#21
 22,342     Akershus     0
15 mm er greit til det meste, men skal man ha et badekar er det anbefalt med 18mm.

Når du skriver å føre rør over tak, så skal du være klar over at rør mot kaldt loft har en meget lei tendens til å fryse.

   #23
 36     1
Når det gjelder lodding av kobberrør og andre rørleggertrix kan jeg anbefale vvs DVDen utgitt av Bonnier (kjøpt gjennom GjørDetSelv).
Signatur
  (trådstarter)
   #26
 231     Sør-Trøndelag     1

Ser frem til Uponor RIR guide fra deg "steino" - kommer godt med i rørplanleggingen under oppussing av kjelleren min.



Kommer om ikke så lenge :)

Kobber brukes vel fortsatt, både rehab og ellers i grovkjellere f.eks. Mye billigere enn RIR.

   #28
 541     oslo     0
Når det gjelder monteringshøyde på innbyggingssisterne er dette et felt hvor det gjerne er motstridende interesser mellom kjønnene !! ??

Med dette mener jeg og si :

Dersom en lav monteringshøyde velges, vil spyleknappen være tilgjengelig etter endt urinering "foretatt i oppreist posisjon," og erfaringsmessig vil mannen gjerne springe over dette punkt - setenedleggelsen.Dette fører ofte til irritasjon hos det feminine kjønn, som igjen kan føre ti..

Om derimot en høyere monteringshøyde velges, er eksekutør nå tvunget til å slå ned setet for å utføre den obligatoriske nedspyling etter fullført seanse.Dette foretrekkes av langt de fleste kvinner og kan være vel verdt en times jobb med målebånd og kalkulator før montering.Dette kan dog ikke gjøres før beslutning vedrørende produktvalg er truffet da målene ikke er ens, men varierer fra produkt til produkt.

Anbefaling ?

Siste løsning er å foretrekke.
   #29
 10,486     Akershus     2
Vi renoverte badet, og da ble alt av rørleggermateriell kjøpt hos www.sigro.se, og stort sett av merke Roth. Dette er velkjent, og alle rørleggere jeg har snakket med har god kjennskap til Roth.

Prisene rørleggere fakturerer på deler er ganske hinsides, så det er mye penger å spare på å handle andre steder. Jeg har kun handlet hos sigro, men det finnes mange andre steder å handle, både i Norge, Sverige og Danmark. Noen kan sikkert fylle på med steder å handle, om det er ønskelig i denne tråden. Jeg ser at prisene hos sigro har steget ganske betraktelig siden jeg handlet for snart to år siden.

I motsetning til med kobber, så skal det installeres et fordelerskap, og derfra skal det trekkes ett rør til hvert punkt. Evt. forgreninger må skje utenfor veggen. På vårt bad har vi 5 rør, kaldtvann til dusj, dass og vask (med forgrening til vaskemaskin), og varmtvann til dusj og vask.

Jeg la opp rør-i-rør. Rørene kalles gjerne PEX , og hele systemet blir hos sigro omtalt som Pex tappevannsystem. "samme" type rør brukes også til gulvvarme. Rørene angis med ytre diameter samt veggtykkelse. siden pex har tykkere vegger enn kobber, må man høyere opp i dimensjon for å få samme flow. Jeg brukte 15*2,5mm rør, hvilket altså vil si 10mm diameter innvendig i rørene. Til varmtvann med relativt lavt behov for flow (kjøkkenvask, vask baderom og dusj) vurderer jeg å gå ned til 12*2mm ved fremtidig rørføring for å få ned responstiden før man får varmt vann.

FORDELERSKAP ble installert i kjelleren, med riktig antall FORDELERE. Overflødige uttak forblendes med PROPP. På fordeleren må det skrus på KOBLINGER MOT PEX. Fordeleren har gjenger som heter euroconus, og det må velges type som passer til rørene som skal installeres. Det er aldri feil å installere en KULEVENTIL til hver fordeler, selv om det strengt tatt ikke er tvingende nødvendig så lenge man har en stoppekran i nærheten. Rørne trekkes i veggen og festes med PASSENDE FESTEMATERIELL for at det evt. skal bli mulig å bytte det indre røret om det går lekk, og at røret ikke skal gnisse inni veggen når det blir varmt/kaldt eller krana stenges fort. Skal røret fortsette ut av veggen, kan man f.eks. benytte en MULTIGJENNOMFØRING. Skal det rett ut til f.eks. dusjkran, toalett eller vask, benyttes en QUICKBOX. Røret kappes til riktig lengde, og stappes inn i boksen. Der sitter det fast uten noe mer om og men. Ytterrøret dyttes også på plass, og vil sørge for at evt. lekkasje går tilbake til fordelerskapet. Med quickboksene følger det plastskinner for å montere med CC 150 eller CC 160. Inn i veggboksen skrus en nippel for tilkobling av utstyr på utsiden av veggen. F.eks. VEGGANSLUTNING for dusj, eller noe annet, som jeg i farta ikke finner, for å skru fast kobberrør. Skal du jobbe med pex, så kjøp også en TANG. Husk også HAMP og GLIDEMIDDEL (til hampen). Gjengetape er stor fy-fy. Ha på ca. 3x så mye hamp som du tror er mulig, klin på glidemiddel og skru ting skikkelig sammen. Noen koblinger skal ikke ha hamp.


Jeg er ikke rørlegger, dette er kun mine personlige erfaringer med å legge opp rør-i-rør. Bare å si i fra hvis noen lurer på noe, jeg har glemt noe, noen vil supplere, eller ikke minst hvis jeg har skrevet noe som er feil.
Signatur
   #30
 752     0
Utrolig bra innlegg Frodes!

Denne burde ha stått i begynnelsen av tråden, like bak - eller flettet inn i første posten til Steino.

Nyttig med tråder som dette.