#21
 516     0

Sånn har det stått i kjelleren min siden 59. Like tørt det trevirket iallefall...
Signatur

   #22
 211     0

Slik du beskriver, med asfaltpapp på baksiden av stenderverk festet rett i betongvegg, var det i mitt kjellerrom før. Da jeg åpnet opp, fant jeg mange døde kaffedyr inni glava-mattene. Dette tolker jeg som at det har vært fukt i glava’n. Asfaltpapp er ikke vanntett, og jeg ser også for meg at det blir lite luftsirkulasjon mellom treverk og betong. Derfor ville jeg ikke gått for en slik løsning. Jeg har derimot troen på en luftespalte mellom stenderverk og betongvegg, kombinert med luftespalte ved tak og gulv. Dette er jo også noe av prinsippet bak Platon-systemet.

Thomas: har du isolasjon på utsiden av kjellerveggen? Da er det jo ikke rart du har tørr kjeller. Hvis ikke, har du kanskje bevisst eller ubevisst luftet ut rommet, slik jeg beskriver i forrige innlegg.
Lage kontor i kjelleren - kaffedyr.jpg - nyco
   #23
 516     0
Thomas: har du isolasjon på utsiden av kjellerveggen? Da er det jo ikke rart du har tørr kjeller. Hvis ikke, har du kanskje bevisst eller ubevisst luftet ut rommet, slik jeg beskriver i forrige innlegg.


Kjelleren er ikke isolert på utsiden, men har særdeles god lufting. Det er ikke prat om asfaltpapp bak stendere som har vært dekket av isolasjon, men stendere som er brukt som ex romdelere/matboder o.l. Jeg skal 2 cm vekk fra betongveggene mine med trevirket. Rom i rom. Alt annet vurderer jeg som risikofylt.
jeg bruker også usunt mye penger på hifi, så dette med romirom er bare fordeler uansett når jeg skal bygge mitt eget lytterom...
Signatur
  (trådstarter)
   #24
 100     Bærum     0

Dette MÅ jeg bare kommentere.


Jo takk :D

Ikke greit å bestemme seg for hva man skal gjøre nå. Dreneringen ble byttet i ca. 1980 og er ikke rørt siden. Det er fullstendig tørt i kjelleren, uten saltutslag på veggene. Kan jo nevne at kjelleren er sprengt ned i sprøtt og hardt fjell, noe som i følge naboene mine sørger for god naturlig drenering i seg selv. Det er "vorteplast" og pukk inn mot muren, men ikke isolasjon. Dreneringen skal byttes denne sommeren eller neste, og da blir det nok isolert i tillegg.

Selvfølgelig blir det annerledes med fukten nå når jeg begynner å varme opp rommet og det blir temperaturforskjeller på inner- og yttersiden av glavaen. Ventilasjonshullet du ser på bildet ovenfor skal ha en vifte som trekker luft ut av rommet, samt at det skal være et luftinntak nede på døra inn til rommet. Kjelleren ellers holder ca. 8 grader på vinteren og 14 på sommeren.

Har uansett blitt ferdig med veggene nå og begynt med taket, men å åpne veggene senere blir det ikke sjans til. Det er dessuten helt uaktuelt å rive veggene nå. Får heller ta en råtesjekk om et års tid og rive om det er for ille.

Her er forresten et bilde av borekjernen etter ventilasjonshullet i kjellerveggen. Det er ikke mye betong å spore her, stort sett bare stein. Vet ikke om det er noen trøst akkurat, men det er tydeligvis en god del organisk materiale i kjellerveggen min ;D
Lage kontor i kjelleren - IMG_5112.jpg - TorW
  (trådstarter)
   #25
 100     Bærum     0
Etter å ha målt og fundert og forsøkt meg på ekstra spikerslag i taket, ga jeg opp, byttet Takess-platene og kjøpte ferdigmalt smartpanel. De koster så og si det samme per kvm som takess og er en del lettere å legge i akkurat mitt tak. Ikke bare varierer cc mellom takbjelkene, men de har også noen mm høydeforskjell innbyrdes.

Neste punkt (annet enn å vente på sopp- og råteinvasjonen) blir å bytte vinduer. De gamle er 100x45 cm med sideåpning. De skal byttes til topphengslede vinduer i PVC. Det blir litegranne pirk med vinduene siden det ligger en trebjelke nedfelt i grunnmuren som vinduet er kilt i. Ser i alle fall sånn ut. Har ikke så alt for lyst til å bytte vinduer når det er -15 grader ute, men jeg må ha dette gjort før taket kan ferdigstilles.

Eventuelt får jeg ta gulvet og fortsette i taket etterpå. Ting tar tid, så det er sikkert blitt 17. mai før det er klart  ::)

Noen som vet om ferdige kjellervinduer på 100x45 cm?
Lage kontor i kjelleren - IMG_5108.jpg - TorW
   #26
 211     0

Dreneringen skal byttes denne sommeren eller neste, og da blir det nok isolert i tillegg.



Ja, bare dumt å ikke isolere utvendig når man har sjansen. Med utvendig isolering er det jo ikke noe fuktproblem...for veggene mot yttervegg  Smile Bare sørg for å gjøre skikkelig arbeid med den utvendige isolering og drenering, følg produsentenes monteringsanvisninger. I mellomtiden får du bare unngå å fyre for mye i rommet Smile
   #27
 531     Nordland     0
Kan man skruve det der paneltaket? Skal legge tak snart og har ikke kompressor og spikerpistol.
Signatur

  (trådstarter)
   #28
 100     Bærum     0
Ja, jeg bruker vanlige gipsskruer for å feste takpanelet. Egentlig skal det brukes 1,7 x 35 mm dykkstift (eller kramper), men jy føyse for et pirk å spikre dem i den smale fjæra!
  (trådstarter)
   #29
 100     Bærum     0
Har hatt elektriker på befaring i dag. I tillegg til å trekke ferdig i K-rørene skal han også legge lavtbyggende varmefolie slik at det blir litt lunk i kjellergulvet. Vet ikke hvilken type folie han skal legge, men det kommer nok for en dag vil jeg tro.

Når det gjelder gulvvarme (og her burde jeg kanskje spurt i gulvforumet): kan jeg teoretisk sett legge varmefolie rett på 0,20 fuktsperre? Blir det ikke for varmt for plasten? Kommer muligens til å legge noe isolasjon oppå fuktsperra, men jeg vet ikke om det bygger for mye. Takhøyden er nede i 195-196 cm nå.

Jeg har rotet litt rundt på forumet og funnet ut at det lureste nok er, fra nederst til øverst:

Avrettet betonggulv
0,20 fuktsperre
(Depron (hvor tykk?))
Varmefolie
Parkett eller laminat

Hvor tykk bør disse berømte Depron-platene være om det skal være noe vits på uisolert betong i en kjeller? Og trenger jeg fuktsperre under om jeg legger Depron-plater? Skal platene være flytende eller inntil veggene? Skal de limes fast i betongen?