6 733    57    12  

Restaurering av gammel søyleboremaskin

 457     0
Restaurering av gammel søyleboremaskin - image.jpeg - GøffeHar kjøpt en gammel søyleboremaskin jeg skal forsøke å shine opp litt.
Maskinen er en gammel svenske, en Solberga SE1425, antakelig fra 70-tallet.
Den går på 400 volt og har hastighet fra 100 til 1290 rpm. 
Den veier rundt 180 kilo og var krevende å få inn kjellervinduet - resulterte i et prolaps, sykemelding/fysio og kjedelige småøvelser.

Kjøpt på Finn for utropspris kr. 8000 - som sikkert er for mye, men den så fin ut og selger sa at den fremstår som svært lite brukt, og slike maskiner forsvinner fra Finn.no som dugg for solen. Har vært på jakt etter en Strand/Arboga i mange år og da en liknende maskin dukket opp i nabolaget slo jeg til.

Ble litt skuffet over lite info på nett på aktuell maskin. Har ikke funnet noen bruker manual og produsenten i Sverige kunne kun fremskaffe en sprengskisse på maskinen. 

Da maskinen var vel i hus og jeg startet den hørtes den veldig lovende ut.
Ingen ulyd/kast/slark i chuck eller gir. 
Det eneste jeg reagerer på var at den er veldig tung å manøvrere.
Jeg må bruke mye kraft på senke chucken og den ble stående hvis jeg slapp håndtaket.

Plukker nå drillen fra hverandre og vil sjekke/utbedre og shine den opp.
Det blir pussing av rust, sannsyligvis bytte av bryter, male den grå og kanskje montere på en lampe.
Restaurering av gammel søyleboremaskin - image.jpeg - Gøffe


Signatur

  (trådstarter)
   #1
 457     0
Restaurering av gammel søyleboremaskin - image.jpeg - GøffeDen skal forøvrig erstatte denne PRC-drillen (public republic of china).

For 20 år siden sa jeg jeg til kona at dette er det siste verktøyet jeg skal kjøpe. Smile
Signatur
   #3
 707     Oslo     0
Meget fin maskin du har fått deg der! Fikk assosiasjoner til maskiner vi hadde på verkstedavdelingen på jobben.
Flott at du har fått tak i sprengskisse. Bruksanvisning og eventuelle reservedeler kan du lete etter på Blocket. Blocket er svenskenes svar på finn.no
   #4
 7 560     Bærum     0
Gratulerer. Nå ble jeg litt misunnelig. Den holder nok ut din levetid. Hvorfor skal du male den grå?
Synes prisen er grei hvis den er i god stand. Har vært på jakt etter en slik eller en Arboga, men de er vanskelige å få tak i.
  (trådstarter)
   #5
 457     1
Takk for det - ja det er skikkelig solide greier og dufter herlig mekanisk verksted av den:).

Har begynte å plukke den fra hverandre og synes det ser bra ut.
Ser ingen slitasje på tannhjul og lager. Har tatt ut spindelhylsen og rengjort huset og hylsen med WD-40, mulig det er brukt fett på hylsen som gjorde den tung å manøvrere. Nå glir den som (olje)smurt.

Ja sjekker jevnlig blocket og tradera, bergho, og byggahus.se - en vakker dag dukker manualen opp:)

Har jobbet mye med spørsmålet om maling og farge Torango. Det er sporadisk rust og noe mer på basen, så jeg maler den nå når jeg har motivasjon og har demontert den. Hadde bestemt meg for grå Hammerite Hammerlakk. Ingen fører grå så jeg har kjøpt sort og hvit og tenkte å blande til  noe rundt "krigsskipgrå". Har kvernet jeg på om jeg skulle beholdt originalfargen - og etter ditt innlegg går kverna igjen..Smile
Tror ikke den er malt med hammerlakk originalt og sannsynligvis malt med maskinemalje i fargen Reseda-grønn fargekode RAL6011. Vet ikke om noen har den lokalt og finnes stort sett i spray. Det lar seg gjøre å spraye med god tildekning så jeg tar en ny vurdering på det. Det er noe med å bringe den tilbake til originalen - selv om fargen kanskje ikke matcher resten av verkstedet...

Har nå pusset rust på noen blanke flater. Det er mange fremgangsmåter og midler som forslås på nett, men en gjenganger er WD-40 og pussesvamp. I utlandet beskrives svampen som Scotschbrite og brukes som gryteskrubb.
Jeg har kjøpt liknende på Jula og og Clas - de finnes i forskjellig grovheter/korninger.
Det fungerer veldig bra. På matehåndtaket brukte jeg først stålbørste på drill, men tror jeg kunne gått rett på svamp og WD-40.

Restaurering av gammel søyleboremaskin - 6.jpeg - Gøffe

Restaurering av gammel søyleboremaskin - 7.jpeg - Gøffe

Restaurering av gammel søyleboremaskin - 14.jpeg - Gøffe

Restaurering av gammel søyleboremaskin - 16.jpeg - Gøffe

Restaurering av gammel søyleboremaskin - 12.jpeg - Gøffe

Restaurering av gammel søyleboremaskin - 13.jpeg - Gøffe

Restaurering av gammel søyleboremaskin - 17.jpeg - Gøffe

Her et nærbilde av originallakk/farge:
Restaurering av gammel søyleboremaskin -  - Gøffe

Dette skal være Reseda-grønn som kan være rette fargen;
Restaurering av gammel søyleboremaskin -  - Gøffe
Signatur
   #6
 1 148     Norge     0
Uten å ha nokon spesiell grunn.. La den ha orginalfargen!!
Signatur
   #7
 1 064     Hordaland     0
Spennende tråd!

Uten at det er noe avstemning; stemmer for å beholde originalfargen. Du legger åpenbart mye jobb i å få den tilbake til sine glansdager og da må det jo være gøy om den ser ut som den kom rett ut fra butikken? Smile

Vanvittig flott det ble etter litt puss!

Skulle selv kjøpe en gammel dreiebenk, men slo det fra meg pga en del overflaterust osv. Angrer litt nå kjenner jeg Wink

   #8
 4 113     Akershus (Follo)     0
Behold fargen! Det ser ut som fargen på mange verktøysmaskiner fra forrige årtusen. Som Deckel, TOS, Schaublin, Gildemeister osv. Du kan ikke vise deg i bedre selskap enn det.

Det jeg ellers ville gjort var å montere en digitalutlesning på dybdematingen. Det ser ut til å være enklere på den enn på mange andre. Og en hurtigspennchuck.

Putt forøvrig aldri noe i spindelen som ikke har drivtange! Jeg har sett etpar maskiner der konen er ødelagt fordi verktøyet har "sluret" i den.

Ellers ser den jo nesten ubrukt ut! Bare etpar hull i bordet. Der kan du bare ta bokstavstempler og stemple inn "OIL" ved dem så ser det ut som de skal være der.
Signatur
  (trådstarter)
   #9
 457     0
Takk for innspill - jeg går for original grønn. Med så fin innmat blir jeg inspirert til å forsøke å få den tilbake til "som rett ut av butikken" - ref. fredsjo, og ja, det gir assosiasjoner til god gammel europeisk kvalitet Einar_S. Takk for tips med digitalavlesing, ser nærmere på det. Ny selvspennende chuck og morsekon-overganger fra Rohm er bestilt.

Har gått ENORMT mye tid på å søke etter ny bryter. Som den eneste delen i plast er den sprukket og fallert - ikke selve bryteren vel og merke, men frontplaten. Når jeg begynte å utforske utvalget av dreiebrytere skjønte jeg raskt at det ikke var poeng å finne en 1-0-2 bryter. Det er hundrevis av dreiebrytere i alle konfigurasjoner.
Bryteren jeg trenger er 4-polig stjerne-trekant vender. Der er utvalget mer begrenset og ingen har rett størrelse på frontplaten, de er hakket mindre. Må antakelig spesialbestilles. Fortsetter jakten, men får se om jeg må lage noe jallagreier selv i børstet stål.

Maskinen er nå fullstendig demontert og klar til puss. Hadde litt kvaler om jeg ville klare å ta av boremaskinen av søylen, men det gikk greit og det vil forenkle pussing og gi et bedre resultat mhb. på lakkering.

Restaurering av gammel søyleboremaskin -  - Gøffe

Restaurering av gammel søyleboremaskin -  - Gøffe

Restaurering av gammel søyleboremaskin -  - Gøffe
Signatur
   #10
 3 205     0
Den bryteren din er nok ikke noen stjerne/ trekant bryter. Heller Dahlander eller noe. Det er nok en merkelapp på toppen av den med en ca 3 siffret kode som forteller koblinga. Ser ut som om bryteren er K&M som står for Kraus&Naimer.