2,715    12    4  

Fraråder Panasonic

 52     0
Deler min erfaring med Panasonic:
Konklusjon: velg andre modeller

Bakgrunn:
- Kjøpte første gang en Panasonic i 2008. Var ganske fornøyd med den, aldri noe problemer (gjorde årlig vedlikehold selv) men litt mye støy fra innedelen.
- Kjøpte så nytt hus i 2015, med en ute-enhet og to inne-enheter. Disse er jeg SVÆRT misfornøyd med. Har vært diverse problemer, men hovedproblemet nå er at innedelen går som om den har ADHD. Går som en jo-jo, skrur seg på og av i ett sett - opptil 4 ganger i minuttet (ikke avriming). Selv om den er innstilt på manuell lav hastighet, jager den opp i mye høyere turtall, men gjerne bare i noen sekunder. Blir helt frynsete av å sitte i samme rom (uten andre støykilder). Merkelig nok er den mest ADHD-aktiv ved høyere utetemperatur. Er det fra ca. 5 grader eller kaldere, går innedelen mer jevnt på innstilt hastighet.

Installatør gidder ikke ta saken, og Panasonic Norge svarer ikke på gjentatte (3) henvendelser til support. Aldri mer Panasonic på meg.

   #1
 342     Hordaland     0
Sjekk om termistoren på registeret er bøyd for nær metallet i registeret. Det kan være problem med støvfylt register, luftfilter eller varm luft som kommer i retur fra møbler og liknende. Jeg hadde også problem med pumpen som jagde opp og ned i syklus på flere minutter siden jeg har møbler foran den. Tok ut termistoren fra registeret og forlenget den med over en meter og monterte den et stykke til side for pumpen. Har nå dønn stabil gange og temperatur i stuen.
  (trådstarter)
   #2
 52     0
Tusen takk for tips.

Det kan være problem med støvfylt register, luftfilter eller varm luft som kommer i retur fra møbler og liknende. 

Er nok ikke noe av dette.
Føleren foran registeret ser også ut til å være montert slik den skal, er montert med en egen festebrakett. Høres litt rart ut at det blir riktig å fjerne den fra registeret og sette den ut i rommet - dessuten usikker på hvordan forlenge kabelen, og dermed spørs det om jeg tør å gjøre det.
   #3
 342     Hordaland     0
Da foreslår jeg å legge et termometer rett på høre utside av varmepumpen der den trekker inn luft rett over termistoren for å sjekke om temperaturen varierer for mye. Kanskje man får den ustabile gangen dersom for mye gass er lekket ut?
  (trådstarter)
   #4
 52     0
Det med for lite gass var faktisk tilfelle den første tiden. Men da oppførte den seg litt annerledes, og sluttet etter hvert helt å virke (ikke varmluft). Viste seg at snekkerne hadde satt en spiker gjennom ene røret til ute-enheten:-o

Forøvrig: inne-enheten er montert høyt på en blank vegg, uten møbler eller annet "forstyrrende" i forhold til luftsirkulasjonen i umiddelbar nærhet, men kan jo alltids sette et termometer (har gode digitale) der du foreslår for å sjekke.
   #5
 342     Hordaland     0
Jeg kan tenke meg at det kan være en vanskeligere oppgave for innedelen å regulere turtall jevnt når den deler utedelen med en annen innedel. Da kan ikke utedelen alltid ga med det laveste turtallet som en innedel trenger. Da vil kanskje den innedelen som trenger minst effekt, gå av og på. Noen regulerings eksperter på forumet som kan gå god for dette regulerings tekniske problemet?
   #6
 2,326     Trondheim     2
Nok ikke noe galt i og med når det blir kaldere og større varmebehov, så går inndel jevnere.
Tror problemet er noe i nærhet av hva som allerede er nevnt. Regulering med en utedel på to innedeler er problematisk, spesielt om det er stor forskjell på effektbehovet på de to enhetene.
Det nevnes at det er problem mest når det er "varmt". Ved 5 grader lite varmebehov, samtidig stor COP så det produseres godt med energi. Den ene inndelen trenger la oss si mye tilført energi for å holde satt temp, Utedelen går derfor jevnt på effekt som på hetgass gir riktig energi. Men for den enhet som har lite behov er det alt for mye energi som kommer i forhold til behovet. Den må gå on/off. Regulering av viftens DC motor er slik at den "ruser" før den treffer satt hastighet.
Løsningen kan være å få den delen som går jevnt til å avgi varme på lavere hetgass. Det gjøres med å øke viftehastighet. Altså, få ut energibehovet med større luftmengde, som betyr hetgass går kjøligere, noe som betyr kompressor jobber på lavere effekt. (Får bedre COP) Dette gavner da den innedelen som skal levere minst energi. Den får også kjøligere hetgass og må derfor ha viften til å gå lengre, kanskje hele tiden. Se også på hvordan spjeld er på den delen som går on/off. Står den høyt på veggen, så bør den kaste luft ned og til motsatt rettning av der tempføler står. Også kanskje på høyere viftehastighet enn laveste. Det så den ikke "kortslutter" å kjører sin egen varme luft i retur. 
Lav viftefart med luftstrøm rett frem på varm hetgass høyt opp under taket er kritteriet for å få varm luft i retur og dermed av og på funksjon.
Signatur
  (trådstarter)
   #7
 52     1
Takk for grundig svar dkt850.
Liten oppklaring: jeg har ikke begge innedelene i drift. Kjører kun med den i stua i 1. etg. Innedelen i 2. etg. har det så langt ikke vært behov for.
Jeg forstår det slik at du mener problemet kan skyldes at utedelen produserer relativt sett mye mer energi/varme en det innedelen behøver. Kjøper for så vidt den, men forstår likevel ikke hvorfor inndelen må starte/stoppe så ofte, opptil 4-5 ganger i minuttet. Dessuten, uten å være sikker (klarer ikke være to steder på en gang), så virker det som utedelen også stopper når innedelen gjør det (ikke avriming). Noen som kan bekrefte det; at ute-enheten også stopper i perioder når det ikke er behov for kontinuerlig gange?

   #8
 2,326     Trondheim     0
For at utedel skal gå, må minst en inndel gå. Det kan være litt tidsforskjell, kompressor starter før inndel for å bygge varme, og vifte starter når temp i inndel er nådd et bestemt punkt. Når kompressor stopper, går inndel litt lengre for å kjøle ned inndelen til et bestemt punkt. Men i prinsipp henger de sammen.

Støv, dvs om inndelen er ren, er nevnt som tema. Ser ikke om du bekrefter at den er rengjort.
Om inndelen ikke er ren, får den "naturlig isolering". Det som kan skje under oppstart da er at temperatur i inndelen blir over maks, og den stenger av utedelen. Et sikringstiltak for å beskytte kompressor.
Ta av filter å se om det er alu-blanke lameller, eller "dun". Er den "dun" på lammelr, rengjør.

Og, hva for driftsform får den som er problematisk om du velger å kjøre den andre inndelen også. Da bør det bli jevnere gange, i og med noe av energien går til den andre delen, og den med ADHD får litt mindre varme å bli av med?
Signatur
  (trådstarter)
   #10
 52     0
Støv, dvs om inndelen er ren, er nevnt som tema. Ser ikke om du bekrefter at den er rengjort.

Joda, klart den er rengjort. Uansett, ADHD oppførselen har den hatt siden den var ny for et drøyt år siden.
Men, nå har jeg omsider fått kontakt med Panasonic support, og de har lovet at en servicemann skal ringe meg:)

Tips til andre som ønsker å kontakte Panasonic:
Sendte først inn sak via kontaktskjema på Panasonic support hjemmeside. Selv om jeg fikk automatisk svar med saksnr. om at sak var opprettet og ville bli fulgt opp, skjedde ikke noe. Purret flere ganger, men ga opp etter tre måneder. Opprettet da denne saken her. Men så kom jeg over facebooksiden til Panasonic support, og der fikk jeg ganske raskt svar fra en "levende" person, som nå har lovet at en servicemann skal ringe meg.