555    11    3  

Depron 6mm

 25     Bergen     0
Hei, tenkte å forhøre meg her inne om bruken av Depron. 

Jeg har senket kjellergulvet og nærmer meg støping. Jeg har beregnet at jeg har plass til 10 cm drenerende masser/finpukk, fuktsperre, 5cm XPS isoalsjon, varmekabler på hønsenetting og 6 cm fiberarmert betong på toppen. Da når jeg en takhøyde på 220cm, som jeg tror er fornuftig, selv om jeg kan få godkjent lavere. Rommet er forøvrig på 22 kvm.

Jeg har søkt litt og funnet at folk ikke er så veldig positiv til nytteverdien av Depron, men jeg så for meg at dersom jeg la 6mm depron nederst mot finpukken og deretter XPS forskjøvet oppå der, så kunne jeg kanskje hindret kuldebroer, i det minste. Eventuelt kan jeg legge 2 x 3 cm med XPS, men usikker på om de da lett vil knekke.

Noen som har noen meninger/anbefalinger? Benytter også anledningen til å takke for et utmerket forum med mye god lesing/tips/råd.

   #1
 24,668     Akershus     0
I ditt tilfelle vil Depron gi 6 mm tykkere "XPS", helt marinalt. Dernest vil den fungere som vindsperre mot grunnen. Nå er det neppe veldig mye luftbevegelse. Plast over xps vil hindre støp i å renne ned i fugen og danne tynne kuldebroer.

Personlig tror jeg Depron er bortkastet her.
Signatur
jaf
   #2
 6,305     tromsø     0
Hva med å droppe drenerende masser ? Bare legge på sand. Overflatevann må drenering ta seg av. Viktig med skikkelig vann håndtering. Legge styrofoam rett på sand. Eventuell duk og 3cm drenerende masse. 15cm styrofoam og 5cm støp? Da kan det være gulvet bruker 35watt per m2. Forbruk med 5cm isopor kan være 125watt per m2. Det er vill gjetning, men varmetap nedover er stort.
  (trådstarter)
   #3
 25     Bergen     0
Takker for svar. Jeg kan jo nevne at vi har ny drenering rundt huset, så det skal være ivaretatt. Jeg registrerer at det er noen små områder med fuktig jord, men det tror jeg har mer med vann som trekker opp fra grunnen. Gulvnivået er uansett over dreneringen. I tillegg har jeg noen svære steiner, som går akkurat klar med 10cm finpukk og hadde håpet å slippe knusing av dem. Jeg har allerede brukt enormt med tid på steinsprekking og fjerning av masser, så jeg får ikke gulvet helt 'plant' uten å supplere med noen utjevnende masser.
   #4
 372     Hedmark      1
Hva skal rommet brukes til?

Jeg la 5cm xps og 55w/m2 varmefolie oppå den uisolerte betongsåla i kjelleren her, den har ikkenoe problem med å holde temperaturen god og varm selv på de kaldeste vinterdagene.

Ser for meg at du har bedre nytte av 5cm ekstra isolasjon også folie istedetfor en "betongklump" som skal oppvarmes i tillegg til rommet. Ihvertfall om alternativet er 5cm isolasjon og støp, med tykkere isolasjon så blir det nok bedre som jaf skriver også
  (trådstarter)
   #5
 25     Bergen     0
Skjønner. Rommet skal brukes til musikkrom/kino/flerbruksrom.
HSt
   #6
 36,582     Lillestrøm kommune     0
Det er fordel ikke å bruke sand den er ikke ordentlig kapilærbrytende som grus/singel. Depron gjør kun nytte hvis du trenger den til varmefolie e.l.
  (trådstarter)
   #7
 25     Bergen     0
Hei,igjen. Dersom jeg bruker 10 cm med løs leca i stedet for finpukk, og deretter 5cm xps, skulle vel lecaen gi en god isolasjonseffekt?

jaf
   #8
 6,305     tromsø     0
Isolasjon av høy kvalitet som jackofoam og styrofoam xps er kapilærbrytende i seg selv. Se side 4:
https://www.jackon.no/assets/FileUploads/Jackon-Produktoversikt-Norsk-04-2017-web.pdf
Setter du deg på 10-15cm xps av litt høy kvalitet på en våt plen så kommer ikke et gram gjennom. Isoporen er like tett som plast når en isolerer med 10-20cm. Fukt som prøver å komme opp blir reflektert tilbake. Nederst kan du legge et sjikt av denne typen hvis du er usikker:https://www.jackon.no/bygg/jackon-thermodren/
Men det er ikke nødvendig. Du vil ha så mye styrofoam mellom grunn og betong hindrer fukt. Styrofoam er plast kuler som er tette og tåler å senkes i vann i 20 år?
Problem med leca kuler, er at fuktigheten i grunn gjerne er 100%.Leca kan ta opp fukt.
HSt
   #9
 36,582     Lillestrøm kommune     1
Er det vanntrykk under platen så vil det vel kunne presses opp i skjøtene mellom platene. Ellers pleier en å måtte rette av grunnen og da er det bedre med singel enn sand.

Ellers er nok ikke Leca enig med deg om at ISO 10-20 ikke er like godt egnet som pukk/singel. Den er i allefall kapilærbrytende. Isolasjonseffekten i løs leca er liten så sammenlignet med XPS så gir den nesten ikke isolasjon (størrelsesorden en faktor 10 mindre).
jaf
   #10
 6,305     tromsø     0
Selvfølgelig er det best med 10cm singel. Men det må være isolasjon for å få et skikkelig skille mellom ute og inne. En ønsker en temperatur forskjell. Drenering og eventuelt kum bør sørge for at det ikke blir vanntrykk. En vil lede vann ut og det kapilærbrytende sjiktet "virker" ikke om det er vanntrykk, uansett om det er singel eller styrrofoam ? Vanskelig med redusert takhøyde i gamle hus og kalde gulv..