1,132    20    1  

Inntaksrør er skjøtet under huset

 269     0
Hei
Har en sak jeg å drøfte med dere.

Enebolig bygget for 9 år siden. 
Vannkilde er borebrønn.

Fra borehull går det 32mm rør (svart "utendørs" rør).  
Dette går 2 meter under jorden, og inntaket er i kjelleren.

Under noe ombygging av rør systemet inne i huset oppdaget rørlegger at røret som kommer inn i huset er ca 18-20mm rør, av samme type som en bruker inne i huset fra fordelingsskap og til feks vask.

Han ble "sjokkert" over at dette var mulig.

Jeg kontaktet rørlegger som installerte dette når huset ble bygget, og han husket dette.
Han sa at røret ble skjøtet noen meter under huset/betongen for han hadde ikke nok rør av samme type med seg til å komme helt inn i huset!

For meg virker dette som en grov feil. For det første er det en skjøt under huset som jeg ikke har kontroll over, og for det andre så vil jeg anta at dette struper kapasiteten på vann inn til huset.

Dersom begge dusjene er i bruk samtidig så synker trykket på den som er lengst unna.

Ser i forsikringen at den dekker "håndverkerfeil", så det jeg konkret lurer på er om jeg har noen sak her, eller om jeg bare skal glemme heile greiene?  Om dette skal takes på forsikringen så må det gjøres ganske raskt, då den kun dekker feil opptil 10 år.

- Er det greit å skjøte rør under hus/betong på denne måten?
- Er det normalt at inntaktsrøret er så lite som 18-20mm ?

HSt
   #1
 36,582     Lillestrøm kommune     0
Det finnes sveiseskjøter for rør på felles hytteanlegg er det slike skjøter på røropplegg. De hevdet at det er "hel ved" i en slik sveis dvs at den er like sterk som røret. Om det betyr at det er trygt å skjøte på skjulte steder vet jeg ikke.

Har du trykktank i systemet ? Dette skulle kanskje delvis ha komoøpensert for tversnitt reduksjon før denne. 32mm er vel mer normalt på inntak.
   #2
 2,264     0
Hvis du kun opplever trykkfall på den ene dusjen, så betyr vel det at problemet er tverrsnittet på rør til denne dusjen som er problemet, siden den andre fungerer greit?

Jeg har ca 8 meter med 20mm RIR fra inntak (32mm pem tror jeg). til fordelerstokk hos meg.
HSt
   #3
 36,582     Lillestrøm kommune     0
På dusjbatteri er det sil i inntaket vet om de som må rense denne silen ofte.
  (trådstarter)
   #4
 269     0
Hei igjen!
Litt mer info:

Huset er på 3 etasjer.
Det er trykktank ved inntaket i kjelleren.
I starten var denne 60 liter, men byttet den ut til en på 300 liter. Den nye sikrer en del mer vann.

Det er en dusj på loftet, og en i mellometasje.

Merker at den i mellom etasjen har mye høyere trykk enn den på loftet.
Dersom en dusjer i en av disse, og samtidig noen starter i den andre dusjen så blir det vesentlig mindre trykk i den som først var i gang. Dusjen på loftet vil i ett slikt tilfelle få veldig lite vann.

Merker også at dersom en dusjer på loftet, og noen andre åpner en krane feks på kjøkkenet så blir det mindre vann i dusjen med en gang.

Det ligg ingenting i silene på batteriene.

Noen som har tips til forbedring ? Smile
HSt
   #5
 36,582     Lillestrøm kommune     0
Tviler på at du har en trykktank på 300L, det er en gummimembran midt i en slik tank og den lades med luft på ene siden og vann på den andre. Er det borehulll pumpe så du ikke merker når pumpen starter ? (Trykktank vil utsette oppstart av pumpen litt)

Når tapping pået punkt påvirkes av et annet såer det normalt en restriksjon som ligger foran disse punktene.  Vedr høyde så faller trykk med 1Bar pr 10m høyde så det virker som du har forholdvis lavt trykk.  Hva er trykk i kjeller ?
  (trådstarter)
   #6
 269     0
Det er trykktank på 300 liter. En stor del av denne er vel luft, men volumet inkl luft er 300liter.

Det er borehull pumpe.

Manometer viser ca 4 bar som laveste trykk, og oppunder 6 bar når pumpen stopper.

Hvilke restriksjoner kan det vere som gjør at tapping to plasser påvirker hverandre?
HSt
   #7
 36,582     Lillestrøm kommune     0
Hvis den fungerer så må jo da restriksjonen være etter trykktanken, jeg har aldri sett disse så store som varmtvannsberedere derfor min kommentar.

  (trådstarter)
   #8
 269     0
Hvis den fungerer så må jo da restriksjonen være etter trykktanken, jeg har aldri sett disse så store som varmtvannsberedere derfor min kommentar.


Ok Smile byttet til denne pga veldig ofte start/stopp og lite vann tilgjengelig på den første som var 60 liter. Har komt seg mye, så eneste problemet no er egentlig at det er rikelig vann, men trykket raser når det åpnes to plasser samtidig. Noen andre som har tips til ting jeg kan sjekke?
   #9
 24,668     Akershus     1
Så stor tank var nytt for meg også i nyere anlegg med membrantrykktank. Vanligvis holder det med 40-75 liter. (På gamle anlegg uten membran var det mer vanlig med slike giganttanker)

Har du lest av trykket på tanken når folk åpner og stenger kraner og dusj? Gitt at trykket er 6 bar i ro. Du burde kunne ta en god dusj på ca 150 liter før pumpa starter. Venter den så lenge?

Ev, fra 6 bar, tapp kaldvann i 10 l bøtter for å måle utstrømmet vann før pumpa starter.
Signatur
T1
   #10
 782     0
KjellG er vel inne på det samme - kan det være at pumpen er for svak? Det ble byttet fra 60 til 300 liter trykktank, noe som hjalp litt? Det _kan_ være en indikasjon på at pumpen klarer å bygge opp et trykk på 6 bar, men at den ikke klarer å levere tilstrekkelig mengde vann (eks. liter pr minutt) ved 6 bar.
Eller ligger trykket mellom 4 og 6 bar hele tiden, og vannstrømmen er tilnærmet konstant?