1,402    22    2  

Skifte yrke, hvordan få det gjennomført?

 124     0
Jeg er snart 40, og har alltid hatt jobb (100%). Har hatt to jobber i løpet av ca 20 år. Hvor av første halvdel var 2-skift med mye tunge løft, og andre en annen fysisk krevende jobb. Var glad i overtid og har generelt jobbet mye også i form av to totalrenoveringer av hus på fritiden. Jeg er av typen som ikke sitter i ro og må ha noe å drive med. Mye av ferien (til tiders til samboers frustrasjon) går med på å jobbe i hus og annen fysisk jobb. Spesielt det siste året begynner jeg å kjenne at all jobbingen begynner å tære skikkelig på kroppen. Begynner å kjenne det i knær og sliter med en arm hvor jeg fikk senebetennelse som varte i ca 6 mnd etter nettopp overdrevet pigging i sommerferien for to år siden. Denne armen verket greit innimellom. Jeg var hos lege som ville sykemelde meg for to uker (sommeren 2015.), men ønsket heller å regulere jobbingen selv. Noe jeg absolutt tok hensyn til også. Skal ta noen fag for å få studiekompetanse (har yrkesrettet utdannelse fra før av med fagbrev). Problemet våres i heimen er at jeg kan ikke slutte å jobbe for å ta skole, har sett på en del selvstudier men kan se ut som om mine ønsker må tas på dagtid 100%. Hadde jeg vært sykemeldt over lang tid osv kunne jeg blitt omskolert. Jeg har aldri vært sykemeldt før og anser det som ett svik å i det hele tatt være inne på tanken å gå den veien. Finnes det noen gjennomførbare løsninger for folk som er i samme situasjon? Jeg aner ikke hvor jeg skal starte å forhøre meg en gang.

   #1
 4,193     0
Snakk med ditt lokale NAV-kontor. De må jo inn i bildet uansett og sitter både på penger og kompetanse.
   #2
 877     Østfold     0
Begynn med lege og nav Smile
Signatur
   #3
 164     Bergen     1
Du må ikke finne på å ha dårlig samvittighet fordi du sykemelder deg og prøver å "utnytte" systemet maksimalt. I ditt tilfelle er det rein investering for samfunnet. Hvis du ikke etterutdanner deg og får ny jobb så risikerer du å bli mye sykemeldt og eventuelt uføretrygdet de siste 10-20 årene av ditt yrkesaktive liv. Det koster mye mer for samfunnet. Det gjøres enorme investeringer i å få folk i arbeid i Norge. Uansett hvor mye du bruker så kommer det til å være småpenger i forhold til de det brukes virkelig mye på. Et av hovedargumentene for sosialisme i det hele tatt er at samfunnet investerer i å få folk utdannet og i arbeid slik at de kan bidra til samfunnet. Så det er faktisk meningen at du skal "utnytte" felleskapet litt i den situasjonen du er i nå. Det høres sikkert litt rart ut for en som alltid har klart seg selv 100% og aldri har vært syk, men sånn er det. Så det er bare å benytte seg av de mulighetene som er og ha god samvittiget.
   #4
 705     0
En utfordring med nav, er at de loggfører slt du spør om. Du kan i værste fall risikere at de mistenker deg for å utnytte systemet/lure deg til noe du ikke har rett på.

Jeg ville spurt en arbeidsmarkedsbedrift om et møte elns. Jeg kjenner et par konsulenter i en slik bedrift, hvor jobben deres er å finne rett match mellom arbeidstaker, jobb/stilling og arbeidsgiver. I prinsippet en jobb nav burde klare å gjøre selv,- men ikke klarer i praksis. Disse konsulentene har en pragmatisk tilnærming til utfordringene man kan ha som arbeidstaker som sliter litt med helsen om det er psykisk eller fysisk. Utfordringen med nav er at det er så utrolig personavhengig av hvilke svar du får, avhengig av hvem du treffer på sentralbordet. Ikke får du utgreiende svar på spørsmålene dine heller.
  (trådstarter)
   #5
 124     0
Takk for konstruktive innspill Smile Fort gjort at slike tråder sporer hinsides av. Wink Har faktisk alt bestilt gratis time hos karriererådgiver hos en instans som er ett samarbeid mellom NAV i fylket, en bykommune og fylkeskommunen her i området, som er beregnet for voksene. Sett at jeg finner meg ett deltidsstudie evnt nettstudie, hvordan er det å evnt få dekket deler av dette som stipend? Ser at enkelte nettstudier koster rundt 200.000 - 300.000,- Ikke har jeg så mye i cash, men har rikelig med ledig kapital i huset. Ser at deltidsstudiene på høgskoler er så godt som (og ofte) gratis. Så det er en mulighet, men har ikke funnet helt mitt interesseområdet enda, og det er jo noe av vitsen med å utdanne seg. Er nettstudier like anerkjent som en fysisk skole? Mulig jeg har litt feil oppfatning av nettstudier, men har følt at det kanskje er litt sånn postordreutdannelse Wink
   #6
 764     0
Tja jeg tok nettstøttet teknisk fagskole linje elkraft. 3 år med 6 uker fysisk samling i året og koster ingenting bortsett fra bøker. Var faktisk på intervju nøyaktig en uke etter fullført studie og fikk ingeniør stilling. Så teknisk fagskole er ikke dumt hvis du har bakgrunn innenfor bygg, elektro, klima energi og miljø eller kjemi. Nå skriver du ikke hva du er utdannet som/jobber med så det er ett skudd i blinde.
  (trådstarter)
   #7
 124     0
Er utdannet serviceelektroniker. Fagskole må jeg se litt nærmere på, har sveipa innom fagskolen men ikke sett så nøye på det enda.

   #8
 705     0
Det er nok varierende hvor nyttig og godt nettstudier er. Poenget er jo ikke å få et papir om fullført kurs/utdannelse, men gi deg en kompetanseheving, som gjør deg istand til å gjøre noe annet. Fagskolen er nok blant de bedre.

Etter mitt skjønn, er de beste skolene (kompetansemessig) de som har fagmiljø tett knyttet til skolen. Feks er mange av foreleserne på bi/nhh forskere/professorer, og medvirker i ledende utvikling av fagene de underviser i. Så vidt jeg vet, gjør ikke feks folkeuniversitetet det.

Det spørs jo veldig hvilke retning du vil ta. En ting er jo å ta fag som gir deg en større faglig tyngde, men jeg hadde og vurdert kurs som gir deg mulighet for planlegging, prosjektledelse, produksjonsledelse etc. Etter min mening er de med praktisk bakgrunn fra faget vesentlig flinkere i praktiske oppgaver enn teorihodene med kun en ingeniørgrad. Spesielt i planleggingsfunsjoner. Poenget mitt er at du allerede har en unik kunnskap du kan dra nytte av, enn å "sløse" bort erfaringen din med å utdanne deg til teoretisk arbeid.
   #9
 2,018     Strømmen     0
Er utdannet serviceelektroniker.

Hvorfor endte en service-elektroniker opp med en jobb med tunge løft, du hadde jo en god utdannelse
som du kunne bygge videre på..
Som arbeidsgiver setter jeg pris på folk med initiativ, 10-12 ganger i året banker det arbeidssøkere på min dør, som spør om jeg vil ta i mot CV og kanskje veksle noen ord... det gjør jeg så gjerne, for jeg vet at de som gjør slikt, er potensielle gode arbeidstakere... de vil noe... flere har spurt om de kan få arbeide gratis en stund, for å vise at de duger..
Dersom du føler at du ikke innehar god nok kompetanse, er selvfølgelig etterutdanning en god ting, men det er viktig at det du tilfører av kompetanse er jobbrettet, slik at du ikke kaste bort 2-3 år på noe som ikke gir noe tilbake. 
Salgs-yrker er som regel greit arbeid for de med kropp som ikke fungerer 100 %, så litt generell innføring i økonomi, supplert med noe praktisk datakunnskap burde være en vei å gå..
Uansett lykke til..  
Signatur
   #10
 3,587     0
En sidekommentar - betrakt det som en støtteerklæring, selv om det ikke er så "nyttig" for deg:

Da jeg underviste på ingeniørhøgskole var det en enorm berikelse å ha en eller to i klassen som hadde praktisk arbeidserfaring, og visste hvordan ting skulle gjøres i praksis, hva som var reelle problemstillinger, hva som var de riktige håndgrepene, for å si det sånn.

Selv om du <i>i hovedsak</i> skulle ende opp med å ta en videreutdanning som nettstudium, vær klar over at i den grad du hospiterer i enkelte fag - det er vel ikke helt uvanlig - vil du være en verdifull ressurs for de andre studentene, ut fra dine praktiske erfaringer. Selv om det skulle være emner du ikke i samme grad har arbeidet direkte med, har det betydning at du har sett arbeide foregå rundt deg knyttet til dette.

Jeg forstår godt at du ikke har økonomisk mulighet for å bli fulltidsstudent. Men i den grad du kan delta i studieaktivitet på deltid, særlig om det gjelder praktiske prosjektarbeider i grupppe, er det ingen tvil om at du vil være en sterk ressurs som de andre studentene vil ha stort utbytte av.

Så jeg ønsker deg lykke til, og håper at du får muligheten til å benytte de praktiske erfaringer du har nå til først å få en langt dypere forståelse av skolefag enn hva broilerne har, og etterpå en jobb der du virkelig får utnyttet kombinasjonen av praktisk erfaring og en forståelse av skolefagene ut fra den praktiske erfaringen. Det er en knall kombinasjon!