#91
 11     0
Har et oppfølgingsspørsmål om vinrommet mitt: Det hadde vært ideelt å få til ulike temperatursoner oppover i høyden, dvs noen grader høyere på de øverste hyllene og evt noen grader lavere på de nederste om mulig. Kan jeg få det til med å plassere aggregatet litt lavere enn standard monteringshøyde eller på andre måter?


Og så lurer jeg på hvor god luftsirkulasjon det må være rundt vinflaskene. Jeg bygger en hylle med mange nisjer på 46x33 cm (30 cm dype) fr gulv til tak og fra vegg til vegg, altså en oppetter en hel vegg. Disse blir jo som tette bokser på de fem sidene utenom åpningen fremme, eller som en reol uten dører. Vil dette hindre korrekt temperatur rundt flaskene? En mulighet er å dra hele hyllen ut et par cm slik at luft kan gå rundt bak, men hvis dette ikke er nødvendig så blir det enklest og penest at den står inntil bakvegg.

  (trådstarter)
   #92
 188     Østfold     0
Hei Beefheart
Beklager send tilbakemelding

Ja senke aggregatet kan være en grei løsning.

Så lenge det er åpent i front skal det gå fint, flaskene her skal jo ligge lenge så da blir tempen riktig, det tar bare litt lenger tid, hadde det vært i et kjølerom er det veldig viktig med rask nedkjøling/luft strøm, da skal maten inn og ut av skapet og må raskt senke tempen for og stoppe bakterie veksten.
Signatur
   #93
 11     0
Ok, takk! Sent svar er null problem, bruker lang tid på å planlegge.

Det dukker opp nye problemstillinger hele tiden: Får litt lav takhøyde og det ser ut til at det bare blir 1 cm luft over elementrommet. I beste fall 1,5 cm. Under er det 2,5 cm lekter, og bruker vel noe tilsvarende mot sideveggene. Vil det gå greit med så lite luft?

Alternativet er å ikke flislegge den delen av gulvet som kjølerommet står på, da får jeg 4 cm luft over, men det blir jo litt upraktisk med en kant og lavere nivå under, f.eks om vi skulle søle vann på gulvet og det renner dit.
  (trådstarter)
   #94
 188     Østfold     0
Hei Beefhart
Har du elementrom eller bygger du rommet i treverk? normal er det greit med 2/3 cm klaring/lufting til innervegger og tak, men yttervegger og kalt loft er kravet 5cm. jeg kan ikke gi deg noen bedre råd enn å holde deg til kravet her, for om det ikke funker gir jeg jo dårlige råd he he Smile det vil jeg jo ikke.

Derfor ville jeg droppet flisene under og heller lagt en pyntelist rundt flisene som bygger 0,5cm opp for og hindre vann i og renne under rommet.
Signatur
   #95
 1 618     0
Gjetter jeg riktig på at du med "2/3 cm klaring/lufting" mener "to til tre cm klaring/utlufting" - ikke "to tredels cm" (dvs. 6,7 mm)?

Det virker egentlig selvsagt, men det er likevel best å forsikre seg om det! Smile
   #97
 11     0
Ja senke aggregatet kan være en grei løsning.


Jeg snakket med produsent av aggregatet, men de vil ikke si noe om monteringshøyden siden de ikke har testet dette. Har du noen råd? Kanskje best å ikke avvike for mye fra standarden? Det vanlige er vel at det ca flukter med overside av kjøledør. Kanskje gå 40-50 cm lavere enn det igjen da?

  (trådstarter)
   #98
 188     Østfold     0
Hei Beefheart
Normalen er nok litt forskjellig fra produsent til produsent, lys åpning starter nok rundt 20cm fra taket. Ser ikke noe umiddelbart problem med og senke det ned til midten av veggen i ditt tilfelle, så lenge du ønsker mindre sirkulasjon av kald luft høyest opp, normalt står det høyt for og sikre lik temp i hele rommet.

Enn annen mer vanlig løsning er og sette inn en lettvegg med dør og ventiler, slik får du to soner hvor den ene kun stjeler luft fra den siden som aggregatet er plassert, ventilene bruker du til og regulere inn det andre rommet til ønsket temperatur.
Signatur
  (trådstarter)
   #99
 188     Østfold     0
Strømbesparelse, økonomi, miljøvennlighet og langsiktig planlegging.

Jeg ønsker og informere leseren her på BB om en nyhet på markedet, det er nemlig slik at det nå er kommet nye og oppgraderte kjøleromsaggregater for salg som har modell betegnelsen TC.

Tanker
Tidligere i denne tråden har vi snakket mye om rett isolering og byggemåter for at kjølerommet eller vinrommet skal bli best mulig, alle vet at et godt isolert kjølerom er sunn økonomi, det er blitt diskutert en del også om kjøleaggregater, men lite om økonomien ved og velge rett produkt, det finnes oss et valg når det gjelder miljøhensyn du som forbruker kan gjøre når du handler.

Kroner
Det er nå kommet helt nye kjøleromsaggregater som bruker nesten opp mot 50% mindre strøm! Det gir stor besparelser allerede først året og i mange år fremover, det er snakk om flere tusen kroner i besparelse i løpet av levealderen til kjøleaggregatet.

Miljø
Kjøleaggregater leveres også med ulike kjølemedier/gasser, de vanligste i dag er R404a, R134a og R600a
Et bevist valg ved kjøp av et aggregat med en av disse gassene kan spare også miljøet fremover.
Gassene måles etter et poeng system som kalles GWP (Global Warming Potential) R404a er den verste med 3922 GWP poeng, det har ført til at den nå også blir faset ut av markedet og forbudt i fremtiden, R134a har lenge vær et foretrukket mediet med 1430 GWP, men må nå se seg slått av det mest miljøvennlige alternativet som er R600a med kun 2 i GWP.
Dette er også grunnen til at samtlige kjøleskap som finnes for salg i dag bruker R600a som kjølegass.

Mitt tips
Nå det skal kjøpes et nytt kjøleromsaggregat er det viktig og sammenligne mer en bare innkjøpspris, men også hva det koster og drifte aggregatet, en enkle uoffisiell sammenligning jeg har gjort utfra informasjon jeg fant på nette mellom to tilsvarende modeller, ga nesten en årlig besparelse på 500kr (kost per år er beregnet ut fra 50øre kw/t) modellen som hadde lavest strømforbruk er både litt kraftigere og bruker miljøgassen R600a.

Håper dette også kan være til nytte Smile
Signatur
   #100
 11     0
Hei

Har et spørsmål om lukt fra aggregat. Har en Norcool CU-450 som tidligere
har stått i et hus der det har blitt røykt. Har blåst, støvsuget og vasket det innvendig, men likevel gjør utedelen at hele rommet (altså ikke inne i kjølerommet) lukter gammel sneip Sad Finnes det noe stoff som kan sprøytes inni som tar knekken på det? Må jeg kanskje bytte ut skumgummien på innsiden av lokket?