9 599    11    0  

Stubbefres

 794     Østfold     0
Jeg har felt en mengde trær på tomta og har ditto stubber jeg må hanskes med før det kanskje blir en gressplen.

Tenkte å leie en stubbefres og lurte på om noen har erfaring å dele ved å bruke en slik. Ting jeg lurer på er:

- Støyer den mye (hvor kurrant er det å bruke en slik på en søndag)

- Er det behov for sliping eller skifting av slitedeler hyppig som følge av at den jobber mot tre, jord og evt stein som ligger på bakken (et motorsagkjede tåler jo svært lite kontakt med bakken)

- Jeg fant en slik som avbildet for utleie i nærheten. Vil denne ta hvor store stubber som helst eller finnes ulike stubbefresere beregnet på ulike dimmensjoner av stubber?

Stubbefres - Stubbefres.jpg - T-bone

   #1
 14 412     Akershus     0
Har sett en som var litt større enn en klippetraktor. Støyet omtrent ditto. Oppfattet det lik at den hadde hardmetall"skjær". Mao ingen sliping for deg. Furustubber ca ø 40cm gikk som balsa i 1/2m dybde.
Signatur
HSt
   #3
 14 593     Sørum     0
Nabo har leid en slik engang det hørtes ut som en Boeing 737 hadde satt seg fast i hagen hans. Jeg våknet veldig brått etter en sen natt på jobb. Det er sikkert forskjell på modellene. Så søndagsjobben ville jeg glemt.
   #4
 544     Nedre Romerike     0
Spørsmålet er: Ble han kvitt stubbene sine? Om den bråker som en Boeing eller en Iljushin er av mindre betydning siden jeg ikke tenkte å ta det på en søndag.
  (trådstarter)
   #5
 794     Østfold     0
Den jeg leide fikk gjort jobben. Viktig at fresehodet er tilstrekkelig skarpt. Dvs ikke kommet borti for mye stein eller for mange arbeidstimer bak seg.

Jeg merket veldig forskjell på tresorter. Granstubber gikk som smør, men mer harde tresorter var det mye mer jobb med.

Det kommer sikkert an på hvor god form man er i og arbeidsteknikk, men jeg opplevde det som slitsomt etter noen timer. Var god og støl dagen etter.

Jeg tok meg fri en hverdag da jeg gjorde det, men slik nabolaget mitt er kunne jeg også gjort det på en søndag.

   #7
 544     Nedre Romerike     0
Gjorde det på en tirsdag. Fresehodet var ikke skarpt i det hele tatt. Eksospotta datt av, gasswiren røk, maskinen gikk på sneglefart før jeg brukte litt PN ledning for å fikse en annen ødelagt bryter. Motoren hosta og harka ved moderat belastning. Møkkamaskinen fra helvete. Fikk gjort jobben til slutt. Maskinen ble IKKE leid hos naboen.no!
HSt
   #8
 14 593     Sørum     0
Jeg leide en maskin av helt annen type i et annet distrikt før jul. Hadde den med på tilhenger, fremme så fungerte jo ikke maskinen under belastning. Etter mange timers feilsøking fant jeg feilen og fikk testet maskinen men ikke gjort det jeg hadde planlagt. Hadde jo pratet med utleiefirma, men det var jeg som fant feilen. Ved retur dagen etter var beskjeden "slett fakturaen" når jeg kom inn på kontoret. Håper du ikke betalte full pris for det du leie. Godt å gi de grei tilbakemelding på at det de leier ut må fungere. Jeg var innom verkstedet deres og forklarte dem feilen.
   #9
 81     0
Jeg dro til Drammen og leide en på 23,5 HK. Jeg ville ikke brukt noe mindre. De bråker så mye at du kan ikke bruke den på en søndag. Jeg begynte arbeidet kl 9 på morgenen og var ferdig sånn ca 12 timer etterpå. Da var jeg gåen i hele kroppen. Er dere to personer som kan bytte på det er det en fordel om du ikke er veldig sprek.

Noen tips er å bruke motorsagen så langt ned du kan, så slipper du å frese unødvendig mye over bakken.

Den største stubben min var 60 cm bred og 120 cm lang. Den brukte jeg to timer på. Stubber med en diameter på 5 cm brukte jeg maks 5 minutter på.

Utenom bensin og vask etter bruk var det ikke noe vedlikehold. Tennene var ganske runde da jeg begynte, men det er godt mulig de skulle være sånn. Sagflis spruta uansett. Stein bør du holde deg unna.

Den er ganske så robust, og er laget for å gå nedi bakken. Så det gjør ikke noe om småstein og jord blir frest bort. Jeg freste stubbene ca 10-20 cm under bakken.   #10
 2 840     Akershus     0
Mindre stubber synes ikke jeg freser er noe man trenger å bruke.

Jeg graver det meste bort rundt roten. Så setter jeg en langt blad i en bajonettsag og saker en vertikal sirkel rundt roten. Etter det graver jeg bort litt mer som jeg kommer til og bender på roten med en grov spade eller et spett. Da ser man hvor roten sitter fast - som regel større røtter som går rett ned eller dypt. Sag av dem og så kommer roten opp. Dette tar lengre tid enn med fres, men roten er helt fjernet så man kan plante noe nytt der.

Har fjernet ganske store tujatrær, et plommetre, gran og lignende med denne metoden. Tar litt tid, men er ikke spesielt tungt. Koster et bajonettsagblad.