276    5    0  

Prosjekt lydisolere bygårdsleilighet

 329     0
Hei,

Vi har akkurat flyttet inn i ny leilighet. Den er svært lytt, såpass lytt at det enten ble å selge eller å lydisolere. For meg synes det som om boligmarkedet og lydisoleringsprosjekter er like uforutsigbare, men vi har foreløpig gått for det siste alternativet.

Leiligheten er en toppleilighet i 1890-bygård. Å bo på toppen hjelper imidlertid ikke når man hører "alt" nedenifra, og skjønt vi ikke klarer å oppfatte hva som blir sagt, er det likevel en byrde å høre stemmer når naboene snakker med normalt toneleie. TV, radio og musikk er naturligvis verre. Vi har aldri opplevd særlig lekkasje av luftbåren lyd i slike leiligheter før, selv om vi selvfølgelig har hørt bass og høylytte gjester. Derfor har vi stusset på hva som er annerledes denne gangen: lite stubbloftleire, en merkelig konstruksjon, åpninger?

Vi har lett lenge og mange steder etter råd, både hos akustikere, produsenter av div. isolasjon og byggmestere, men rådene vi har fått er nokså sprikende. Det er foretatt en lydmåling mellom etasjene, og verdiene tilsier at det kanskje ikke er så mye verre enn i en gjennomsnittlig bygård med denne typen etasjeskiller. Likevel er det mye mer lytt enn noen bygård vi har vært i. 
Nå er planen å ta en siste sjekk med akustikerne, og få en entreprenør på banen. Vi har allerede fått gode råd hos Kaph, og avhengig av når de kan, går nok jobben til disse, i alle fall dersom de tillater oss å gjøre noe selv.
Jeg gjetter det hadde vært rimeligere dersom vi fant egne snekkere, men det er viktig å få tak i folk som kan isolasjon, og jeg fikk et godt inntrykk av denne entreprenøren.

Leiligheten er på beskjedne 52 kvadratmeter. Vi må lydisolere i alle fall to rom, stue og kjøkken, men vurderer også soverommet. Dog er det her ikke så lytt, antakelig har rommet under senket tak (gammel bygårdskjøkken). 

Rommene har originale tregulv. I dag begynte del 1 av utredningen, og vi boret et par hull i gulvet for å se hva som befinner seg under. Jeg har mistenkt det dreier seg om svært lite, men nå er jeg ikke så sikker lenger. Det var umulig å se nøyaktig hvor gulvbord sluttet og platen de er montert på begynte, men jeg ble overrasket over hvor tykt laget med tre var: omtrent 7 centimeter? Og selv om det var vanskelig å si for sikkert, var mellomrommet mellom leire (? det så mest ut som småstein) og gulv nokså liten. Planen har hele tiden vært å rive gulvet og etterisolere med tung isolasjon over leira, men det ser ikke ut som om det er så god plass, kanskje 3 centimeter? Men dette må undersøkes nærmere. Hvor tykt leirelaget er, fikk jeg ikke undersøkt.


Først ble jeg lettet, og tenkte det ville være fåfengt å fjerne det gamle gulvet. Men så kommer jeg på at om vi skal endre på dette, må vi nok komme til på sidene. Jeg mener å oppfatte mye lydlekk fra veggen, og for å eliminere slikt, må vi kanskje rive gulvet for tilgang? 
Planen er nå å få folk på befaring, og deretter håper jeg på et prisoverslag vi kan leve med. Foreslåtte løsninger er:

Rive eksisterende gulv
La leira ligge (den er svært lydisolerende) men å legge noe over
Legge strimler med Pergo professional soundbloc på bjelkene (usikker på dette, men har blitt rådet til det - at de kan fungere som en slags lydbøyle)
Et lag med spon
Et lag med professional soundbloc
Et lag silencio
et lag fibergips
et lag støp
nye tregulv

Noe av dette kan droppes, man trenger kanskje ikke silencio, gips OG støp, så dersom det blir støp, kan man feks kanskje fjerne et platelag.

Spent på hvor dyrt dette blir!
Kommer tilbake med bilder og oppdateringer når mer har hendt. Dersom noen har erfaring med dette, tas ALT imot med takk! Det har ikke vært lett å rådføre seg.

  (trådstarter)
   #1
 329     0
Ingen spennende oppdatering i dag, bortsett fra et titalls deprimerende telefonsamtaler med byggmestere. Et par mente beint frem at det ikke ville bli bra "du kan gjøre hva du vil, men det vil ikke virke. Et par andre mener det blir så dyrt at det ikke er verd det, og en rådgiver skulle ha 15.000 for å tegne et løsningsforslag på hvordan man løser det med flankelyd. Ingen er enige om vi bør rive gulvet, alle er enige om at man må inspisere dette for å vite mer. Og siden jeg har oppdaget mye flankelyd ved et par av veggene, ble selv de erfarne skeptiske og informerer at det da bare er å glemme hele prosjektet.

Vi vurderer sterkt å selge leiligheten, da et salg og et slikt prosjekt vil koste det samme. Spørsmålet er om det blir å selge med et for stort tap, boligmarkedet tatt i betraktning.
   #2
 164     0
Jeg føler med deg, var i samme situasjon. På kjøkkenet, hvor jeg støpte et tynt lag (10-15cm?), hører jeg minst lyd nedenfra. Vurderer å rive opp det nylagde gulvet (med varmefolie) på soverommet, for å kunne støpe, og sove bedre.
  (trådstarter)
   #3
 329     0
Ja, stop er blant de eneste løsningene alle går god for. Dog må man antakeligvis ha inn en rådgivende ingeniør for å begynne med betong på gulv med ukjent bæreevne? Men å finne ut hva den tåler, må være det minste problemet.

Har du selv lagt gulvet? Kjedelig å så fall å gjøre oppgraderinger man siden ender med å forkaste. Det verste med alt dette er usikkerheten, men det er også derfor jeg lager en prosjekttråd. Dersom vi ender opp med å gjøre tiltak, vil det forhåpentligvis være mulig å lære av våre feil eller bragder!

Bor du også i bygård? Hva høres gjennom etasjene?
  (trådstarter)
   #4
 329     0
Puh!

Etter mye leting, har jeg endelig funnet en sjel som kan regne litt på bæreevne uten å måtte fakturere ti timer for kun administrasjon. Får snart info om hvor stor belastning vi eventuelt kan legge over det eksiterende tregulvet. Å rive det opp og støtte det opp er en langt større jobb, men kanskje nødvendig.

Et alternativ foreløpig er å legge tykke planker langs bjelkene, men over tregulvet, og skru dem skikkelig fast i bjelkene med lange kraftige skruer. Slik kan vi stive opp bjelkene uten å måtte grave og rive for mye: men vi får se.
Dersom det er mulig, legger vi kanskje et så tykt lag vi kan med støp, pluss et og annet. Det viser seg at det er mer leire i etasjeskillet enn man skulle tro, så kanskje den får ligge i fred.
  (trådstarter)
   #5
 329     0
Status to uker etter er lik som sist: statikeren tar den tiden han trenger, og jeg er ikke klokere. Har vært i samtale med ulike gulvleggere, og forsøker å finne en kostnadseffektiv måte å støpe på - mens jeg enda ikke vet om det er et alternativ. Denne oppussingen er hittil kun venting, har brukt to måneder på å bare vente på ulike fagfolk og deres tjenester, mens vi bor på madrass på kjøkkenet. Ikke den mest spennende prosjekttråden, altså.