, men godt nok om du er nøye og bygger som påkrevet i forklaringene i starten av denne tråden.
Signatur

   #122
 2     0
Hei.

Eg skal lage et kjølerom som skal brukes til setting og oppbevaring av hjemmelaget øl.
Rommet blir ca 3,5 m langt og 1,5 bredt, 2 m høgt.
Så rommet blir altså varmet opp til ca 20 grader under gjæring og kjølt ned til 4-5 grader når brygget er ferdig og skal kjøles ned.
Gulvet : Tenkte å legge 2x2 impregnert på betonggulvet (gulvet er litt fuktig når det regner mye) , plast på og 2x4 oppå der igjen og isolere med 100 mm Glava, papp og 22 mm sponplate som gulv..
Vegger: Ene langveggen blir inn mot kald betongvegg. Lager denne slik som gulvet men med panel inni rommet.
De andre veggene er frittsående. Se de blir utenfra: panel-plast-2x4-isolasjon-papp-panel.
Taket blir lagt rett oppunder bjelkene til takstolene i garagen. På same måte som veggene.

Problemet her er om det er rett å plaste på utsiden som normalt sett er varm side i et kjølerom, siden eg varmer opp rommet til ca 20 grader over 2-3 uker når brygget står og går før eg kjøler ned rommet igjen? Rommet vil meste parten av tiden være kjølig, men blir altså varmet opp i perioder...

Mvh. Torbjørn



  (trådstarter)
   #123
 369     Østfold     0
Hei Tobben
Ja plasten skal fremdeles være på utsiden, helt riktig!
Grunnet til dette er at når du har f.eks. 23*C på utsiden og 4*C på innsiden av kjølerommet, presser den varme og fuktige luften fra utsiden og inn i rommet, (varm luft trekker alltid mot der det er kaldest) plasten på utsiden stopper fukten fra og trenge inn i veggen og isolasjonen stopper varmen. når du varmer opp rommet på innsiden til 20*C er forskjellen mellom temperatur inne i rommet og utenfor tilnærmet lik og da får du ikke denne effekten lenger.

Lykke til med Øl bryggingen Smile
Signatur
   #124
 2     0
Tusen takk for raskt svar👍
Nå om sommeren er ikke det problemet så aktuelt kanskje. Men om vinteren når det kanskje er ned mot 0 grader i garasjen og jeg varmer opp innvendig i kjølerommet til 20-22 grader blir det vel feil i forhold til plasten på utsiden?
Veit ikkje om det har så mye å si når det kun er snakk om noen uker innimellom?
Mesteparten av tiden vil det være kaldt i kjølerommet.

Mvh. Torbjørn
  (trådstarter)
   #125
 369     Østfold     0
Hei Tobben
Bare hyggelig! jeg tror ikke det har noe veldig stort og si i korte perioder, det er også ikke veldig fuktig luft på vinteren, men grunnet det du sier om ned til 0*C vil jeg tilføye at kjøleaggregatet du skal bruke trenger vinterdrift på montert.
Når omgivende temperatur går under 10*C må det være påmontert vinterutrustning på aggregatet for at det skal fungere optimalt, den består av en oljevarmer til kompressoren og en pressostat/termostat som styrer kondensatorviften slik at aggregatet ikke tar skade ved lave temperaturer og kan fungere optimalt.
Signatur
   #126
 1     0
Hei,

Jeg planlegger å bygge en vinkjeller i et kjellerrom. Rommet er lite, ca 1,5m x 2,0m, med betong tak og gulv, mur/betongvegger på alle kanter. Jeg har et ønske om å beholde det slik det er uten å kle det med nye plater for å få en mer autentisk "kjeller"-følelse. Vil dette være mulig, eller må det være bygget opp med fuktsperre osv. for å hindre fukt?

Erik W.
  (trådstarter)
   #127
 369     Østfold     0
Hei ErikWE
Skal jeg svare helt generelt, er svaret at du bør bruke kjøleromselementer eller bygge det i treverk med plast og isolasjon osv.
Det er mulig, men det er en rekke ting som skal være innen for en del krav, omgivelsetemperaturen til rommene rundt f.eks. den bør være lav hele året og ønsket temperatur i vinrommet burde ikke være for lav. Det er differansen mellom den omgivende temperaturen og temperaturen inne i vinrommet ditt som avgjør mye her, den må være så liten som mulig, altså er omgivende tempe stabil 20*C hele året og du ikke trenger lavere temp i vinrommet enn 14/15*C blir differansen 5/6*C det går stort sett greit i mange kjellere. Blir differansen 7/8*C nærmer du deg et punkt hvor du kan fort få fuktskader (saltutslag eller mugg) i murveggene, det kan fungere en kort å noen ganger i en lengre periode, men plutselig kommer det, jo høyere differansen er jo fortere kommer fuktskadene.
Disse tallene er ikke en fasit, men men ca tall, for det er veldig forskjellig mellom standardene på kjellere rundt om kring. (TEK10 kjeller, kjeller over bakken, under bakke nivået, nye og gamle).

Bygger du det opp riktig vil du tjene på lavt strømforbruk, lav slitasje/gangtid på aggregat, bedre og mer stabilt klima i kjelleren, for du ønsker sikkert ikke mugg på korker, eller at de tørker ut.

Håper du ble noe klokere med dette svaret, for det finnes ikke en enkelt fasit på dette uten en grundig befaring av nettopp din kjeller. Lykke til Smile
Signatur

   #128
 9     0
Hei, har ett eldre kjølerom som jeg er veldig fornøyd med. Det er plassert i kjeller med en gammel industri aggregat. Det eneste jeg stusser en del over er at det blir en god del kondens rundt døren på bunnen av døra og litt oppover. Det var sånn på den originale døren som var en mye eldre versjon av den jeg har satt inn nå. Trodde problemet skulle bli borte når jeg satte inn en ny D-1900 fra norcool. Men det danner seg fortsatt masse vann på bunnen av døra. Er dette ett kjent problem?
  (trådstarter)
   #129
 369     Østfold     0
Hei Grubleren
Det første jeg tenkte var tetter, magnetlisten din 100%? hvis ikke er det normalt at det blir kondens, men det jeg lurer på er om de listene du har rundt lys åpningen din (90* vinkler) er i metall? det er dem som magnetlisten skal suge seg inntil. Jeg bruker plast vinkler med stål innlegg, slik at det ikke blir kuldebro mellom innsiden av kjølerommet og utsiden på varm side.

Mulighet nummer 2 er at det er for kaldt i kjølerommet, under 2 grader eller siden du har et industri aggregat som har veldig kraftig vifte og at det står og blåser rett på døren? da blir døren ekstra nedkjølt og kondensen slår seg på karmen.
Signatur