Høyden på flatskjermen er viktig for en god seeropplevelse, men hva er egentlig riktig høyde?

Publisert av ByggeBolig

Hvor høyt bør flatskjermen henge?

For best mulig seeropplevelse, er riktig plassering av flatskjermen avgjørende. Det dreier seg både om hvor i boligen den plassseres, om den festes til vegg eller står på et bord, hvordan lysforholdene er og ikke minst hvilken høyde den plasseres i. Hva er egentlig riktig høyde for plassering av flatskjerm?

Størrelsen på flatskjermer varierer og det er derfor vanskelig å gi et eksakt svar på hvor høyt fra gulvet en flatskjem bør henge. Den beste høyden for blikket ditt når du sitter i sofaen eller lenestolen er imidlertid om lag en meter over gulvet. Det gir et greit utgangspunkt og forteller oss at flatskjermen ikke skal henge like høyt som du normalt vil henge bilder og malerier. 

En fin tommelfingerregel kan være at 1/3 av skjermen skal være over øyehøyde og de resterende 2/3 under øyehøyde når du ser rett fram. Hvor høyt på veggen dette er vil variere ut fra størrelse på flatskjermen og den enkeltes foretrukne sittehøyde, men mellom 90 - 100 cm. fra gulvet til skjermens senterpunkt kan være bra. Mange liker også å ligge når de ser på tv eller lener seg ekstrea langt tilbake i stresslessen. Da kan det være lurt å heve flatskjermen litt, alterntivt bruke et veggfeste som tillater litt justering av posisjon for å få optimal innsynsvinkel.

Dette temaet er også diskutert på Byggebolig. Flere mener en høyde på 50 -70 cm. fra gulv til bunnen av TV'en er det beste, men det finnes også de som har montert flatskjermen så høyt som 90 cm. Sjekk de ulike meningene i tråden Hvor høyt på veggen skal TVen henge?