7,947    19    8  

XPS og knotteplast på grunnmur.

 7     0
Drenerer en bolig på skråtomt med endel tilsig av vann.
Dreneringen er gravd og fyllingen er godt igang. (Lovlig sent ute, det begynner å bli kaldt!)
Valgte å isolere med 50mm XPS utvendig, og gikk for løsningen med knotteplast mellom mur og isolasjon.
(Lest gjennom en mengde tråder ang knotteplast innerst/ytterst mot mur..Ettersom jeg ikke har ventilasjonsanlegg, valgte jeg knotteplasten på mur for at muren også skal kunne puste utover.)

Nå når det blir kaldere i lufta, ser jeg at kondens slår opp fra knotteplasten og 5-10cm oppover murveggen. Når jeg kikker ned langs muren (bak isolasjonen) er det relativt fuktig.
Antar at dette skyldes kondensering fra kald luft som slår ned i knotteplast og treffer varm luft.
Topplist på plast/isolasjon er ikke montert, platene er heller ikke plugget fast enda, så har 2-3cm gap mellom mur og isolasjon.

Noen som har erfaring med å avslutte knotteplast/isolasjon på en god måte, spesielt mtp å unngå altfor mye kondensering?
Ser noen bruker beslag, men tenker at da vil vel kondensering fortsatt være et problem?
Platon anbefaler å dra isolasjon over knotteplast og feste til vegg. (Dette virker fornuftig).
Men er det ikke slik at knotteplasten egentlig skal puste?

Blir ikke helt klok på dette..

   #1
 10,486     Akershus     0
Muren din vil ikke puste gjennom knottplast, men fukt som kondenserer mellom mur og knottplast får en sjanse til å renne ned. Med isolasjon på utsiden, blir det nok begrenset kondensering uansett. Du sier jo selv at du skal ha på topplist, så da forsvinner all mulighet for noe som helst "pusting".

Hva som skjer av kondensering og ikke i ei åpen grøft i november/desember ville jeg ikke brydd meg allverden om. Det der gir seg når du får fylt tilbake.

Har du vurdert litt mer isolasjon når du først er i gang? Skal du isolere helt opp?
Signatur
  (trådstarter)
   #2
 7     0
Takker for svar. ☺
Brukte mye tid på å lese meg opp på dette før vi startet og fikk inntrykk av at knotteplast på mur både var noe sintef anbefaler og gunstig for best mulig pusting/ventilasjon utover.
Ser jo i ettertid at dette var feil, sintef endret sin anbefaling nov 2015 til å anbefale knotteplast ytterst..(De skriver dog at knotteplast innerst også vil fungere greit)
Smarteste hadde nok vært EPS innerst og knotteplast ytterst..
Uansett,nå er det snart fyllt igjen,jeg ser enkelte store entreprenører fortsatt gjør det på denne måten så regner med det funker.

Ønsker best mulig pusting ut fra muren,så om topplist ødelegger dette så er det kanskje bedre å la være/løfte den litt så det ikke blir helt tett?
Ser bare for meg at når "varm" luft fra laget mellom mur/knotteplast treffer kald luft utenfra så vil kondens oppstå. Slik sett er det kanskje smartere å tette knotteplasten? Ser Platon anbefaler dette på sine løsninger. (Knotteplast innerst opp til bakkenivå og deretter fortsette isolasjon opp til kledning. Slik sett unngår man jo kondenseringsproblematikk med uteluft..

Planen er å kun isolere under bakken ifm. dreneringen.
Fristende å dra det helt opp, men det drar i så fall med seg litt ekstra jobb..😅



  (trådstarter)
   #3
 7     0
Det hører med til historien at både knotteplast og isolasjon er trukket helt ned til bunn av ringmur (ikke avsluttet ved hulkil).
HSt
   #4
 36,582     Lillestrøm kommune     0
Med moderne teknikk så legger de nå på ekstra tetting nede på hulkilen, men det viktigste er at knotteplasten går forbi, jeg har gravd opp rundt et hus der eier hadde gjort generaltabben og stoppet ved hulkilen, vann trengte opp bak plasten og all puss/stemming var gått i oppløsning
   #5
 44     0
Med moderne teknikk så legger de nå på ekstra tetting nede på hulkilen, men det viktigste er at knotteplasten går forbi, jeg har gravd opp rundt et hus der eier hadde gjort generaltabben og stoppet ved hulkilen, vann trengte opp bak plasten og all puss/stemming var gått i oppløsning

Ikke meningen å kapre denne tråden, men lurte på hvordan man best avslutter knotteplasten ned mot hulkilen. Skal den forbi? Skal det tettes? I så fall hvordan?
HSt
   #6
 36,582     Lillestrøm kommune     0
Knotteplasten skal helt ned på sålekanten. Husker det var litt knotete pga steppene, men når en nå kan legge isolasjonen på innsiden så går det an å få.litt rettere kant på isolasjon enn muren bak.
  (trådstarter)
   #7
 7     0
Fortsetter litt på denne tråden..☺
Med knotteplast mot mur og XPS utenpå er det fortsatt "noe" kondens over toppen av knotteplast etter at grøft er fyllt igjen. Ser det henger vanndråper/fukt på knottene nedover når utetemp synker godt under 0.
Mulig at dette er forbigående til ting får stabilisert seg,men tror helst det er varm luft som stiger opp og møter kald.
Funderer litt på avslutningen i toppen.
Huset står på skråtomt, halve muren er under bakkenivå.

Vurderer å skjøte på xps med 15-20cm eps (i samme tykkelse som xps) og plugge denne til vegg. Fiberpusse dette med nett og avslutte med beslag på toppen.

Burde ikke dette være en god avslutning mtp at eps er "åpen" for evt damp til å presses ut,samtidig som kald luft utenfra bremses/stoppes mot varmluften i knotteplast?

Noen med tanker eller som har gjort tilsvarende? ☺

Er selvfølgelig fristende å dra eps helt opp til kledning,men da kommer nye utfordringer med vinduer osv..😁

   #8
 10,486     Akershus     1
EPS er ikke åpen.

Den er muligens noe mer åpen enn XPS, men det blir som å spørre om det er best badevær i -32C eller -30C.
Signatur
   #9
 164     0
Bare et spørsmål.
Haddet det ikke hvert bedre og sette isolasjonsmaterialet inntil grunnmuren så sette på grunnmurspappen med tanke lufting?
Signatur
  (trådstarter)
   #10
 7     0
Da spiller åpenbart ingen stor rolle om man bruker xps eller eps ifm åpningen..😉
Isolasjon rett på mur og knotteplast utenpå hadde nok vært det enkleste å tilpasse/montere iallefall,og nå er det vel stort sett enighet om at det fungerer best også,ettersom sintef har endret mening.

Men regner med at mange har gjort dette på "tradisjonelt vis" med knotteplast innerst. Ser flere større firmaer fortsatt gjør dette da det er vrient å tilbakefylle masser uten å skade knotteplasten.

Synes det er rart at kondens rundt topp på knotteplast og hvordan man bør avslutte denne optimalt, ikke har vært noe stort tema her..Jeg sitter iallefall med mange spørsmål..

Skal knotteplast bare tettes med øverste del av isolasjo splate? Blir det da gode vekstvilkår for mugg i den varme fuktige lufta mellom knotteplast/mur?

Skal den gå helt opp og avsluttes med kantlist?

Noen avslutter knotteplast rett under bakkenivå,hva med en skikkelig regnskyll eller vårsmeltingen da? (Har alltid trodd/ment at knotteplast bør trekkes godt over bakkenivå. Produsent sier min 5cm.

Om man tetter den i topp,vil dampgang/kondens trykkes fra innside knotteplast og inn i vegg?

Dette er sikkert storm i et vannglass,men betryggende om flere har gjort seg erfaringer rundt dette. ☺