#381
 7 566     Bærum     0
Så vidt meg bekjent er ikke statistikk del av journalistutdannelsen, men det burde det dermed være.

Amen.

Men ta også med: Størrelsesordner. En milliard er en gigantisk sum, men delt på fem millioner mennesker er det ikke en gigantisk sum - 200 kr er hva du kan bruke pr person om du går på kino og deler en pizza etterpå.

Når noen kaster fram et milliard-tall, da har han essensielt vunnet diskusjonen, uansett. Folk flest er sjokkerte, uten å tenke over det. Og journalister biter på agnet og lager sensasjonsoverskrifter. Fordi det selger. Selger du for én krone pr dag - og hva er én krone? helt ubetydelig! - da har du en inntekt på fem millioner per dag. 1,8 milliarder i året. Bare du vet å finne de rette faktorene kan noe så enkelt som en bitteliten krone pr nordmann, pr dag, vokse til milliarder.

Men hva er journalisters viktigste mål? Er det å lage sensasjons-overskrifter eller å få folk til å forstå størrelsesordner?

Stortingspolitikerne ble for noen år siden spurt hvor mange nuller det er i en milliard. De fleste hadde ikke peiling. Antagelig derfor Carl I. Hagen konsekvent sier tusen millioner. Han har nok skjønt at forståelsen er begrenset.

   #382
 1 679     0
... men skal vi ta litt selvkritikk, både skribent (dvs. undertegnede) og lesere?

Det falt ut et par essensielle ord i mitt innlegg. Jeg skrev "Selger du for en krone pr dag..." - det skulle vært "Selger du for en krone pr dag til hver nordmann ..." Jeg kontrolleste mitt innlegg altfor dårlig før jeg sendte det, og ikke én av de som har lest det hitttil har reagert med et "Hvor i all verden kommer 1,8 mrd fra?" Når det står noe om milliarder, da er det sikkert vesentlig. Da nikker vi anerkjennende uten å reflektere over en uforklart faktor på fem millioner...

(I ettertid kan jo hevde at de gjorde divisjonen av 1,8 mrd med 365 og forstod at den ikke-forklarte faktoren på fem millioner måtte referere til Norges folketall. Jeg tviler på at det gjelder så veldig mange!)

Jeg lover: Det var ikke tilsiktet; det var en genuin glipp fra min side. Men på en måte illustrerer det et poeng.
   #383
 5 281     0
...eller så er det ikke så høyt fokus på å rette opp i ALLE feil i ALLE innlegg Smile
   #384
 7 566     Bærum     0
En god egenskap med den menneskelige hjerne er at den fyller ut manglende informasjon. Du har sikkert sett eksempler der det mangler bokstaver i setninger, eller at ord er gjentatt i begynnelsen av neste linje uten at vi merker, eller henger oss opp i det. Det er noe av det geniale med hjernen. Den bruker erfaring og logisk sans for å fylle ut manglende informasjon. Et problem med dette er at vi ofte roter når vi får repeterende oppgaver. Vi blir sløve og ser ikke små endringer. Derfor brukes autister noen ganger til å gjøre slike oppgaver f.eks. testing av software. De kan jobbe med repeterende oppgaver uten å gå lei og sløves. Men nå begynner vi å fjerne oss fra tema.

Hva er erfaringen med omleggingen i Nordland?
   #386
 5 093     Tromsø     0
En erfaring fra Nordland, riktignok sett på TV fra Tromsø:
Klokka 11:12 kom den første kunden løpende inn på elektroavdelinga på Obs for å kjøpe DAB-radio. Da NRK TV var innom var det glissent i hyllene.

I Tromsø er vi blant de siste som får stengt FM, men oppmerksomheten omkring Nordland gjorde at det i går også var mye folk rundt DAB-hyllene hos Clas O i Tromsø. Mange ville ha radioer og adapter til bil og DAB-tuner for hjemmeanlegg. Hos Elkjøp hadde de bygd et digert tårn av Radionette Solist, 1500-kroners bordradio med fet lyd, og mange hadde plukket med seg en.
Signatur
   #387
 113     0
Radionette Solist, 1500-kroners bordradio med fet lyd, og mange hadde plukket med seg en.

Fet lyd.... ?
Det er vel hva man kan kalle en overdrivelse. Ikke i min i hvertfall.
...
Men ikke så gale.
Har koblet en kombinert DAB/FM adapter til stereoanlegg og skikkelige høyttalere.
Ikke så gale det.
Ved å veksle mellom FM og DAB er det ikke lett å skille.
Godtatt, WAF er forhåpentlig i behold.

   #388
 15 339     Akershus     0
Dersom du har en tv-dekoderboks, så kan denne kobles til stereoanlegget og gi radio-kanaler også.
Ev via TV, men da må tv stå på for å høre radio.
Gamle Grundig RiksTV STB har signalgjennomkobling. Da kan du sette STB først og bruke denne som radio og sende antennesignalet videre til tv.
Signatur
   #389
 5 093     Tromsø     0
Radionette Solist, 1500-kroners bordradio med fet lyd, og mange hadde plukket med seg en.

Fet lyd.... ?
Det er vel hva man kan kalle en overdrivelse. Ikke i min i hvertfall.

"Fet" i den forstand at det var overraskende mye bass til å være en ikke så stor mono bordradio. Kunne nesten tro at det stod en subwoofer under reolen stilt på max. Sikkert OK for rock, men ikke noen god radio for tale på NRK P2. Hvis det da ikke finnes loudness eller equalizer-innstillinger skjult dypt i menyene.
Signatur
   #390
 113     0
Dersom du har en tv-dekoderboks, så kan denne kobles til stereoanlegget og gi radio-kanaler også.
Ev via TV, men da må tv stå på for å høre radio.

Har "alle" radiokanaler på TV'n.
Var vel det første jeg forsøkte.
Ga ingen god WAF det, TV'n på... nei.
Må ansees som en nødløsning.