7,217    5    2  

Drenering av hage

 2     0
Kjøpte hus i fjor sommer med flott, sjarmerende hage. Etter innflytting, i vinter, oppdaget vi at hagen er problematisk fuktig.
Også nå i sommer, selv om det har vært et par uker med intens sol og tørke, er det enkelte steder så fuktig at om man går barbeint, synker man ned og står med vann mellom tærne. Slik det ser ut, er det overvekt av mose på de fuktige partiene, mens resten av Hagen har relativt fin plen.

Skulle forsøke og spa opp et hjørne i Hagen for å lage grønnsakshage. På 2-3 kvadrat traff vi på 5-6 rør av forskjellige slag, som gikk på kryss og tvers. Jorden er utrolig kompakt og klebrig. Den har normal "jordfarge" - siden den ikke er lys grå, går jeg ut fra at det ikke er leire?
Den er så klebrig at det er vanskelig å grave med spade. Jorden klistrer seg på spaden, og man må skrape den av, og om man trør i jorden, limer det seg store jordputer under skoene. 

Når folk har kommet på besøk, og fuktproblemet i hagen har kommet opp som tema har flere (som jeg regnet med kunne ha litt peiling) sagt "det er bare å grave ned et drensrør gjennom hagen. 
Da jeg for et par uker siden leide en minigraver for å grave grøft i innkjørselen til nytt strøminntak og avløp, tenkte jeg, "jaja, kanskje jeg like godt skal få gravd den grøfta i Hagen, når jeg først har gravemaskinen".
Tomta/hagen skrår oppover fra huset, og ligger vel egentlig i en fjellside. Kjelleren er merkelig nok ikke fuktig, til tross for at huset er over 50år og ikke har ny, "moderne" drenering.
Gravde en grøft som følger hele hagens overside. Etter plenen og dømme, skulle det blitt fall mot den ene siden, men fjellet under hadde masse forhøyninger og kløfter. Dette gjør at grøftebunnen går i bølger, og ikke får fall hele veien. Hadde en oppe til å se på det, som mente jeg hadde gravd til ingen nytte. I følge ham, vil vannet bare renne gjennom pukken i grøften, ned til fjellbunden, og følge kløftene (laveste punktene) i fjellet, nedover mot huset. Ser logikken i dette. Han anbefalte å grave et par stikkgrøfter ved de to mest markante kløftene, og prøve å samle disse, og føre dem med fall tilbake mot hovedgrøfta. Nok en gang støtte jeg på flere forhøyninger i fjellet som forhindrer fall.

Totalt har jeg sikkert gravd nærmere hundre meter grøft. Frykter at jeg har gravd opp og ødelagt hele hagen til ingen nytte. Nå lurer jeg på om det har noen hensikt å bruke nærmere 10 000kr på pukk, rør og duk, samt utallige timer og trillebårlass med pukk for å lage "drensgrøfter" som kanskje ikke har noen hensikt, eller bare lukke igjen fort og galt og la hagen være som den er.
Hagen er tydeligvis bare masse jord, lagt på fjell. Eneste gode løsningen jeg ser er å grave av ALL jorden, legge et lag med pukk, duk, sand og jord.... men det skjer ikke, for hagen er stor.

Setter pris på om noen har gode råd?
Synes det er merkelig at jo høyere opp i hagen man er, jo større er fuktproblemet. Skulle egentlig trodd at vannet ville rundt ned og samlet seg på de laveste punktene. Dette gir meg litt håp, i forhold til å "stoppe vannet" med en grøft langs toppen av tomtegrensen?

   #2
 5,569     0
Hvilke ledninger var det du fant på kryss og tvers?

Du nevner fjell. Er det riktig forstått at det er fjell like under plenen? I så fall vil formen på fjellet kunne definere om vann blir stående. Jeg har det problemet på hytta. Her er det flatt, ganske skifrig fjell, med litt fall. Det gjør at fjellet ser ut som en trapp, der trinnene heller litt innover. Dette lager masse minibassenger der vann blir stående. Ser ikke denne topografien på plenen.

Du skriver at jorden er mørk og klebrig. Det betyr at den er fuktig, og svært finkornet og har mye organisk materiale (god jord!). Dette betyr også at kapillærkreftene vil trekke fukt og mette jorden (dypp hjørnet av en sukkerbit i kaffe for å se kapillærkrefter i aksjon). Vi tenker fort tyngdekraft, fordi vi er vant til å observere vann i friluft. I undergrunnen er som oftest kapillærkreftene dominerende. Da må man glemme alt om at "vann renner nedover".

Som forrige skriver, kan det også komme vann direkte fra fjellet. Dersom grunnvannsspeilet er høyt, kan det skje.

For å utbedre kan du forsøke å finne hvor vann evt blir stående og/eller kommer fra, og lede det bort derfra via grøft. Det er nytteløst å trekke vann ut av jorden med en grøft - fordi permeabiliteten (jordens evne til å lede vann) er ekstremt lav og fordi kapillærkreftene her er sterkere enn tyngdekraften (det renner ikke vann ut av jorden dersom du løfter ut en bit). En grøft vil riktig nok bryte kapillærkreftene lokalt, men dersom vann må transporteres til grøften via jord vil det være en ekstremt treg prosess. Du kan forsøke å borre eller stikke (med jordbord, eller bare bruk et spett) hull på ulike steder, vente noen dager og se hvor det blir stående vann. Det kan indikere kilden.

Du kan også senke kapillærkreftene i plenen ved å blande inn sand. Det vil gjøre jorden i stand til å transportere hurtigere, og det kan også senke nivået på vannet, og gjøre overflaten tørrere.

Du kan plante gress som krever mye mer vann (vet ikke om det er en reell løsning).

Først og fremst bør du forsikre deg om at huset er godt drenert. Du skriver at plenen heller mot huset. Når plenen er så fuktig er den mettet, og vil ikke ta opp mer vann. Det betyr at overflatevann vil transporteres videre, inn mot huset. Huset er viktigere å holde tørt enn plenen.
   #3
 4,193     0
Hvis det er mye fjell og dere har full kjeller så er det ikke usannsynlig at det ble sprengt da huset ble bygget. Og siden man ofte gjorde ting skikkelig før i tiden så har de nok sprengt en grøft der vannet kan renne med fall fra huset også.

Fordelen med denne konstruksjonen er at man nesten ikke trenger drensrør - vannet flyter i grøftene og fall leder det bort fra veggen.

For å fikse hagen er det samme taktikk som gjelder - grøft med jevnt fall som tømmer bassengene fjellet lager. Dessverre må det nok litt mer enn minigraver til for å fikse, enten stor maskin med pigging eller sprengning / trollkraft etc.
  (trådstarter)
   #4
 2     1
Rørene i hagen er alle slags tenkelige rør fra 300mm drensrør, til tynne galvaniserte stålrør, avløpsrør, takrennenedløp i metall og plast, og alt mulig som man i dag kunne funnet på avgallstasjonen (vet ikke om det eksisterte i samme grad for 50 år siden).

Hagesiden av huset har kjeller under terreng. Tomten har fall slik at den andre siden er helt over bakkenivå. Fant sprengtråd da jeg gravde for nytt avløp, så noe er det nok sprengt, men selve hagen ser ut til å være en urørt fjellside under jord.

Kan ikke se vann i grøften, selv om denne er gravd gjennom de fuktigste områdene, så jeg tror ikke det er noen vannåre. Fikk boret energibrønn til varmepumpe på nedsiden av huset, og de måtte et godt stykke ned for å komme til vann.

Det var et godt poeng med kapillæreffekten.
Har alltid hørt at det kan være lurt med et lag sand under jorda for å holde lengre på fuktigheten, mens jeg nå får høre om sand for å drenere fultigheten fortere ut av jorda. Det ser ut som denne jorda holder ekstremt godt på fuktigheten.

Hadde håpet på en enkel løsning med dreneringsgrøft, men ser nå at det ikke er noen enkel løsning.
Er usikker på om det kan være lurt å fylle det meste av grøften langs oversiden av hagen med pukk, og på denne måten lage et kapillærbrytende belte mellom all overforliggende tomt og hagen, da det ser ut som jorden ikke slipper vann ned langs fjellsiden. Men det kan også hende at dette lettere slipper vannet videre ned i hagen når det regner mye og jorden blir overmettet med vann.
Uansett har det kanskje lite for seg å legge drensrør da det ikke blir riktig fall på dette.

Takk for gode innspill Smile
HSt
   #5
 36,582     Lillestrøm kommune     1
Er deg ikke fall i grøften med pukk så vil det ikke hjelpe. Er fjellet hardt ? Heg brukte en stor meiselmaskin (elektrisk LeiMax) der det var flisefjell lagde en slik grøft i fjell på en dag. Er det hardt fjell : fjellkiler eller store hull og fjellsprekk stoffet (samme som Trollkraft)