#531
 681     Bergen     0
Hvordan koblet du varmtvannsberederen din mot i250? Gjorde du slik manualen sier med varmtvannssirkulasjon og pumper eller kjører du bare toppen av tappevannsspiralen mot kaldtvanninntaket på berederen? Jeg fikk akkurat kjøpt en utstillings i550Pro, og har akkurat startet med å se på hvordan det hele skal kobles opp. Jeg skal ha vedovn med vannkappe, (mest pga vi uansett skal bytte vedovn og prisforskjellen kan forsvares med enovatilskudd) vaccumsolfangere og en Ecoair 410. Vi har totalt 320m2 som skal varmes opp, isolering av varierende grad Wink hehe!
Hovedspørsmålet mitt foreløbig går på berederen og hvordan den kobles mest mulig fornuftig, samt behovet for ekstra akkumulator tank. Det som slår meg med varmtvannssirkulasjonsløsningen til CTC i manualen er jo mer pumper, jo mer jo mer energi brukes og jo mer kan gå galt... vi har sett på 2 forskjellige peiser, en leverer 8.5 kw til vann, den andre 11kw. Vi starter med 90 vaccumrør, men ettersom jeg bestilte fra Kina (gode specs, gjorde mye jobb før bestilling) har jeg totalt kjøp inn 6X30, så jeg kan øke seinere.

Signatur

  (trådstarter)
   #532
 3,573     buskerud     0
Har ikke kjørt vv sirkulasjons løsning, bare toppen av tappevannspiralen rett inn på kaldt inntaket på oso n..

Men sirkulasjonsløsninger jo egentlig ikke dumt, i teorien, da kan vp n holde bereder vannet varmt og, men tror ikke det sparer mye, så lenge berederen brukes til å toppe vanntempen opp til 65 grader ..
KE
   #533
 3,673     Hordaland     1
Har ikke varmepumpen elkolber som kan brukes til å forhindre bakerievekst? Er det ikke bedre isåfall å sirkulere vannet og heller godta lavere (55 grader?) temperatur på varmtvannet og slippe unna med kun bruke elkolbe til å hindre salmonella en gang i blandt.
  (trådstarter)
   #534
 3,573     buskerud     1
Blir ikke salmonella i en tappe spiral løsning.
I250 innedelen til ctc er en akk tank med sprial. Den har en nedre som holder gulvarme temp og øvre sone, som holder høyere temp. Spiralen går gjennom begge . Siden folk i huset mitt ikke liker spare dusj eller kortere dusjer, går vannet fra i250 videre til en oso 200 l som holder 65 grader.

Litt bedre enn dobbeltmantlet bereder som kun har en spiral gjennom lavtemp gulvarme tanken. Men dårligere enn de vp med innedel som veksler om de varmer hus eller vv.

Etterpåklokskapen ville jeg nok spart en 20000 og heller hatt vp n koblet til en dobbeltmantlet bereder .
  (trådstarter)
   #535
 3,573     buskerud     0
Sett litt på tidligere år mot nå.
Ser ikke ut som jeg sparer mere enn ca 8000-9000keh  i året.  Men så mye variert vær.. akkurat i år hadde vi en november som lignet januar, og desember som føles som oktober lol.
Men har hatt det varmere i huset, da elkolben tidligere ikke klarte å gi mere enn 30-35 grader tur på de kaldere dagene, mens denne glatt gir 45 grader.

Ergo. Peisen brukes mye mindre. Kona fyrer knapt i den..

Så en blanding, mere dusjing, og mere varme .

Imponert over hvor automatisk og null feilmeldinger eller driftstans, som er grunnen til at flere av mine rørlegger bekjente foretrekker ctc.

Ulempen er at jeg tror flere andre merker sparer bedre, dvs kjøpt en billigere løsning og spart sikkert det samme. Men skal ikke mange driftstoppene til for at det blir likt.

Skal også sies at den har ikke hatt brukt mere enn ca 800 kw i elkolbe støtte siden start i august 2015, og hittil denne vinteren ca 200kwh. Støtter litt sporadisk fra -7 ..

Så litt usikker på om en annen pumpe egentlig hadde spart noe særlig mere, men kunne innstallert en dobbeltmantla løsning med en panasonic eller samsung pumpe for ca 30000 kr mindre...

Men igjen, levetiden på ctc n veier forhåpentligvis opp. Utskifting til ny etter kortere levetid går hardt utover sparinga.. innstallasonskosten var jo på nesten 50000! Med rørlegger, deler og elektrikker.

   #536
 109     Trondheim     0
Du får trøste deg med at i de 50000kr, så er jobben gjort og ferdig;) Jeg skal på død og liv gjøre så mye selv, at jeg aldri blir ferdig med noe. Kommer jo aldri i gang med å spare noe da.........
KE
   #537
 3,673     Hordaland     0
Jeg har gjort alt selv foruten energibrønnen, litt av årsaken er at det var lite interresse å spore fra forhandlerene å ta på seg hele prosjektet. Virker som at de ikke liker store prosjekter. Først når jeg hadde tatt saken med energibrønnen i egne hender og klargjort brønnen var det mulig å få priser på varmepumpen, fikk aldri pris på rørleggerarbeidet så måtte ta det selv og. Da var jo varmepumpen nesten ferdiginstallert så da så jeg ikke noe grunn til at leverandør skulle ta høy fortjeneste på ett produkt de kun igangkjører. Endte med å kutte ut lokal forhandler til fordel for nettbutikk. Hvor mye jeg har spart på det får jeg aldri vite, men jeg slipper iallefall å irritere meg over fagfolk som har dårlig tid og tar enkle løsninger...

  (trådstarter)
   #538
 3,573     buskerud     0
Forbruk fra mai ifjor til iår, 20670kwh. Denne vinteren var litt mildere og sammenlignbar med de to siste før vp innstallasjon da jeg brukte ca 30500 og 31000kwh

Har heller ikke rørt en på noe på ca 14 mndr, hverken trengt å etterfylle vann, eller skru på innstillinger. Perfekt oppførsel og temp hele tiden.
  (trådstarter)
   #539
 3,573     buskerud     0
Oppdatering etter 3 år i drift. Ikke rørt noe på anlegget siden oppstart og litt optimalisering  av software for mitt hus.

Bra med egen strømmåler på hele varmeanlegget.

Snittet forbruk på hele anlegget er dermed 8043kwh per år. Samme som de jeg kjenner med noe eldre bergvarme anlegg ..
De fleste bruker 7-8000 på å fyre uansett.

Noen med nye bergvarme anlegg og hus på ca 200 m2 kan gjerne komme med sine pumpe tall, da de fleste har vel nå egen måler i sikringskapet. Sammenligne nye vv vp


Vv er kuttet fra 6000 i året til ca 2000 pga at jeg har bereder i serie
Beredern har også måler, den har brukt 5545 kwh på 3 år

All in all , bruker 9800 på oppvarming og ekstra vv

Før brukte jeg ca 20000 , og 10x mere ved i peisen og kaldere i huset.

Så årsforbruket ligger rundt på 21-22000 kwh komtra 30-32000

Sparer det som er «lovt» men pga innstallasjons kost, er det ikke så lønnsomt , men blir en gratis innstallasjon iløpet av levetiden, bedre komfort. Så uansett forhåpentligvis ikke et taps prosjekt.. men er kun 3 år gammel

Klart nå arvet vi nyelig nok penger til å bli gjeldsfrie. Så rentene på vp lånet er ute av regnestykket. 

Så jeg angrer kun på at jeg ikke tok bergvarme , fordi det hadde definitivt vært verd å betale 60-70000 ekstra for å slippe å se/tenke på en utedel og snø osv .

Så hva bruker dere med nyere bergvarmepumper i året på måleren deres. Sånn til sammenligning ?