5,822    7    0  

Maks vinkel på jordskråning?

 325     Sørlandet     0
Etter neste/siste eksam snart er overstått, så er planen å gå igang med plenen, (eller jungelen). Har etter vært blitt duglig på oppussing og hjemmesnekring, men jordarbeid er et nytt område. 

Vi har en middels stor hage som er ganske flatt i 3m bak huset, sen  skråner det 10-20 grader til et flatt parti i bunn. 
Høydeforskjell fra husgavel til bunn er ~4,5m. 
Geologien er matjord i x cm ovenpå fjell. Store deler av skråningen er et forfalt blomsterbed som nå mest er ugress. 

Planen er iaf. å få litt mer "flatt" areal (bør vel ha noe helling pga avrenning?) nærme huset, istedenfor et stort område som kun kan brukes til gressklipping. Da må jo nødt hagen få større vinkel på skråningen.  I skråningen er planen å plante noe som ikke må klippes så ofte, men som armerer jorden. 

I teorien kan man jo ta jord fra bunn og flytte opp, og fylle på med ennå mer, der det trenges. Da får man også mer flatt parti i bunn. 
Men hva jeg ikke skjønner er hva slags helling man klarer å få til uten å risikere at alt raser ut. Noen som har kjennskap til dette? 






 

   #1
 5,336     Tromsø     0
Ca 30 grader for tørr sand, skrev jeg for noen år siden:
http://byggebolig.no/grunnarbeider-mur-og-betong/behov-for-mur-mot-nabo/msg547472#msg547472

For andre jordarter kan det være litt høyere eller lavere helling som er stabil, og en helling som er stabil i godvær, kan rase i eller etter kraftig regn.
Signatur
  (trådstarter)
   #2
 325     Sørlandet     0
Takk for svaret!, da er det jo kanskje en del å hente inn.

Noen formening om en stabil måte å få fylle på med ny (eller da gjenbrukt) jord i toppen av skråningen?

Skal man ta vekk gresset som allerede er der oppe, eller beholde det? Kanskje den nye jorden sklir ut lettere om det legges på gress?

Kanskje grave ned noen planker eller lignende som kan holde fast jorden?
   #4
 5,336     Tromsø     0
Her er et eksempel på hvordan geonett kan brukes til å stramme opp en jordskråning:

Maks vinkel på jordskråning? - Jordarmering1.jpg - Werecar

Skissen er fra https://geosyntia.no/oppstrammede-fyllingsskraner/
Denne er kanskje "noe mer" enn det trådstarter er ute etter, men geosyntia.no har mye som kan være interessant når det gjelder bratte skråninger.
Signatur
TSt
   #5
 14,509     0
Det avhenger nok mya av om det er noe bak jordmassene eller om det bare er jord. I tillegg må en passe på at vann som renner vil kunne grave i masser som evt ikke er bundet sammen av vegitasjon.
  (trådstarter)
   #6
 325     Sørlandet     0
Takk for tips!
Er jord på fjell bak skråningen i varierende dybder, fra 0 til 2m.

Usikker om jeg klarer å få ned mine tanker i forståelig skrift her, men.
Hva gjelder sånn armeringsduk så ser jo prinsippet lurt ut, men det ser også ut som den undre delen av "c:et" som man skal lage bør ligge horisontalt for å virke greiest. (Anners er vel risikoen stor at duk og alt sklir av gårde)?

Dvs, før at få festet første "nye lageret" med ny jord, må armeringsduken som skal holde det, legges innunder den gamle skråningen.. hvilket virker være svært mye jobb.
Men kan være meg som misforstår også. Skjønner uansett ikke helt hvordan man skal få den duken å sitte fast på den gamle skråningen.

Er det helt fjernt å tenke å slå ned noen kraftige påler her og der og spike på grove planker/halvtømmer på dem? A'la snøstoppere på tak? Opplegget blir jo organisk og vil vel rotne etter hvert, men tanken er jo etter hvert få armert via rotverk av det som skal plantes på toppen.
Man kan jo komplettere "snøstopperne" med noe armeringsdukopplegg også?

TSt
   #7
 14,509     0
Tror geonett er mere hvis du skal etablere en ny skråning hvis du fyller opp. Ville ikke tatt løs massene for å få etablert denne hvis det ikke er en mur du skal stabilisere. Geonett legges ut og og så fylles og komprimeres det oppå. Har vokst opp et sted vi har 7m skråning ned mot vei. Her er det etablert en mur nederst, av det riktig kraftige slaget for å kunne bruke plassen forran muren på mer fornuftig måte. Ellers er det flisefjell og jord. Her er det så bratt at en ikke kan gå på normalt vis, busker av forskjellige typer er plantet i felt. Men her ender skråningen på toppen slik at det bare er regnvann ovenifra som kommer. Ikke noe som renner ned fra en skråning høyere opp. Har en denne muligheten må en tenke hva som kan skje ved evt flom. Geonett eller liknende evt duk med bark e.l. vil kunne hinder lokal erosjon. Skal en ha sti vil eco-gravel plater kunne benyttes til å stabilisere grus selv om det er litt dyrt.