300    5    2  

Ny gårdeier - hvilke rettigheter?

 396     0
Jeg har noen spørsmål jeg gjerne vil ha noen svar på på vegne av noen venner.

De bor i en gård med utleieleiligheter. I kontrakten med nåværende eier står det 3 måneders oppsigelsestid. De har ikke mottatt oppsigelse, bare fått beskjed om at gården er solgt og at ny eier tar over i mars måned. Hvordan vil det stille seg hvis nåværende eier f.eks. sier dem opp før ny eier tar over? Vil nåværende kontrakt da gjelde? Eller må de være ute før ny eier tar over i mars?

Så til det andre spørsmålet. I dag har de forholdsvis lav husleie tatt i betraktning at den er underregulert med nærmere 3.000 kr vil jeg tippe. Hvis ny eier ønsker å leie ut leilighetene videre, hvordan stiller det seg da med å øke husleien og med hvor mange prosent vil være innenfor lovens rammer? Kan de risikere å få flere tusen i økt husleie fordi leien er underregulert? Eller spiller ikke underreguleringen noen rolle for økning av leien?

På forhånd takk for alle oppklarende svar! Smile

HSt
   #1
 36,582     Lillestrøm kommune     1
Ny eier påvirker ikke leieforhold eller kontrakter. Det er kun når kjøper selv skal bruke leilighet at kontrakten kan sies opp. Skal kjøper fortsatt leie ut så overtar han bare kontrakten. Ny eier har samme rett som gamle eier til å regulere husleie, men det er jo regler for når og hvordan det er lov å justere dette. At mange sier opp leietaker pga salg er en. annen sak, men er ikke iht kontrakt.
  (trådstarter)
   #2
 396     0
Med bruke leilighet selv, menes da f.eks. rive for å bygge leiligheter for videre salg? Eller gjelder det kun hvis han skal bo eller jobbe der selv?

Og vedr oppsigelse. Holder det med muntlig oppsigelse? Eller må det skriftlig oppsigelse til for at den skal være gyldig?
   #3
 5,336     Tromsø     1
Google husldieloven,  les og lær.

Kort ut fra det jeg har lært  på den måten:
* Ny eier kan tre inn i gjeldende kontrakt/leieavtale og overta retter og plikter i leieavtalen.
* Leien kan tilpasses "gjengs leie" i leieforhold som har vart minst tre år, eller når det er tre år siden forrige tilpasning til gjengs leie. Leieøkningen skal varsles et halvt år i forveien. Kan mao. varsles etter 2,5 år.
* Leien kan også justeres etter konsumprisindeksen årlig i leieforhold som har vart kortere. Her er også varslingsfristen kortere.

Ny eier kan si opp leiere etter under visse forutsetninger. De mest sannynlige er dersom ny eier trenger boligen til å bo i selv,  eller riving og større ombyggingsarbeider som gjør at boligen må fraflyttes.
Det finnes visstnok juridiske tolkninger  av oppsigelse ved "særskilte forhold" som sier at selger kan si opp dersom utleien er en heftelse som gjør det vanskelig å selge til en vettug pris. Men det er neppe aktuelt for et typisk utleiegård som allerede er solgt.
Signatur
HSt
   #4
 36,582     Lillestrøm kommune     0
Her kom den juridiske riktige henvisningen, som en ser både ny og gammel eier har samme reguleringsmulighet, og begge må følge lovteksten.