Finnes det vindusfolie som gjør at man kan se ut, men ingen kan se inn?

Publisert av ByggeBolig

Vindusfolie som hindrer innsyn, men ikke utsyn?

Vinduer slipper dagslyset inn og gjør at huset oppleves luftigere. Ulempen kan imidlertid være at naboer og forbipasserende har fritt innsyn. Er det mulig å få tak i en vindusfolie som bevarer lysinnslipp og hindrer innsyn - samtidig som det ikke hindrer utsynet?

Tipsene fra Byggebolig-brukeren går på både speilfolie, perforert folie og varianter av solfilm. For sistnevnte lover blant annet 3M at deres Silver 15 EXT gir null innsyn, men krystallklart utsyn. Dette tilbakevises av Byggebolig-legenden snektriker. I følge ham finnes det ikke noe annet enn sandblåst folie som slipper lys gjennom begge veier. Den hindrer imidlertid både utsyn og innsyn. All annen folie vil favorisere sikt fra den mørke til den lyse siden. Det er enkelt sagt ikke mulig å trylle slik at man får enveis sikt uansett lysforhold.

Når det gjelder perforert vindusfolie, påpeker han at den vil virke slik at den som er nær perforeringen vil se gjennom folien hvis lysforholdene er tilstede. Om man for eksempel sitter på en buss med slik folie på vinduene ser du gjennom på grunn av to forhold. Det ene er at du sitter nære hullene i folien, det andre er at som regel er det lysere på utsiden av vinduet, enten dagslys eller opplyste bygninger. Det samme gjelder solfilm/speilfilm. Er det lyst ute og mørkere inne, ser du ut. Er det mørkt ute og lyst inne, ser alle inn. I følge snektriker er det fort gjort å bli lurt til å tro at det er helt umulig å se inn, mens det i realiteten vil være mulig å se gjennom under de riktige lysforhold. Han minner også om at de meste av folie vil kunne vise ganske avslørende konturer ved god bakbelysning inne og mørkt ute.

Så kanskje de fysiske lovene faktisk setter en stopper for vindusfolie med null innsyn, men fullt utsyn? Ønsker du å lese mer om dette, se Byggebolig-tråden Vindusfolie som hindrer innsyn, men ikke utsyn? Kanskje har du egne erfaringer om temaet? Del dem gjerne i tråden.