#21
 5,569     0
Jeg har sett litt på automatisering av varme (har vannbåren varme i gulv + radiatorer). Det lar seg gjøre, men jeg har vurdert det som for dyrt og komplisert for min del. I tillegg er det en signifikant forsinkelse mellom endring og effekt som gjør det utfordrende å automatisere. Det er mange som snakker om intelligent styring som forutser behovet en dag i forveien, feks ved bruk av værmelding. Mulig det kommer!

Dette med nattsenking er vel mye debattert. Mange, inkludert meg, mener at det ikke har mye for seg når det brukes "trege" systemer som feks vannbåren.

Jeg har en viss automatisering av ventilasjon. Den går på fullt mellom gitte tidspunkt på døgnet når jeg vet at behovet er større (dusjing). Men det er helt frakoblet alt annet og ikke en del av hjemmeautomasjonen. Ingen fjernstyring. Jeg har UNI3 fra Flexit. Anbefaler ventilasjon som støtter eksterne brytere eller betjeningspanel. Irriterende å måtte inn på teknisk rom hver gang noen dusjer, og det er kjekt å kunne automatisere når behovet er større på akkurat samme tidspunkt hver dag.

   #22
 3,587     0
Den gevinst du kan ha av 'intelligent' varmestyring bør være i forhold til 'dum varmestyring', ikke til 'ingen varmestyring'. Det må være rundt 40 år siden jeg først så en ordinær panelovn som kunne redusere termostaten ned en time før sengetid og opp igjen en time før morgenkaffen - helt lokalt, uten å være styrt av noen som helst kontrollsignal.

Selv om du skulle ha f.eks. sentralisert kontroll over golvvarmen: Hvis du slår av (/reduserer) sirkulasjonen klokka 20:00 og fyrer opp igjen klokka 04:00, da tar du ut det aller meste av gevinsten fra nattesenkingen, og i prinsippet krever det ikke mer fancy logikk enn det som var i den førti år gamle panelovnen. Når du skal vurdere gevinsten ved å kommunisere med værvarslinga for å styre varmeanlegget, er det det du bør sammenligne med, ikke med null nattesenking.

For ventilasjon: Jeg har en vifte på badet, en i vaskerommet, med fuktsensor som starter vifta så snart RH > 60%. Det skjer helt lokalt. Å ha en fuktsensor som rapporterer til en sentral kontrollenhet som så forteller vifta at den skal slå seg på, gir (alene) ingen stor gevinst. Hvis du vil ha 'intelligent' styring av ventilasjonen, bør du vurdere det opp mot f.eks. vifter med lokale fuktsensorer, ikke med totalt manuelle vifter.

Et tredje eksempel - lys: Du kan sette opp en utelampe med en fotosensor som tenner lyset når det blir mørkt. Eller du kan ha et intelligent system som vurderer tid på året og tid på døgnet, og kanksje innhenter info fra værmeldingen for å se om det ligger mørke skyer over strøket der du bor. En slik sentral styring kan naturligvis programmeres til f.eks. å slukke lyset kl. 01:00 hverdagsnetter og kl. 04:00 lørdagsnetter. Men igjen: Det du anfører som en funksjonell verdiøkning bør være i forhold til dum automatikk, ikke null automatikk.
  (trådstarter)
   #23
 2,984     Vestlandet     0
Takker for innspel.

Når det gjeld tidsstyring av ventilasjon, vert det vanskeleg her, då tidspunkt for dusjing varierer veldig. Fuktsensor på bad/vaskerom har, i dei husa eg har vitja, fungert dårleg. Hjå mor mi slår avtrekksvifta seg på nokre gongar etter 5 min. andre gongar ikkje i det heile. Er dette unntak? At fuktsensor kan vurderast?

Er det å kopla lysbrytar på bad til signal som aukar avtrekket på badet ei god løysing?

Fotosensor på utelys verkar å vera praktisk på same måte som rørslesensor i bod osv.

Når det gjeld tidsstyring/nattsenking av temperatur, så ser eg at gevinsten kan vera liten. Men dersom ein t.d. har golvvarme, så kan det å fyra opp temperaturen i golvet til ei viss grad kompensera for lavare temperatur i rommet akkurat på morgonen.
Signatur
   #24
 3,587     0
Fuktsensor på bad/vaskerom har, i dei husa eg har vitja, fungert dårleg. Hjå mor mi slår avtrekksvifta seg på nokre gongar etter 5 min. andre gongar ikkje i det heile. Er dette unntak?

Vifter med fuktsensor har fungert helt utmerket for meg i de 6-8 år jeg har hatt det. Når jeg skrur på varmtvannet i dusjen tar det bare noen få sekunder før vifta er i gang, og når den slår seg av (som den alltid gjør, pent og pyntelig) føles det absolutt ikke 'klamt' eller på annen måte fuktig på badet.

Dette er vifter som har sin egen innebygde fuktsensor, så de er tilpasset til hverandre. Dette kan være en del av forklaringen på feilfri oppførsel: Det er ikke snakk om uavhengig sensor og vifte som 'skulle ha samarbeidet', men en integrert enhet.

Vifta har en regulator fra 60% RH til 90% RH; jeg har den stående på det laveste. Det er jo mote nå for tide å ha knusktørr luft i huset, og noen synes sikkert at 60% som laveste innstilling er altfor høyt. Men faktum er at når jeg kommer gjennomvåt av svette inn fra marsjen fra jobben, og har et ærende på stolen, slår vifta seg svært ofte på så snart svettedampen fra kroppen min når sensoren. Det varer bare i noen få minutter - men jeg mistenker at om jeg kunne justert den til f.eks. 30%, ville den startet i tide og utide.

Vel å merke: Jeg bor ikke i plastboble (les: har ikke balansert uttørking / ventilasjon), så RH i huset til en viss tid har en viss sammenheng med RH utendørs. Jeg mistenker at de som prøver å holde RH på 15-20% (som det virker som at noen ser som et ideal) for det første lukke seg hermetisk inne, men for det andre har et system der du helst ikke bør sukke tungt - utlufta i sukket bringer med seg så mye damp at RH-nivået blir forstyrret. Under slike forhold kan jeg tenke meg av fuktsensor-systemer kan bli ganske ustabile, i forstand at de slår inn i tide og utide.
Men dersom ein t.d. har golvvarme, så kan det å fyra opp temperaturen i golvet til ei viss grad kompensera for lavare temperatur i rommet akkurat på morgonen.

Golvvarme gjør at du uansett kan ha lavere lufttemperatur i rommet, hele døgnet! Min erfaring er at med golvvarme reduseres lufttemperaturen med minst 3 grader. Er golvet varmt, er det helt OK med en temperatur på 17-18 grader i oppholdsrom. Men det betinger at du går barfotet eller i sokkelesten.

En annen side ved nattesenking: Slår du ned varmen såpass tidlig på kvelden at det begynner å bli litt hustrig utover seinkvelden er det mye lettere å krype til køys i fornuftig tid Smile. Og det å kunne sette føttene sine på et lunt golv når du våkner gjør det mye lettere å komme seg opp om morgenen.

(Det er selvfølgelig ekstremt sexistisk å fortelle at etter gammel Øst-Asiatisk skikk skal en god kone legge seg ned på golvet foran senga slik at ektemannen kan varme føttene sine på ryggen hennes på vei ut av senga, så det skal jeg ikke si noe om. Dessuten ville jeg aldri ønsket å ha en så underdanig kone selv... Smile)
   #25
 176     Bjørkelangen     0
Jeg vil også ha et litt smart hus, men ikke mer...

En av mine punkter er at hvis jeg ikke er i huset, men f.eks. borte på en tre ukers ferie, og "noe skjer" - f.eks. i en juleferie og det blir to uker med 30 blå - da vil jeg ha noe som sørger for at ikke hus og vannrør fryser til is. Hvis strømmen forsvinner, vil jeg ha koblet inn nødløsninger, så det ikke blir helt svart.

En av mine krav er at om jeg slår av hovedsikringene skal huset stadig oppføre seg "fornuftig", både i forhold til varme/energi, adgangssystemer og kommunikasjon. Hva slags type brann kan oppstå i huset - kan det føre til katastrofer i styringen? Hva om én enkelt enhet svikter, og varmeanlegget blir stående på full effekt selv om det er badstue-temperastur i hele huset? Hva om den sentrale kontrollenheten svikter? Hva skjer hvis det blir prekær mangel på rette batteritype til fjernkontrollen? Kan en oversvømmelse knekke kontrollfunksjoner fullstendig, fordi sentralen står i kjelleren som blir fylt med vann?

Jeg vil ha et opplegg der de ulike funksjonene har en autonomitet i ekstrem-tilfeller, med sine egne 'sanity checks' slik at de kan sikre at de selv oppfører seg innen fornuftens grenser, uansett om styringssignalene uteblir, eller om de er fullstendig på jordet på grunn av feilfunksjon. Så kan man selvsagt utvide autonomiteten (eller evt. ikke frata dem atonomiteten de i utgangspunktet har). Med mer autonomitet, jo mindre grad av intelligent, sentralisert styring.

(For å illustrere: En panelovn kan få på/av-signaler fra en sentral, der sentralens beslutning er basert på en temperatur-sensor. Eller panelovnen kan få beskjed om å justere sin egen termostat til x grader, og selv slå av og på. Hvis sentralenheten slår ovnen på, og så dør, er virkningen en helt annen enn om panelovnen får beskjed fra sentralen om å sette termostaten til 21 grader, og så dør sentralen.)


Dette er gode vurderinger som vi pusher i vår hverdag. Jeg lurer på om mange ikke tenker på hvilken investering et hus faktisk er og stabiliteten vi krever av det. Et hus er ikke en smarttelefon som vi godtar henger seg en gang i måneden og som vi kaster 3 år senere. Et hus skal leve minimum 30 år og fungere like godt år 29 som år 1.

Forøvrig så bør du se på en KNX løsning. Da får du den autonomiteten du er ute etter og som jeg personlig mener er en av systemets viktigste fordeler. Da legger du ikke en 2-10 millions husinvestering i hendene på èn enkelt sentral enhet.

Og ang eksemplet du illustrerer med. Jeg er helt enig, og hos oss løser vi det på følgende måte som ikke krever at en evt sentral gir kommandoer før den dør: Panelovnen er styrt av en tempføler og avgjør selv om den skal gå av eller på gitt av temperaturen du ønsker i rommet. Men for å oppnå feks nattstyring sitter en sentral/logikk som lytter på hva panelovnene foretar seg. Dersom sentralen vet at huset er i nattmodus og du ønsker nattsenking, overstyrer sentralen valgene til panelovnen hver gang den prøver å ta noen. Dersom sentralen plutselig skulle gå ned, selv uten å gi kommandoer til omkringliggende enheter som du beskriver den bør gjøre, så lever panelovnen sitt lykkelige(re) liv videre uten å bli overstyrt. Du mister nattsenkingsfunksjonen frem til sentralen er oppe igjen, men vannet fryser ikke og du kan fortsette å bruke huset like godt selv om det er ventetid på både sentral, evt elektrikker osv.

Så satt helt ytterst på spissen; vil du miste nattsenkingsfunsjonen, eller spille rullett med huset til X millioner?
Signatur
   #26
 176     Bjørkelangen     0
Takker for innspel.

Når det gjeld tidsstyring av ventilasjon, vert det vanskeleg her, då tidspunkt for dusjing varierer veldig. Fuktsensor på bad/vaskerom har, i dei husa eg har vitja, fungert dårleg. Hjå mor mi slår avtrekksvifta seg på nokre gongar etter 5 min. andre gongar ikkje i det heile. Er dette unntak? At fuktsensor kan vurderast?

Er det å kopla lysbrytar på bad til signal som aukar avtrekket på badet ei god løysing?

Fotosensor på utelys verkar å vera praktisk på same måte som rørslesensor i bod osv.

Når det gjeld tidsstyring/nattsenking av temperatur, så ser eg at gevinsten kan vera liten. Men dersom ein t.d. har golvvarme, så kan det å fyra opp temperaturen i golvet til ei viss grad kompensera for lavare temperatur i rommet akkurat på morgonen.

Tidsstyring er sjelden et godt svar på noe rundt oss mennesker er vår erfaring.
Som keal skriver i posten under så har han gode erfaringer med fuktsensor. Det har vi også. Med en god sensor rett justert så er det enkelt å oppnå god ventilasjon på rett tidspunkt på bad.

Lysbryter med signal er også en mulighet, men da starter ventilasjonen hver gang du har på lyset. Og du skal neppe dusje hver gang du er på badet. I en del bad legger vi en bryter med 2 vipper på badet. Den ene er vanlig styring av lys, mens den andre har en dusjfunksjon. Med dusjfunksjonen legger vi inn en del pratiske ting der en av dem er forsering av ventilasjonen. Og skulle personen som dusja glemme å skru av dusjfunksjonen igjen, ja så gjør systemet det når rommet er klart for det.
Slike ting er for meg personlig mer nyttig enn styring av hele kåken fra en app på mobilen (som jeg har mulighet til). Et hus som gjør det enkelt og bekymringsfritt å leve der er den største verdien jeg får av det.
Signatur
  (trådstarter)
   #27
 2,984     Vestlandet     0
Einig med det. Det er slike ting eg er ute etter -ting som gjer livet enklare, ikkje meir komplisert.
Signatur

  (trådstarter)
   #28
 2,984     Vestlandet     0
Så eg er fortsatt open for alle innspel på kva som gjer livet lettare (innanfor smarthus temaet)Smile

Signatur
   #29
 5,569     0
Jeg har vel gitt innspill før, men jeg ser uansett at den funksjonen jeg setter mest pris på til daglig er helt basic lysstyring. Jeg bruker en blanding av automatisk og manuell justering.

Eksempel på manuell styring: Når jeg forteller huset at vi drar ut (slår på alarmen, eller trykker på en bryter ved utgangsdøren), går huset i "borte"-modus, og lysene blir slik jeg vil ha dem når jeg er borte. Slipper å løpe rundt fra rom til rom. Når jeg kommer hjem, oppdager huset det uten at jeg trenger å gjøre noe mer, da går lysene på slik jeg ønsker å ha dem på den tiden av døgnet. Lys om morgenen er annerledes enn lys på kvelden, osv.

Eksempel på automatisk styring: Når det er bevegelse i et rom, eller en dør blir åpnet/lukket, så styrer det lyset i det aktuelle rommet. Når det blir mørkt ute, dimmes lysene også ned inne. Så kan man definere mange slike, for eksempel på klokkeslett, tid før/etter solnedgang/oppgang, osv.

Det gjør i alle fall livet litt lettere. Et tips er å velge løsninger som gjør at man også kan betjene lysene på "vanlig" måte med bryter. Det er ikke stas å måtte ta frem mobilen for å slå av lyset. Det er heller ikke stas når gjester ikke forstår hvordan man slå på et lys...
  (trådstarter)
   #30
 2,984     Vestlandet     0
Å kunna betjena lysa manuelt med brytar er eit must for oss.

Men at lysa slår seg av/går i borte modus når me forlet huset høyres praktisk ut. Noko liknande kunne eg tenkt meg når det gjeld leggetid og. Feks ein brytar ved døra som sløkker alt.
Signatur