1,472    32    0  

Kommunens veiledningsplikt/opplysningsplikt

 108     RAUFOSS     0
Hei,

Var i et møte med kommunen i dag. Målet var å få avklart om det jeg skal bygge er søknadsunntatt, eller ei. Behovet for avklaring er tilstede fordi det er vanskelig å tolke kommune og reguleringsplan, for å avgjøre om tiltaket er innenfor. Det er snakk om detaljer som kan være avgjørende.

Kommunens standpunkt er at de kan ikke svare. Løsningen er at jeg bygger, og når jeg deretter varsler at tiltaket er oppført, så får de tilsynsrolle og kan vurdere saken. Mao, de mener at jeg skal ta en enorm risiko.

De sier at de ikke har lov å byggesaksbehandle unntatte tiltak og de kan ikke svare på forespørselen, uten å gjøre undersøkelser som i praksis blir byggesaksbehandling. 

De sier så at regjeringen har skapt denne situasjonen og slik er det. 

Noen som har vært borti lignende? Vil ikke veiledningsplikt og opplysningsplikten tvinge dem til å svare uavhengig? Forhåndskonferansen er for _alle_ typer tiltak, og der er det vel meningen at de skal kunne gi klare føringer?

Signatur

   #2
 230     0
Dette er nok et reellt problem som kommunene kjenner litt på etter at flere tiltak ble unntatt søknadsplikt for et par år siden.

Det er riktig at kommunen ikke skal byggesaksbehandle denne type tiltak. Det kan medføre en del frustrasjon der søkeren gjerne ønsker seg en tillatelse for å ha sitt på det tørre. Dette kan være veldig trygt og greit hvis man har en nabo som ikke liker byggeprosjektet, for eksempel.

Når det er sagt var dette dårlig håndtert av kommunen din. De må kunne veilede deg bedre enn dette. De må i hvertfall kunne svare på konkrete spørsmål knytta til fortolkningen av reguleringsplanen eller liknende.

Det du eventuelt kan gjøre, selv om det kanskje burde være unødvendig, er å sende søknad. Kommunen er nødt til å besvare dette. Hvis tiltaket ikke er søknadspliktig må dette nødvendigvis framkomme av svaret - enten må de gi deg tillatelse, eller avslag hvis det er grunn til det - eller så må de nødvendigvis konkludere med at det ikke er søknadspliktig. Slik jeg ser det kan ikke kommunen vri seg unna det - selv om de antakelig ikke ønsker å ta stilling til prosjekter som de ikke skal ta stilling til, hvis du skjønner.
   #3
 4,193     0
Hva gjør kommunen med gebyr om de konkluderer saksbehandling med at tiltaket ikke er søknadspliktig?
   #4
 230     0
Hva gjør kommunen med gebyr om de konkluderer saksbehandling med at tiltaket ikke er søknadspliktig?

Jeg kan ikke se at de kan ta gebyr for det - men finles kommunens gebyrregulativ for sikkerhets skyld. De uansett pliktig til å gi et svar som forvaltningsorgan.
  (trådstarter)
   #5
 108     RAUFOSS     0
Jeg fikk opplyst at jeg ikke kunne betale for "tjenesten" heller. De innrømte også at de faktisk satt med svaret i hodet, men var forhindret fra å gi meg det...

Snakket med fylkesmannen nå, og han forsto frustrasjonen min, og på sett og vis kommunen. Han mente veiledningsplikten burde være nok, men ville sjekke det med kommunaldepartementet. Vi ble enige om at jeg skulle ringe dit selv, og om jeg ikke nådde frem, skulle de undersøke det for meg. De har lang behandlingstid, så jeg prøver nok selv først.
Signatur
   #7
 7,685     Bærum     0
Jeg sier som helseministeren: Det er lov å bruke hodet. Her er saksbehandleren mer opptatt av lovverket enn sunn fornuft. Vi ser stadig at den virkelige verden overgår komiserien Etaten med god margin.

   #8
 62     0
Dette høres jo helt høl i hue ut. Jeg følger ganske tett med på byggesakene her i området, og det er jo stadig henvendelser til kommunen om et tiltak er søknadspliktig eller ikke som blir besvart med et konkret svar. De fleste er jo av typen "kan jeg gjøre denne fasadeendringen uten å søke", eller "kan jeg bruke loftet som oppholdsrom uten å søke", men ser ikke at det prinsipielt skulle være noe forskjell. Det er jo mulig at saken din er så kompleks at det er vanskelig, men når du i tillegg sier at saksbehandleren sier at han har svaret?

F.eks. om man gjør følgende søk i Oslo, så finner man mange henvendelser som blir besvart på en "fornuftig" måte.
http://innsyn.pbe.oslo.kommune.no/saksinnsyn/main.asp?text=p%E5bygg+s%F8knadsplikt
  (trådstarter)
   #9
 108     RAUFOSS     0
Spørsmålet mitt som de ikke vil ta stilling til, er i mitt hode enkelt. Er tiltakstype X i strid med kommune eller reguleringsplan? Om jeg har nok BYA osv på tomta, det klarer jeg å finne ut av på egenhånd.

De begrenser garasje og uthus, som jeg ikke får lov å bygge. Jeg sier da at jeg vil bygge et åpent overbygd areal, som igjen kan brukes til å feks plassere en bil, eller kjerringa sine blomster under. når det regner for hardt. "Åpent overbygget areal" er ikke et ord nevnt noe sted i noen papirer hos dem. Det er heller ikke samme bygningstype som bod/uthus.

Det er ikke et vanskelig spørsmål, de har laget planene, da vet de også om de har ment å begrense også denne typen bygg. (De må evt dokumentere det i forarbeider, så lenge det ikke står i selve planverket som er offentlig tilgjengelig)
Signatur
  (trådstarter)
   #10
 108     RAUFOSS     0
Snakket med KMD og de støtter kommunen i at de ikke kan byggesaksbehandle eller ta stilling til tiltaket mitt.

De kan dog ikke unngå å svare konkret på spørsmål om kommune og reguleringsplan, så jeg må spørre på andre måter og deretter selv vurdere summen av svarene jeg får.

Jeg skal da stille kommunen ja/nei spørsmål, helt konkrete. Så må jeg vurdere om tiltaket mitt bryter med noe.

Det skal jeg klare å få til, men det kan finnes andre mer komplekse saker som ikke er like lett for tiltakshaver å vite hva han skal spørre om...
Signatur