6,025    11    0  

Hvor bra isolerer bakken under sålen?

Tom
 1,545     Sørlandet     0
Jeg har støpt såle med ca 6 cm tykkelse. I denne går det vannbåren varme.
Under sålen er det 2 cm isopor, deretter et 20 cm lag med stein størrelse 20-40 mm. Under dette aner jeg ikke hva det er, men mest sannsynlig fjell.

2 cm isopor er jo ikke all verden. Spørsmålet blir da hvor mye steinen under isoporen isolerer. Noen som har peiling?
Signatur

   #1
 1,421     Bærum     0
Tror ikke du skal regne med at steinmassene isolerer noe særlig, snarere tvert i mot. Byggforsk sier i Byggdataljer 521.112 at ved innetemperaturer over 20 °C bør U-verdien i henhold til TEK være mindre eller lik 0,15 W/(m2K). Dette tilsvarer en isolasjonstykkelse på ca. 250 mm isolasjon av ekspandert polystyren (EPS).

Jeg har en lignende situasjon i mitt hus, med 4cm påstøp, 4cm isopor og en betongsåle under, på 6-7cm, på steinfylling. Tidligere har det vært varmekabler som har vært i bruk og jeg regner med at hele steinfyllinga under huset var rimelig godt oppvarmet hele vinteren.

Når jeg nå skal legge vannbåren gulvvarme står jeg i valget mellom Depron plater 3/6mm eller f.eks. 30mm XPS plater med utfreste spor for PEX. Jeg heller mot sistnevnte pga. at jeg er usikker på isolasjonevnen til Depron platene. Ulempen er at byggehøyden med parkett, fuktsperre og aluplater nærmer seg 50mm.
Signatur
Tom
  (trådstarter)
   #2
 1,545     Sørlandet     0
Det betyr at jeg har ca 2W/(m²K) med 2 cm isopor.

Med 0 grader i grunnen og 30 graders vannvarme i sålen, gir det 60W varmetap pr. m². På 60 kvadrat  gir det 3600W varmetap. med 180 dagers fyring utgjør dette 15.500 kWh  for disse 60 kvadratmeter gulv.

Vel, det kan alldeles ikke stemme. Hva har jeg gjort feil i utregningen?
Signatur
   #3
 22,342     Akershus     0
Etter de forutsettningene du setter opp stemmer det.

Hvis det er en tørr steinfylling under huset vil tapet bli mindre da denne varmes opp. Men to cm isopor er ikke enøk uansett...  Renner det vann gjennom steinfyllingen blir den nedkjølt og tallene blir som du skriver.
   #4
 159     Ottestad     0
Jeg mener å ha lest at man i Sverige anbefaler 30cm isolasjon under plate på mark hvis man skal ha gulvvarme.

Selv har jeg hørt ansatte hos byggvarehus komme med uttalelser som "ja, hvis du vil grave ned penga dine så.." om markisolering :)

Jeg tror en av grunnene til at man tidligere ikke anså markisolering som så viktig var at "varme stiger jo opp". Dette stemmer jo bra med luft og forsåvidt væsker, men i et fast tekke vil varmen spre seg i alle retninger for å prøve å oppnå "likevekt". Det blir i det minste godt og varmt i bakken under huset  :-\
Signatur
Tom
  (trådstarter)
   #5
 1,545     Sørlandet     0
Da har jeg altså 15.500 kWh tap til omgivelser. Så trengs det 1 kW for å holde 60 kvadrat kjeller med 10 cm glava i veggene og 30 å gamle vinduer på en anstendig innetemperatur. 1 kW x 24 timer x 180 dager blir 4320 kWh.
Da er jeg oppe på omlag 20.000 kWh.

Vel, det er mulig at teorien stemmer, men praksisen stemmer definitivt ikke.

Hvorfor ikke?
Signatur
   #6
 22,342     Akershus     0
Du bruker mindre?

Har du tørr fylling under vil de "isolere" slik at tempereraturforskjellen mellom gulvet og "utenfor" blir mindre. Gulvet er vel heller ikke 30 grader og grunnen er vel i utgangspunktet 5 grader.  Forskjellen er vel kanskje 15 - 20 grader. Når du har varmet opp grunnen noen meter ned blir forskjellen mindre.
Tom
  (trådstarter)
   #7
 1,545     Sørlandet     0
Da begynner det å ligne noe.

La oss anta at forskjellen i temperatur bare er 15 grader og at grunnen isolerer like godt som de 2 centimeterne med isopor som likker der fra før. Da blir det 1W/m2 x 15 grader x 60 m2 = 900W tap. Synes fortsatt det høres mye ut, men får vel fasiten neste vinter. 1000W til rommet og 900 til bakken er ikke god økonomi. Da vurderer jeg å la være å bruke denne gulvvarmen, for selv med varmepumpe blir ikke dette spesielt billig. Bedre med et par radiatorer og vinylbelegg. Vinylbelegg føles varmt å gå på.

Kan det være slik at grunnen isolerer langt bedre enn det man tror? Må vel finnes tall for slikt? Bor langs kysten på Sørlandet og her er det mildt. Årsmiddeltemperatur over +7.
Signatur

Tom
  (trådstarter)
   #9
 1,545     Sørlandet     0
Mye jobb å fjerne gulv og støpe nytt.
Lar ting være som de er.
Gulv uten varmekabler, men med pvc-belegg, føles varmt å gå på.

Har slått opp litt av gulvet i fyrrommet. Her var det ikke vannvarmerør og isoleringen var 2 cm isopor. Det er jo selvsagt en mulighet for at byggherren for over 30 år siden la f.eks 2 x 2 cm isopor der det var lagt vannvarmerør. Noe mer er det neppe noen sjanse for.

For å sjekke, må jeg bore et hull. Borer jeg et hull, kan uflaksfaktoren føre til at jeg borrer rett i et vannvarmerør.... lar det være som det er.
Signatur
   #10
 22,342     Akershus     0
Det var vanlig å legge fem cm isoporplater under oppvarmet gulv, men noen kan jo ha vært på kjipern. Har du sjekket om det er Lecakuler under isoporen?