243    4    0  

Bruke tørrbetong?

 9 987     Akershus     0
Jeg skal snart fortsette med å legge stein ute, og ser på muligheter for å spare litt jobb. I fjor brukte jeg mye tid på å blande betong og få den på plass. 
Jeg har sett at ved vegarbeid rett borti her, ble kantstein satt rett i et lag av tørr betong. Når alt var på plass, mener jeg det ble vannet til slutt, eller så ventet de bare på regnvær og lot det gjøre jobben.

Ser for meg at det vil være mye enklere å blande tørt i blandemaskina og sette all steinen rett på plass først, for deretter å vanne godt.  

Er det noen som har erfaring med denne måten å støpe på? Er det anbefalt??
Signatur

Lurt?

  • Ja, veldig lurt.
  • Nei, her blir du lurt


jaf
   #1
 4 249     tromsø     0
Klarer ikke svare ja eller nei. Normalt sett er fukten i bakken (alltid 100%) og luft tilstrekkelig for å få betong til å herde som ligger under kant stein. Mulig den  bli litt svakere.Har selv brukt tørr ferdig betong i avslutningen av belegnings stein. For å slippe å skjære. Det blir ganske pent. Ville ikke vannet betongen. Jo mindre vann den får, jo sterkere blir den. Kanstein skal ha ganske dyp forankring og kan vel ha 2 jern i bunn. Grav en passe dyp grøft. Kan du ta en test støp først ? Ferdig betong er vel ganske godt blandet. Uansett så skal blandet betong til ha veldig lite vann. Nesten helt tørr. Tror du kan gjøre som du har tenkt, men dropp vaningen. La kondensen i bakken (og nattdugg) gjøre jobben. Hvis det regner like mye hos deg som her.
HSt
   #2
 16 275     Sørum     0
Jordfuktig betong er tingen, en ønsker at det skal sette seg før en ugreier steinene
   #3
 243     Bærum     0
Jeg ville nok også valgt å blande betongen til jordfuktig konsistens. Da har du en betong som er lett å sette steinen i, og du får dunket de på plass med mindre sjanse for at det flytter på seg senere.

Hvis du bare strør ut tørr blanding så vil den riktignok herde etterhvert, men du risikerer også at den blir porøs og dermed får dårligere fasthet, samt at steinen kan få "slingreplass" og sånn sett ikke sitte stødig. Det vil også bli en svært ujevnt herding, ved at det ytterste herder først.
  (trådstarter)
   #4
 9 987     Akershus     0
Hadde glemt å huke av for "varsling", så jeg så ikke at noen hadde svart her.

Hvis dere ser et stykke ned i DENNE tråden, så var jeg i gang med dette i fjor. Da blandet jeg betongen, relativt flytende, og i store mengder, før jeg satt stein oppi. Både kantstein bak og brostein foran.

Jeg ser for meg at det kunne vært en del arbeid spart hvis jeg bare kunne dratt ut betongen uten vann i, satt steinene oppi, og jobbet meg et stykke avgårde. En ganske stor del av jobben var å fylle i betong mellom brosteinene, og ikke minst "vaske" dem rene etterpå. Da var det også ganske nøye å treffe riktig med timingen. Det måtte støypes tidlig på dagen, så det var klart til å vaskes på kvelden. Med helt tørr betong tenker jeg at jeg kanskje kan sette steinene, "helle" betong over, kjøre forsiktig over med platevibratoren, og så koste av det som er oppå steinene og la det være med det.
Signatur