Tregulv utsettes for mye slitasje som kan forringe utseende og holdbarhet, men det finnes heldigvis tips og triks for å reparere mange av skadene som kan oppstå. 

Publisert av ByggeBolig

Tips og triks til reparasjon av tregulv

Gulvet er boligens største og mest fremtredende møbel. Det er også noe du skal ha i mange år fremover. Men gulvet er utsatt for mye slitasje og den daglige bruken kan medføre sjenerende skader som forringer utseende og holdbarhet, særlig på tregulv. Hva kan man egentlig gjøre for å reparere skader i tregulv?

Mindre hakk og sår

For mindre skader som hakk og sår finnes det ulike metoder som kan brukes. Én måte å gjøre det på er å ha varmt vann på litt tørkepapir og gni over/på skaden. Varmen vil gjøre at treet utvider seg og hakket vil kunne forsvinne/reduseres. Det er også mulig å legge en fuktig klut over det skadede området og deretter bruke strykejern på full styrke og kjører over kluten med sirkelbevegelser i noen minutter. På denne måten får du mer varme over lenger tid enn om du bare bruker varmt vann på papir, men vær obs på at olje og lakk kan ta skade av denne typen varmebehandling. Dersom gulvet er oljet eller lakket mange ganger er det heller ikke sikkert behandlingen gir noe effekt.

Riper = overflateskader

Har du mindre riper i gulvet er det ofte bare lakken eller oljen, altså overflaten, som er skrapet bort. Da kan du for eksempel maskere tett inntil ripen og legge lakk eller olje i det skadede området. Det er også mulig å gjøre dette med spesielle retusjeringspenner som brukes til å fylle ripen. Er ripen noe større kan du legge trelim i den og drar av det overflødige med en sparkelspade. Om ønskelig kan litt saglis blandes inn i trelimet, en velkjent teknikk for å gi limet mer styrke og mer korrekt farge.

Ripe i tregulv

Er gulvet ditt fullt av riper og små sår er det kanskje på tide å gi det en fullstendig overhaling? Da kan du gjerne sjekke Savls' godt dokumenterte tråd om parkettsliping for gode tips og råd.

Større hakk og fordypninger

Dersom du har større hakk eller fordypninger i gulvet er sannsynligvis formtre eller smeltevoks løsningen. Smeltevoks smeltes med varme og dryppes ned hakket/fordypningen.  Det er mulig å leie utstyr for reparasjon med smeltevoks. Bruk av formtre innebærer ikke bruk av varme, men formes mellom fingrene og legges i hakket/fordypningen. Vær obs på at formtre krever en helt ren overflate fri for lakk eller olje for at det skal hefte. Både formtre og smeltevoks fås i flere forskjellige farger og kan blandes for å oppnå best mulig fargelikhet med resten av gulvet. Det kan være en fordel å øve seg litt på en plankebit før man går løs på den virkelige skaden.

Tregulv med stort hakk
Solid fordypning i et tregulv. Denne skaden bør sannsynligvis utbedres med smeltevoks eller formtre.

Byggebolig-medlemmet arneha113 anbefaler også linoljesparkel for å fylle ut. Denne sparkelen tørker fort, krymper ikke og er følge ham lettere å bruke enn smeltevoks.  Linoljesparkel finnes i mange forskjellige trefarger.

Seriøse skader krever seriøs jobb

Om du har fått skader som den på bildet under må du gjøre mer jobb enn fremgangsmåtene vi har beskrevet tidligere i artikkelen. Her vil vise hvordan Byggebolig-medlemmet GR fikset en ganske alvorlig, skade midt på et 40-45 m2 parkettgulv. Gulvet var en limt parkett og skaden gikk gjennom hele eikesjiktet. Gulvet var ellers pent og det føltes unødvendig å bytte ut alt sammen på grunn av en skade på et lite område. På bildet under har GR allerede prøvd å slipe og lakke uten å lykkes. 

Bilde av skadet parkett med tommestokk og blyant
På denne typen skader må det mer til enn kluter, strykerjern, smeltevoks og formtre

Løsningen til GR ble å bruke noe avkapp fra samme parkett som han tilfeldigvis hadde liggende fra et annet prosjekt. Parketten var bygd opp av tre forskjellige lengder staver og alle hadde samme bredde. Etter å ha funnet passende parkettbiter ble en del av gulvet saget ut ved hjelp av en multikutter.

Del av gulvet saget ut ved hjelp av mulitkutterDeretter laget GR en mal og tilpasset et erstatningstykke som kunne felles ned der det skadede gulvet tidligere lå.

Erstatningsstykke, skadet gulv og stikksag

Etter litt finjustering ble resultatet slik - meget bra med andre ord.

Erstatningsstykke felt ned og gulvet er reparert