11,855    634    71  

DAB - teknologi, dekning og utstyr

 6,009     Finnmark     0
Vi står jo overfor et annet skifte til neste år, og jeg har sett et antall mennesker uttale seg i media: Jeg gjør ikke noe med det før jeg "må", men da skal jeg gjøre det! - Og de som har kjøpt ny bil de siste årene uten DAB-radio fordi de ikke "måtte", får jo valget mellom å skifte ut hele radioen, til en betydelig kostnad, eller ha ekstra-dingser og ledninger på dashbordet. Likevel: Når vi ikke "må" gjøre noe enda, velger vi heller å ta ekstra utgifter eller ledning/dingse-rot den dagen vi "må". (Eller konkludere med at prisen er så høy at vi kutter ut radiolytting i bil totalt.)

Hvorfor er vi så treige av oss? Det ligger jo absolutt ikke noen rasjonell fornuft bak det!

Blir litt OT:
Siste ord er ikke sagt angående utdatert DAB utbygging i Norge.
Derfor kan det være lurt å vente litt...... Dessuten utvikles utstyret også,  slik at det blir stadig bedre og lettere å integrere........
Kan være Internett radio er ett bedre valg med massiv 4G utbygging. 
Vi har hvertfall frist til 17 desember 2017 før det skjer noe i Finnmark 😁

[administrator: denne tråden er splittet ut fra http://byggebolig.no/off-topic-chitchat/gratis-windows-10-for-fristen-idag-29-juli/msg738130#msg738130. Dersom noen ønsker tittelen endret - si ifra!]
Signatur

   #1
 3,585     1
Kan være Internett radio er ett bedre valg med massiv 4G utbygging.

I enkelte små nisje-anvelndelser, ja, men ikke generelt.
En radiokanal med tilsvarende kvalitet som DAB krever opp mot 200 kbps. For hver Mbps basestasjonen har av datakapasitet kan den formidle mobilradio til fem lyttere. En 4G-base har en kapasistet under gode forhold på 15-30 Mbps, dvs maksimalt 75-150 radiolyttere (eller annen form for striming med tilsvarende krav) i hele cellen.
Rekorden min forrige uke var at OpenSignal-appen fortalte at 4G-basen jeg hadde kontakt med var drøyt 24 km unna. Hvor mange potensielle striming-lyttere tror du det var totalt innen den basens nedslagsfeit? Garantert et godt stykke over 150!
Det var et ekstremtilfelle. Men når forholdene er dårlige, går også kapasiteten ned. Jeg har også lyttet til 4G-baser under så dårlige forhold at datakapasiteten var på 770 kbps. Fire radiolyttere ville spise opp hele kapasiteten.
Pr idag har Telenor ca. 7500 basestasjoner, Telia omlag like mange. Eneste måte å gi oss mer kapasitet er å splitte opp i flere, mindre celler, slik at cellene blir så små at vi kan være sikre på at det aldri er flere potensielle striming-lyttere innenfor hver celle enn det kapasiteten tillater. Nå er vi i snitt ca. 300 nordmenn pr basestasjon til å finansiere utbygging, drift og vedlikehold av den. Skal vi f.eks. tredoble antall baser (og det blir nok nødvendig om vi skal legge over all radolytting til 4G) blir vi hundre mennesker - herunder spebarn, skoleelever, arbeidsledige og pleiepasienter på aldershjem - pr basestasjon til å dekke alle utgifter.
Hele DAB-utbyggingen fram til at 99,5% av befolkingen kunne motta Regionblokka og 90% kunne motta Riksblokka, kostet ca. 1 mrd, fordelt over et antall år. I fjor brukte Telenor litt over 4 mrd på mobil-utbygging, og Telia røfft regnet det samme. Hele DAB-utbyggingen kostet tilsvarende omlag seks ukers mobilutbygging!
Jeg tror DAB-utbyttingen er en svært god investering. Sammenlignet med mobil får vi svært mye mer radiodekning pr krone. (Og min DAB-radio til 699 kr gir meg mer radiolytting pr krone enn min mobiltelefon til 7000 kroner...). For at ikke mobilnettene skal knele fullstendig må vi ta unna de store volumene med radiolytting via DAB-kringkasting, og spare mobil-kapasiteten til de relativt få tilfellene der vi "må" lytte på en eller annen langtbortefra radiokanal, som et supplement til DAB men ikke på noen måte en erstatning.
   #2
 567     bare ett av gangen, helst     3
Hele DAB-utbyggingen fram til at 99,5% av befolkingen kunne motta


Litt av noen dekningskart de må bruke for å komme til sånne fantasitall, gitt. Senest denne uken var det et oppslag der Turistforeningen hadde testet på steder det angivelig er dekning, uten å inn værmeldingen. Svaret fra NRK? De måtte ha glemt å tune. NRK nekter seg ikke å bløffe om at de har på plass infrastruktur som faktisk er livsviktig.
   #3
 3,585     1
Siden du framhever kart: Ikke glem at etter internasjonale normer er "dekning" angitt etter hvor folk har sin faste bostedsadresse. 99,5% betyr at 25.000 nordmenn ikke kan ta inn regionblokka der de bor, 90% betyr at 500.000 nordmenn ikke kan ta inn reklamekanalene der de bor. Det er ikke mange har fast bostedsadresse på DnT-hyttene!

Hva "dekning" betyr i form av signal er naturligvis definert i svært tekniske termer (standarden betegnes 'RPC5'). Den uformelle betegnelsen, "Indoor portable", er forklart som at en typisk reiseradio med enkel antennepisk i første etasje i et trehus skal kunne ta inn signalene. Bor du i murhus, kan du ikke være sikker på å ha signal. I kjelleren kan du ikke være sikker på å ha signal. En liten lommeradio uten antennepisk har ikke nødvendigvis den følsomheten som forventes.

Du kan si "Jammen folk bor i murhus, og har lommradioer uten antenne". OK, men de internasjonale standardene forventer at i ytterkanten av dekningsområdet kan du ikke forvente at det er nok. Det var langt "verre" da FM ble innført: Dengang måtte du være forberedt på å sette opp en stor retningvirkende antenne med 12 dB forsterking (i forhold til en enkel dipol/pisk) - det vil si et dråg av en antenne! - inntil ti meter over bakkenivå, før du kunne begynne å klage over manglende dekning.

Det DnT klager over er værmeldingen. Kan du på stående fot si når du kan høre neste værmelding på NRK P1? Det er ikke som i gamle dager... Er du virkelig morgenfugl, kan du høre dagens værmelding klokka 05:45 på morgenkvisten. Går du glipp av den, får du sjansen igjen femten timer senere, klokka 20:50. Og er du natterravn får du med deg neste dags vær ved midnatt. Rett nok vil distritssendingen klokka åtte på morgenen gjenta den delen av 05:45-meldingen som er relevant for distriktet, men uten oppdatering.

Hvor mye er det å hente i værmeldingene i dag? Jeg skrev av, ord for ord, morgen-meldingen i årets St.Hans-helg:

Østafjells og fjellet i Sør-Norge: Skyet og stedvis tåke. Lokalt lette regnbyger. Utover formiddagen lettere skydekke. Lokale regnbyger nord for Hamar.
Vestlandet sør for Stadt: Skyet og en del tåke eller lave tåkeskyer. Regnbyger nord for Sognefjorden først på dagen. Utover formiddagen lettere skydekke, oppholdsvær, kan hende lokale regbyger i indre strøk.
Møre og Romsdal og Trøndelag: Litt regn, senere enkelte regnbyger. Lettere vær utover formiddagen. Nordøst frisk bris på kysten.
Nord-Norge: Til dels pent vær sør for Salten, i Øst-Finnmark skyet og regnbyger. Ellers litt sol, men også lokale regnbyger.

Det var alt. De tre nordligste fylkene må dele på to korte setninger. Hvis du er på fottur i breheimene, hvordan ville du la denne værmeldingen påvirke turen din?

Når DnT-mannen også trekker opp denne gamle myten om at DAB-radioer, fordi de er DAB-radioer, tømmer batteriene mye raskere enn FM-radioer (det finnes en rekke tester som viser at det slett ikke er tilfelle (og var det ikke for fem år siden, heller). Her promoteres myter som savner noe som helst faktagrunnlag.

Det er så mange ting i det siste utspillet fra DnT - som stort sett er identisk med det forrige - som rett og slett ikke henger på greip at det bare er til å riste på hodet av.

Jeg har i det siste sett at flere mennesker tror at når de trykker "Rescan"-knappen på DAB-radioen, skal forvalgs-knappene bli satt opp med de sterkeste stasjonene. Jeg har hatt to ulike FM-radioer som har vært slik. Nå har jeg to ulike DAB-radioer som ved rescan bygger opp den komplette kanalista, men som ikke legger inn noe på forvalgs-knappene, det må jeg velge ut selv etterpå. Gjør jeg ikke det, er det ingenting å høre på de knappene jeg ikke har satt opp. Det er helt tydelig at det er flere kjøpere av nye radioer som ikke har oppdaget det, men stoler på at forvalgene blir satt opp. Når det ikke skjer, påstår de at det ikke er DAB-dekning. Hvis jeg kommer med min bilradio eller lille reiseradio til 699 kr, og viser at: Se her, det er jo utmerket signal! Vi får jo inn samtlige kanaler her! - da kan andre gjerne stå der og si "Det er bløff! Jeg får bare inn én eneste kanal på min mottaker!" (noe som er teknisk umulig, men jeg har likevel flere ganger sett folk hevde at deres radio er slik), da vet jeg at det er folk som ikke har lært seg å bruke sin nyinnkjøpte DAB-radio. Les instruksjonsboka! Grundig!

Jeg har enda til gode å finne noe sted der dekningskartene påstår at det er dekning (og da snakker jeg også om områder med "Bilmottak", som ikke teller med i opptellingen til 99,5% eller 90%) der ikke signalene er gode nok til at både bilradioen min og min lille bærbare tar inn DAB-signalene utmerket godt. Enkelte steder tar jeg inn DAB ganske langt utenfor området angitt som "Bilmottak"; kartene er beskjedne i sine påstander om dekning.

Det presenteres utrolig mye svada rundt DAB, og det er altfor mange synsere som mangler ethvert saklig grunnlag, enhver forståelse, for hva som skjer - de bare videreformidler "ting de har hørt" uten å sjekke om det er hold i det. Heldigvis blir det etterhvert færre av det slaget, når folk begynner å bruke DAB-radio og oppdage hvordan den fungerer. Lærer seg til å stille inn radioen. Lærer seg til å ikke klage over bortfall av værmeldinger når det heller ikke er tilgjengelig på FM, og dessuten femten timer værmeldings-taushet fra årle morgen til sen kveld. (DAB har en kontinuerlig værmeldings-kanal; du kan få varslene når som helst.)

Det er bare en liten gruppe heroiske DAB-motstandere igjen som fortsatt har en visjon om at de skal klare å knuse Spinning Jenny. Men løpet er kjørt til ende for årevis siden. Kanskje det var meningsfullt å føre en kamp mot DAB for ti-femten år siden, men i dag er det ganske fåfengt. Å kjempe for å stoppe DAB nå, og gjeninsette FM som konge på haugen er som å prøve å stoppe all digital musikk, fra CDer til iPod til striming, og gjeninnføre vinyl og kompaktkasetter som eneste musikkbærere. Det går ikke. Det er mange år for sent.
   #4
 567     bare ett av gangen, helst     3
Nå har jeg fulgt dette sånn passe avslappet siden Digitalradio Norge for en ti års tid siden benektet at DAB-radioer var dyrere enn FM-radioer (og jeg gjorde en femten sekunders realitycheck på nettbutikken de viste til, og fant ut at de hadde gjort en veldig kreativ bruk av søkeord). Jeg vet ikke hvor mye jeg gidder å bry meg om å argumentere mot noen som gjentar myten om at dette dreier seg om å "stoppe DAB". Det vil si, DAB uten plussen vil jo dø lenge før FM, så de som kjøpte myten om et fremtidsrettede radioapparat, kan kaste apparatet sitt.

Det det dreier seg om, er ikke å stoppe DAB+, men å stoppe FM med loven i hånd - for, offisielt, å hjelpe DAB-stasjonene ved å drepe en konkurrent som ifølge Kulturdepartementet "could easily steal listeners" (deptets brev til ESA av 18. mars, midt på side 6 - godt jobbet og lobbet å få eiendomsrett på lytterne).

Jeg kommer ikke til å savne P1, men jeg kommer kanskje til å savne RDS.
  (trådstarter)
   #5
 6,009     Finnmark     1
@keal:
DAB dekning er rett og slett elendig....... At du prøver med forskjellige hersketeknikk å poengtere hvor enestående DAB er,  og at brukere er idioter faller fort til steingrunn...
Jeg er selv utdannet tekniker innom kommunikasjonselektronikk og har vært med på et testprogram med DAB i bilen......med ulike DAB systemer....

Feks så fungerer ikke normale glassantenner,  man må ha en fysisk antenne som stikker over biltaket.......Det andre problemet er at her i nord kjører man ofte langt,  det betyr ofte at tuner ikke henger helt med,  og dårlig dekning/bytte av sendere skaper trøbbel med mottak......

Har nå bedre radiodekning i bil på Internett med ice,  enn DAB.....

Kanskje du lager en egen tråd om DAB siden denne handlet om Windows?? 
Signatur
   #6
 3,585     1
Intens anti-DAB-lobbying var stort sett begrenset til Sverige og delvis i Norge. England hadde noen få ekstremt høylydte anti-DAB-agitatorer, men folk flest klaget langt mer på at det ble skviset inn altfor mange kanaler i hver blokk - de ville ikke ha DAB vekk, de ville ha flere DAB-blokker å spre dem over. I de fleste land gled DAB inn uten særlig støy. Derfor har vi her på berget oversett at ved årsskiftet hadde Tyskland 279 DAB-kanaler, Frankrike 102, Nederland 67, ... Anti-DAB-lobbyister i Sverige/Norge gjorde at folk nølte lenge med å kjøpe mottakere. I en del land, uten anti-DAB-bevegelser, var folk tidlig ute med å kjøpe seg DAB-mottakere, før DAB+ var ute. Derfor, av hensyn til gamle mottakere brukes fortsatt trad DAB, ikke DAB+, i land som Belgia (fransk), Irland, Romania, Spania og Tyrkia. Svært mange kanaler i Storbrittania er trad DAB. DAB vil nok leve i andre land mange år etter at FM i Norge er død.

I land der publikum ble "holdt tlbake" fra å kjøpe DAB inntil DAB+ var i butikkene kunne man tidlig gå helt og fullt over til DAB+. Norge var/er i en mellomstilling: Det var solgt en del, ikke "mange" DAB-radioer før DAB+, så vi har nølt litt med overgangen. Elleve år etter at DAB+ kom på banen, er det kanskje på sin plass...

Hvor mange alternative lyd-kodeker måtte du ha for å spille lydfiler fra Internett for femten-tjue år siden? Minst åtte-ti ulike. Hvor mange ulike varianter gratis-video-kodeker har Open-Source-miljøet presentert de siste tjue år? At DAB har klart seg med to ulike lydkodeker på (foreløpig) 22 år, og ingen tredje er i sikte, er ikke så mye å klage over!

Forøvrig ser det ut på min radio som at både P4 og Radio Norge stadig vekk holder seg til klassisk DAB, ikke DAB+. Korriger meg om jeg tar feil.

Hva du mener med RDS i denne sammenhengen er litt uklart for meg. FMens RDS for å følge en viss radiokanal fra Lindesnes til Nordkapp uten å måtte søke på nytt, for å gi tekst-info ved siden av lyden osv. er fullt ut (med tillegg!) inkludert i DAB (under navnet "Service Following). Dessuten er behovet for den langt mindre: Å "finne igjen" samme kanal er nødvendig bare når du krysser grensene mellom de sju regionene landet er delt i, og kun om du lytter til NRK-kanalene. Er du reklame-lytter, er hele landet ett eneste DAB-nett der det ikke er noe behov for RDS / Service Following.

Å "stoppe med loven i hånd" er en ganske skarpt retorisk formulering når det er snakk om en tidsavgrenset sendetillatelse (hva en konsesjon er!) som utløper, og ikke blir fornyet. Det gjelder 23 stasjoner, derav atten som ønsker å avslutte FM-sendingene. Fem lokalradioer ba om en fornyelse av avtalen ved utløp, og fikk avslag. Disse fem driver i områder der det er etablert lokale DAB-nett som allerede betjener en rekke lokalradioer, og det erønsket å få så mange som mulig over på moderne teknologi. Det er bevilget betydelige beløp øremerket til å hjelpe lokalradioer over på digital teknologi. Flere hundre andre lokalradioer, i områder der det enda ikke er noe fungerende digital-tilbud for lokalradioer, behøvde ikke en gang å søke for å få forlenget sin FM-konsesjon med fem år.

Det er ikke de fem stasjonene som ønsket å fortsette på FM (til tross for at det finnes et digitaltilbud) man gråter krokodilletårer over og snakker om å "stoppe med loven i hånd". Det vi snakker om er kanaler som ikke ønsker å fortsette på FM. Det agitatorene som snakker om "tvangs-slukking" og "stoppe med loven i hånd" tar til orde for er å tvinge radioer som ikke ønsker det til å fortsette med FM-sendinger, mot sin vilje. Men det fremstilles helt motsatt: Å gi friheten til de som ikke ønsker å fortsette på FM til å avslutte sitt FM-tilbud, blir betegnet som "tvang".

OK, jeg skal ikke utelukke at det kan finnes enkelte der ute som faktisk tenker på disse fem kanalene som ikke fikk fornyet sine tidsavgrensede konsesjoner etter utløp (men som har muligheten for å fortsette sendingene med moderne teknologi). De fleste tenker nok på andre kanaler, som de gjerne skulle sett tvunget til å fortsette et FM-tilbud mot sin vilje.

Jeg har diskutert personlig med FrPs mest høylydte "tvangsstenging av FM-nettet"-agitator, Ib Thomsen. Stilt direkte overfor spørsmålet: Skal noen radio som ikke ønsker å bruke en gitt teknologi kunne tvinges til å bruke den teknologien? Hvis ikke NRK ønsker å fortsette med FM-teknologi, mener da FrP at det vil være riktig at offentlige myndigheter tvinger dem til å sende på FM, i "teknologinøytralitetens" navn? ... Da måtte selv FrPs Ib Thomsen medgi at det verken er i samsvar med FrPs idealer om minimal statlig inblanding eller i samsvar med prinsippet om teknologi-nøytralitet å tvinge NRK til å fortsette FM-sendinger dersom de selv ikke ønsker det.

For det er NRK det gjelder, og ingen annen radioleverandør, når noen snakker om "å stenge FM-nettet med loven i hånd".


   #7
 3,585     0
...forskjellige hersketeknikk...

Jojo, jeg skal medgi at saklige argumenter kan være en "hersketeknikk" mot mytespredning fullstendig uten grunnlag. Forøvrig er det vel helst kvinnesakskvinner som anvender "Du benytter hersketeknikker!" som en hersketeknikk (overfor menn), framfor å komme med saklig funderte argumenter.

Jeg anser det ikke som en "hersketeknikk" å fortelle at du har helt rett: Når jeg kjører rundt i landet for å lytte på radio, har jeg en takantenne på bilen. Slik var det med sekstitallets LB/MB-mottak og i flere tiår med FM-mottak, fra jeg var guttunge til jeg ble voksen. At man de siste årene har klart seg med en klistrelapp på innsiden av frontruta er noe nytt; det er ikke normen for meg. Selvsagt kan klistrelappen fungere i urbane strøk, men det er ikke det vi måler etter. Bor du i utkanten, og vil høre på bilradio, bør du vite at det ikke er tilstrekkelig - verken i praksis eller etter ITU sine normer!

Til våren skal jeg ta turen til Troms og Finnmark (med ekstern tak-antenne, uansett hvor mye det uttrykker "hersketeknikker") for å kartlegge situasjonen før FM stenges der. Denne sommeren ble det Nordland, Trøndelag, Møre og Romsdal. Jeg har vært på utallige ferier i Nord-Norge, og må si at FM-dekningen heller ikke er verdens mest suverene, og jeg vil kartlegge både FM og DAB-dekning.

Jeg er litt forbauset over at du med din bakgrunn snakker om "bytte av sender" i DAB-sammenheng. Du har ingen eksplisitt "bytte av sender" før du krysser en region-grense (mellom Nordland og Trøndelag) - alle sendere "synger i kor". Om en av dem glir ut av koret og en annen kommer inn, merker ikke mottakeren det; den fortsetter å lytte på samme frekvens, samme kor, fra Smalåsen (NT) til Nordkapp.

Til hverdags kan mobilradio være helt kurant langt ute på Finnmarksvidda, fordi det knapt er folk der. Men når man samles til påskefest i Kautokeino, og samtlige besøkende skal dekke alle sine kommunikasjonsbehov (inkluddert radio-streamoing) over de mobil-basestasjonene som er dimensjonert for å dekke de fastboendes behov, blir situasjonen en annen. Så lenge du ikke har sanntidskrav: Greit nok. Men radio er sanntidsdata. Mobilradio fungerer greit i dag, fordi det knapt er noen som bruker det i det hele tatt. Ofte tenker jeg: Ja, la oss kjøre på med mobilradio, så vi slår hodet i taket så fort som mulig, og oppdager at taket er der! Flate Finnmarksvidda er heller ikke det letteste å dele opp i mindre celler for å øke kapasiteten!

Som du sier: Dette har sporet av et godt stykke bort fra Windows 10, så det burde vært en egen tråd. Men for min del har jeg vel plukket opp det jeg kan forvente av debatten, så om vi slutter her er det OK for meg. Da trenger vi ikke noen egen tråd.

   #8
 567     bare ett av gangen, helst     1
...forskjellige hersketeknikk...

Jojo, jeg skal medgi at saklige argumenter kan være en "hersketeknikk" mot mytespredning fullstendig uten grunnlag. Forøvrig er det vel helst kvinnesakskvinner som anvender "Du benytter hersketeknikker!" som en hersketeknikk (overfor menn), framfor å komme med saklig funderte argumenter.


Alle vet at debatten dreier seg om tvangsslukking av FM-nettet, så en teknisk oppegående person som begynner med å bygge stråmann om at det dreier seg om stenging av DAB-nettet, har et for løgnaktig forhold til begrepet "saklige argumenter" til å bli tatt alvorlig.

Deretter: stråmannsbygging, stråmannsbygging, stråmannsbygging - før du her avslutter med å bygge deg en kvinnelig stråmann. Det er et så genuint falskt vis å argumentere på, at du gjør deg uinteressant på et forum der man går for å lære. Når du bløffer så åpenlyst om selv det mest åpenbare, så er det ingen som bør tro at du presenterer såkalt "saklige argumenter" med noen form for etterrettelighet og redelighet.

Men det går sikkert hjem hos menigheten.
   #9
 3,210     Vestlandet     1
On off-topic: Hadde det gått an å sette krav til DAB-mottakerne at man kunne flashe inn nye kodeker etter hvert? Jeg ser for meg at dette kun er en programvaregreie, og at det ikke er behov for å bytte noe maskinvare?



PS: Oppfordrer alle til å være hyggelige med hverandre! Det må da gå an å diskutere teknologi uten å bli uvenner. Jeeesus, ikke rart det blir krig!

Jeg har bedt moderator om å splitte ut DAB(+)/FM/streaming/osv. osv.-delen i egen tråd:)
   #10
 3,585     1
Alle vet at debatten dreier seg om tvangsslukking av FM-nettet

Det er faktisk svært få som er klar over at det for det første dreier seg om fem lokalradioer - de øvrige atten som forlater FM gjør det etter eget eksplisitt ønske. De er ikke interessert i å fortsette FM-tilbudet, og det er ingen "tvang" å la dem få det som de vil.

For det andre er det mange som ikke er klar over at selv de fem blir ikke fratatt noe de har avtale om eller krav på; det er snakk om en tidsavgrenset avtale (konsesjon) som utløper, og som ikke blir fornyet. Å kalle det "tvang" å ikke fornye en utløpt avtale er ganske spesiell ordbruk.

For det tredje: De fem lokalradioene det gjelder har et tilbud om kapasitet på et moderne digitalt radionett, i en lokal DAB-blokk. Det er bevilget betydelige ressurser for å støtte lokalradioer i overgangen til digital teknologi. Det er slett ikke slik at disse fem blir totalt utestengt fra eteren! De flere hundre lokalradioer som enda ikke har tilgang til noen lokal DAB-blokk, fortsetter på FM-nettet.

Det "alle vet" er ikke dette. De tror det er snakk om noe helt annet.

en teknisk oppegående person som begynner med å bygge stråmann om at det dreier seg om stenging av DAB-nettet, har et for løgnaktig forhold til begrepet "saklige argumenter" til å bli tatt alvorlig.

Jeg har aldri blandet sammen stenging av FM-nettet og eventuell nedlegging av DAB-nettet, men du ser mange debattanter i media som sammen med protesten mot at NRK trekker seg ut av FM-nettet enten stiller direkte krav om at DAB må nedlegges, som i starten av uka i Adressa: «Gjør som svenskene; avblås hele galskapen. Behold FM-nettet! eller de gir klar beskjed om at DAB er et så alvorlig feilgrep at nettet ikke burde vært bygget: "Dere hadde rett, Frp. Segway er bra!" der skribenten sier: Nettet er bygd, regninga er betalt, nå er det bare om å gjøre at katastrofen blir så liten som mulig. Men da er det viktig at noen drar i bremsene, stopper opp og spør «hvorfor gjør vi dette, egentlig? - å 'dra i bremsene, stoppe opp' for 'å gjøre at katastrofen blir så liten som mulig' er en ganske utvedtydig oppfordring til å stenge DAB-nettet.

Andre er litt mer dempet, og "bare" slår fast at DAB er en gigantisk feilinvestering. Som på årsmøtet til NLR (Norsk Lokalradioforbund), der en "kommunikasjons-rådgiver" (utropt til "ekspert" på NRL sitt nettsted, DAB er dust, mener ekspert og forkynner at "Veien til det digitale radionettverket er internett, og så tar man en veldig dyr omvei gjennom DAB, basert på gammel teknologi og gamle beslutninger som er tatt før internett kom".

I kommentarspaltene ser du stadig vekk ytringer fra folk som betegner investeringen i DAB-nettet som en enorm sløsing med ressurser som burde gått til mobil-utbygging istedet (til tross for at hele DAB-nettet kostet omlag like mye som seks ukers mobilutbygging), og at frekvensbåndet (1,5 MHz pr blokk, som formider 12-20 radiokanaler) burde gått til mobilnettene istedet. Andre er mildere i formen: "Siste ord er ikke sagt angående utdatert DAB utbygging i Norge. Derfor kan det være lurt å vente litt [...] Kan være Internett radio er ett bedre valg med massiv 4G utbygging" - en ganske klar forventning om at DAB er (og kanske bør bli) en stor flopp, og vil være på vei ut så tidlig som allerede neste år. Ikke noe 'krav' om stenging av DAB, men noe som høres ut som en blanding av en forventning og et håp.

NLR har kjørt en serie "klager", den ene mer fantasifulle enn den andre, gjennom ESA for å få ESA til å dømme den norske DAB-utbyggingen i strid med EU/EØS-regelverket. F.eks. klager de på at når NRK slutter sende på FM-båndet "er det et brudd på europeiske regler om fri handel" - fordi det vil redusere markedet for rene FM-mottakere, og at det er å "hemme" dette markedet (!). De bruker argumentet om "teknologi-nøytralitet" for å få ESA til å stoppe NRKs valg av DAB, og tvinge dem tilbake til FM. (Tro det eller ikke, men de bruker argumentet om teknologi-nøytralitet for, med ESAs hjelp, å tvinge ut en ny teknologi og tilbake en annen!) NLR klager til ESA over at NRK betaler Norkring for å benytte kapasitet i riksblokka. De klager over at NRK informerer om teknologiskiftet, som har "brukt store beløp på å informere og promotere DAB'. Det er nemlig slik at 'Staten ved Kulturdepartementet ikke har offentliggjort at investering og promotering av DAB er en del av de pålagte oppgavene for NRK. Dermed har altså statsstøtte, som er strengt regulert, gått til oppgaver som ikke er pålagte' - NRK skulle tydeligvis ikke si et eneste ord om overgangen til DAB, siden alle midler NRK har kan betegnes som 'statsstøtte'. (Lisensmidler går i statskassa, og Stortinget bevilger til NRK fra statskassa et grunnbeløp tilsvarende statens lisensinntekter - det er ikke slik at NRK får lisenspengene direkte).

Den som ikke skjønner at NLRs klager gjennom ESA dreier seg om langt mer enn å beholde FM-sendinger, det handler også om å stikke kjepper i hjula for (og helst stoppe helt) DAB, har gått blipp av noe. Dagbladet skjønner det ihvertfall, men redaksjonen ser realismen: Håper ESA kan stoppe DAB: – Slaget er tap. Intervjuobjekt P.M. Hoff (generalsekretær i IKT Norge i 25 år og høylydt DAB-motstander de siste femten av dem) er ikke fullt så realist: "[DAB] er gammeldags og mye bedre å leve med FM-båndet for så å gå over til noe annet".


Det er et så genuint falskt vis å argumentere på, at du gjør deg uinteressant på et forum der man går for å lære. Når du bløffer så åpenlyst om selv det mest åpenbare, så er det ingen som bør tro at du presenterer såkalt "saklige argumenter" med noen form for etterrettelighet og redelighet.

Jeg vil svært gjerne ha påpekt konkret hvor jeg har framsatt "bløff" om "selv det mest åpenbare", hva som er "sannhet" i det spørsmålet du da viser til - og foretrekker noe mer spesifikt en sannhetsbevis på nivå "Alle vet at...".

Hvis jeg må gi flere kildereferanser for å underbygge det jeg skriver, gjør jeg det gjerne (og har forsøkt å ta inn noen ovenfor). Ellers er det bare å spørre om hvor jeg har opplysninger fra, i de tilfeller du mener jeg framsetter bløff, og at mine argumenter er bare "såkalt" saklige (underforstått: ikke reelt saklige). Det er vel naturlig at jeg da venter at du og andre følger opp i samme stil.

Om du liker det eller ikke ER der slik at den første som trekker "hersketeknikk"-kortet i en debatt gjør det ikke som et saklig argument, men for å ta innersvingen på motdebattanten ved å "stemple" ham. Jeg mener meg berettiet til å ta til motmæle mot slik stempling, når det eneste argumentet mot mine saklige argumenter er å rope "hersketeknikk!", uten annen signifikant argumentasjon.