5,483    1    5  

Erfaringer fra parkettsliping

 142     Akershus     5
Tenkte jeg skulle dele erfaringer fra min debut som parkettsliper.
 
Utgangspunktet var en stue på 60m2 med en velbrukt "standard" 3-stavs eikeparkett, om lag 20 år gammel.
 
Steg 1 var tømming av rommet. Noen møbler ble flyttet ut i garasjen mens resten på plassert i kroker og kriker i resten av huset. Dette var en jobb jeg i utgangspunktet grudde meg til, men når vi først satte i gang gikk det mye raskere enn antatt!
Når rommet var tomt fjernet jeg alle gulvlister.
 
Deretter bar det til butikken for å leie maskiner, samt kjøpe tilbehør. Jeg endte opp med 3 forskjellige maskiner. Dette var selve valsemaskinen, kantsliper og en slags rondellsliper hvor man kunne feste slipenetting i ulik grovhet. I tillegg hadde jeg en trekantsliper til siste finish i hjørnene.
Jeg passet samtidig på å få med meg alt jeg trengte av slipepapir, lakk, ruller, støvmasker slik at arbeidsdagene kunne brukes mest mulig effektivt.
 
I første runde gikk jeg løs på gulvet med 36 korning på valsemaskinen. Dette må jeg si gjorde virkelig vei i vellinga. Jeg kjørte maskinen frem og tilbake i samme spor og fortsatte med ca 50% overlapp. Dette var tilstrekkelig til at all gammel lakk ble fjernet og jeg kom ned på nytt friskt treverk. De aller fleste hakk og sår forsvant også i denne prosessen.
 
Når dette var gjort ble alle kanter tatt med kantsliperen med korning 50. Dette var den desidert fysisk tyngste del av jobben. Maskin dro ganske kraftig og støvoppsamleren fungerte bare sånn middels. Spesielt overgangen mellom kantsliper og valsemaskinen forsøkte jeg å vie litt ekstra tid og oppmerksomhet for ikke å få stygge buler, merker og skygger i dette området.
 
Etter kantsliperen var det bare å gå på med valsemaskinen igjen, men denne gang med korning 60. Samme prosedyre som ved forrige runde og i løpet av denne runden forsvant resten av de sår og hakk som gjenstod på gulvet.
 
For å sikre meg jevne overganger mellom valsemaskinen og kantsliperen tok jeg så en runde med rondellen utstyrt med netting i "korning" 60. Maskinen var i starten ikke spesielt lett å bruke da den ville stikke av hele tiden, men med litt øving gikk det bra og jeg kunne konsentrere meg om å jevne ut overgangene best mulig.
 
Det var så kantsliperen sin tur igjen, denne gang med korning 100 og dermed (heldigvis) siste behandling med denne maskinen. Når dette var gjort kjøret jeg valsemaskinen en siste gang med 100 korning. På dette tidspunkt begynte gulvet virkelig å ta form! Siste finish ble så gjort ved hjelp av rondellmaskinen (hele gulvet), først med 100 netting og deretter 180.
 
Rommet ble så grundig støvsugd og moppet i flere omganger til det var tilnærmet støvfritt.
 
Det var så tid for lakkering. Jeg hadde valgt meg en 2-komponents vanntynnet lakk med svært liten glans (Ecowood fra produsenten Chimiver) som skulle gi en svært natrutro, nærmest oljet finish. Noe den også gjorde! Lakken ble lagt på med rulle i 2 lag. I mellom lag 1 og 2 kjørte jeg over gulvet med rondellsliperen (180 netting) for å ta bort fiberreisning som det var en del av. Største utfordring i denne prosessen var å tørre å ha på tilstrekkelig med lakk. Produktet var svært enkelt å jobbe med og det var bare å la rullen flyte i lakk mens man jobbet.
Ble ingen skjolder e.l i ettertid til tross for at jeg følte at gulvet svømte i lakk til tider under prosessen. Jeg brukte ca 10 liter lakk totalt.

 
Jobben tok meg ca 2,5 dager og jeg brukte totalt ca kr 6000,- på lakk, leie av maskiner etc.
Min erfaring er at dette er jeg arbeidskrevende jobb, men med gode muligheter for et godt resultat. Største utfordringen var jevne overganger i kantene, noen jeg tror alle kan få fint bare man setter av nok tid. I tillegg erfarte jeg at valsemaskinen er en kraftig sak hvor det kan være lett å dulte borti en dørkarm eller lignende (spesielt når man går baklengs) og på den måten få en vipp på maskinen som umiddelbart lager grop (skjedde et par ganger hos meg men klarte å jevne ut det aller meste)
 
Alt i alt ble jeg fornøyd! En ganske morsom jobb hvor man ser resultatet umiddelbart og som er betydelig billigere enn nytt gulv dersom man (ser bort i fra arbeidstid) gjør jobben selv.
 
 
 
Erfaringer fra parkettsliping - IMG_3667.JPG - Savls
Erfaringer fra parkettsliping - IMG_3668.JPG - Savls
Erfaringer fra parkettsliping - IMG_3672.JPG - Savls
Erfaringer fra parkettsliping - IMG_3673.JPG - Savls
Erfaringer fra parkettsliping - IMG_3678.JPG - Savls