#31
 10,486     Akershus     0
Tak begge to. Er jo bare å klippe og lime om ønskelig.


Kanonbra Frodes. Har tenkt å bruke din oppskrift under oppusningen neste år.
Synes Roth systemet virker veldig bra og enkelt.


Er det Sigro.se som er billigst på Roth systemet? Noen som vet?


Sigro var desidert billigst da jeg handlet i 2008, men jeg husker at en veggboks kostet 126,- og nå koster den 201,- .

www.billigtvvs.se har også en del rimelig, men jeg har ikke sett noe særlig i vareutvalget der.

Signatur

   #34
 1,431     Oslo     0

Folkens!

Dette er en kunnskapstråd - en samling av faktaopplysninger og kunnskap.

Dette er ikke tråden for spørsmål & svar eller diskusjon rundt produkter.

Jeg synes trådstarter forsøkte å dra igang et positivt initiativ - så da får dere ta diskusjonen og avsporingen i andre tråder - det er lov  å starte nye tråder med nye tema ;D
Signatur
  (trådstarter)
   #35
 231     Sør-Trøndelag     1

Uponor er vel uansett det dyreste man kan bruke. Er alle alternativer dårlige?


Neida, absolutt ikke. De tre merkene jeg kjenner er Uponor, Roth og Sanipex, alle disse har god kvalitet. Kun tilfeldig at jeg brukte Uponor. Prisdifferanser mellom disse merkene kjenner jeg ikke til. RIR er generelt dyrt ift kobber.

Bra innlegg fra Frodes! Han gir en generell hurtigveiledning for opplegg av RIR, med deleeksempler fra Roth system. Jeg kommer til å ha en litt annen tilnærming til min kommende "Uponor-guide". Vi tenker forskjellig, derfor er det bra med forskjellige tilnærmingsmåter.

Som administrator poengterer: Vennligst hold fokus på rørlegging. Det er bra med innspill, men diskusjon om f.eks. høyde på innbyggingssisterne ift kjønn hører ikke hjemme her (innlegget var forøvrig morsomt skrevet Laughing.

Alt etter hvordan denne tråden utvikler seg, er det nok mulig vi må dele den opp i forskjellige guider, eksempelvis "RIR", "kobbersystem", "avløp" osv., men det vil vise seg etterhvert.
   #36
 541     oslo     0
Sorry, tar den !

Har selv fått lang responstid på varmtvann etter montering av RIR. Dette kan løses ved å legge inn ett ekstra PEX rør, noe jeg har gjort i ettertid, men ikke ennå montert. Det skal visstnok kobles til en pumpe som skal sørge for at varmtvannet sirkulerer og sørge for v.vann umiddelbart.Vanlig på hoteller og større bygg.Har ingen idè om pris, hverken installasjonspris, drift av pumpe eller varmetap som nødvendigvis vil oppstå.

Hos meg er det trukket et PEX-rør (kun ytterrør) fra bunnen av fordelerskapet og som stikker ut ved sokkelflis.Røret er kun 50cm langt, da skapet hos meg er montert skjult i vegg på bad, men selvsagt fullt tilgjengelig. Dette rørets misjon er å lede vann fra bunnen av skap og ut til gulv ved evt. lekkasje - altså virke som en slags varsler hvis noe er galt.
   #37
 620     Hordaland     0
Har selv fått lang responstid på varmtvann etter montering av RIR. Dette kan løses ved å legge inn ett ekstra PEX rør, noe jeg har gjort i ettertid, men ikke ennå montert. Det skal visstnok kobles til en pumpe som skal sørge for at varmtvannet sirkulerer og sørge for v.vann umiddelbart.


Dette synes jeg høres dyrt og tungvint ut, men det er altså et tema som dukker opp fordi det blir veldig mye varmt vann som står og blir kaldt i rørene med r.i.r. Selv lurer jeg litt på hvorfor det er så vanlig å bruke 15mm rør til alt, så lenge hvert rør uansett bare skal forsyne et enkelt tappepunkt. De lokale rørleggerne her vet jeg bruker kun 15. Sikkert for å slippe å rote med forskjellige dimensjoner, og man tenker at "det er bedre å overdimensjonere enn å gjøre det motsatte". Jeg kan ikke forstå at ikke 12mm er rikelig til alt utenom badekar...?

   #38
 541     oslo     0
sitat: Jeg kan ikke forstå at ikke 12mm er rikelig til alt utenom badekar...?

Der treffer du spikeren på hodet. Vil anbefale overdimensjonering til kar. Ellers tar det aaaaaalt for lang tid....
   #39
 22,342     Akershus     0
12mm pex tilsvarer 10 mm cu. 10 mm cu er greit til håndvask. Dvs litt for lite til dusj hvis du har lavt trykk og ikke vil ha sparedusj.
   #40
 620     Hordaland     0
Jeg har 10mm cu til både dusj og servanter på hytte, og opplever det som rikelig, selv uten sparedusj. Det er ikke all verdens trykk der heller, for vannet kommer fra brønn på ca 30-40m høydeforskjell. Men folk har jo så forskjellige oppfatninger av hva som er "nok" vann i kranen, og jeg kan slik sett forstå at rørleggere sikrer seg med å dimensjonere rikelig. Ulempen kan være at man venter lengre på varmt/kaldt vann, og at mer varmt vann står i røret og blir kaldt før du tapper neste gang. (= dårlig økonomi) Kjenner flere som har reagert på dette etter å ha bygget nytt hus med det flotte og moderne rør i rør systemet...