2,253    36    7  

Eit litt smart hus

 2,984     Vestlandet     1
God dag, godtfolk!

Ifm komande renovering av boligen vår, ønskjer eg nokre smarthus løysingar. Eg trur ikkje eg kjem til å gå "all inn" med alt, men ser jo at nokre løysingar er greie. Det eg lurer på er kva bør eg kunna "startstyra"? Kva ville du styrt? Kva greier eg meg utan?

Det eg har tenkt på:

Lyssensor på vaskerom/bad, bod/garasje og evt gang/trapp. Denne bør kunna brukast av/på i tillegg.
AV styring: Ønskjer å kunna trykka på ein knapp som "TV", "film" "musikk" osv, som startar opp AV utstyret i riktig modus, samtidig som lys skrur seg av/dimmar. Samstundes ønskjer eg å ha utstyret skjult. (Dette har eg forstått kan løysast med Logitech Harmony e.l.)
Faktisk temperatur i sonar inne? Er dette praktisk å ha oversikt over?
Styring av varmekjelde/varmepumpe? Eller veggtermostat like greit?
Balansert ventilasjon: Er det noko automasjon her som er lurt å ha?
Treghet i lys på soverom, så ein rekk finna senga før lyset slokker seg? Er det noko å ha?
Oversikt over straumforbruk? Sone, apparat, over tid?
Kjøkkenventilator?
Er det andre ting som er kjekt å ha?

I utgangspunktet ønskjer eg det enkelt. Vil kunna styra lys med brytar på veggen osv, då det er lettare enn å fiska opp mobilen eller finna nettbrettet. Fruen er og stor motstandar av smarthus, så eg får ok ikkje lurt inn stort budsjett. Eg derimot likar veldig godt automatikk i ting, og heller det enn fjernstyring.

Eg fann ingen tråd som tar for seg det eg lurer på, så eg oppretta derfor ny. Viser det seg at eg har laga ein unødig tråd, så diriger meg gjerne vidare til ein tråd som dekker temaet.
Signatur

KE
   #1
 3,673     Hordaland     1
Jeg synes ordet smarthus er tøvete, det gir en forventing om at alt mulig skal skje av seg selv. For meg er det ikke så viktig at huset skal leve sitt eget liv. Det som jeg synes er den store fordelen med smarthus er at man enkelt kan legge til nye enheter å intigrere det med det ekisterende anlegget. For eksempel om man installerer en terrassevarmer eller en motorisert solblending så trenger man ikke kjøpe med fjernkontroll som mangler batteri når man trenger det. I stedet kobles det inn på eksisterende system og man programerer en av bryterene til å styre den nye enheten. Ett annet eksempel er å slå av all julebelysningen med ett trykk på en bryter istedet for å ta runden rundt å slå av og på alt mulig. Skjønner godt at man kan vegre seg om å montere smarthus, og da særlig om man hopper på noe helt nytt fancy som kanskje er ute av markedet allerede noen år senere.
  (trådstarter)
   #2
 2,984     Vestlandet     0
Forøvrig einig med deg om omgrepet smarthus.

Fruen ønskjer ikkje noko smart i det heile. Eg derimot ser at somme ting kan vera kjekt å ha, utan at eg har behof for noko futuristisk hus.

- Feks ser eg at i dagens bolig hadde det vore kjekt med sensor på lys i vaskerom, garasje og kanskje trappa.

- Eg kunne godt tenkt meg ein veggbrytar som slår av alt i stova og evt. tilsvarande på kjøkkenet. Eg er lei av å gå runde frå lys til lys, bak sofa, oppå skap osv kvar morgon og kveld. I tillegg kunne eg tenkt meg at TV, forsterkar og slikt var utan straum om natta. Det same med kaffetraktar, ladarar, brødristar osv på kjøkkenet.

- Eg er tilhengjar av å bruka minst mogleg straum (ressursar i det heile). Mykje av forbruket har eg misstanke om at kjem av uvanar. Kanskje oversikt over faktisk forbruk vil betra dette? Nokon som har erfaring med slikt?

- Nattsenking av temperatur høyres smart ut. Me vurderer vbv med L/V varmepumpe. Det bør vel vera enkelt å kunna styra?

- Har det noko for seg med ei viss automasjon av ventilasjonsanlegget (Villavent VSR 500)? Fukstsensor på bad? Automatisk oppjustering når lys på badet er på? Meir luft inn og mindre ut når kjøkkenventilator er i bruk? Eller er det lika greit å la det gå likt heile døgnet?

- Så kjem rosina i pølsa for far i huset. Styring av lyd, bilete og lys. Dette er noko eg har lyst på (inga nytteverdi). I dag har eg diverse appar på mobilen og program på pcen som gjer at eg kan strømma lokalt innhald frå pc til diverse kjelder i huset med styring frå mobil, vekka pc frå dvalemodus, fjernstyra pc, slå på anlegg, projektor osv. Det er ikkje 100% stabilt, men moro for meg og totalt uaktuelt for fruen å bruka. Eg har lenge ønskja å kunna dimma/slå av lysa i kjellarstova med same tastetrykk som eg startar opp popanlegget/projektoren. Har tidlegare kikka litt på eit system s\kalla Itach IP/IR, som forsåvidt kan løysa dette. Eg trur for at det skal verta kone og barnevennleg så bør eg vurdera universalfjernkontroll, t.d. Logitech harmony med hub. Så det som trengs her er evt ein grei måte å få styrt lysa i tillegg med denne.

* Så, kva tenkjer folk er greit i kunna styra/fjernstyra/ha automatikk i? Kva er bortkasta? Kva kostar meir enn det smaker? Kva er lettvint/tungvint? osb...

Signatur
   #3
 11     0
Er i planleggingsfasen selv. Er veldig enig med KE at det er mye tull rundt begrepet "smarthus"

Eg mener at smarthus i bunn og grunn handler om komfort og velferd. Mange smarthusleverandører det siste året reklamerer mye for styring av huset via mobiltelefon. Etter min mening er det ganske feil framstilling av hva et smarthus er. Styring via tlf er mer en gimmick. Tenk deg når du går inn i stua, så tar det lang tid å ta opp tlf, så låse den opp, vente til appen kobler seg til, så finne rom å sø skru på lyse.

Det viktigaste for meg er at alt av daglige rutiner skal gå lettere. Som du nevner at komme man inn i et rom er det veldi greit med bevegelsesensor som skrur på lys, eller en bryter som skrur av å på alt lys i et rom.

Har brukt mye tid på å lese om de forskjellige smarthus løsningene og har tilslutt kommer fram til at Smart HDL er tingen for meg. Systemet deres eg bygget opp av at du styrer alt fra en bryter. Du har en "dlp" som har ein liten skjerm og 10 knapper. Fra det kan du styre lys i rommet. Alle soner av og på, eller forskjellig scener av og på(då har du plutselig ikkje bruk for store bryterpanel rundt forbi i tillegg til at du kan skru av og på stikkontakter). I tillegg har den mulighet for styring av varmesoner(då slepper du egen termostat i rommet), det kan styre ventilasjon og du ahr mulighet til å integrere musikk anlegg. Anlegget er hovedsaklig trådbasert, som eg meiner er overlegent og absolutt beste løsning om du bygger nyttt. HDL har også en trådløs serie, som etter min mening egner seg best til rehab.

Viktigeste for meg i et smarthus er at ALT skal styres fra samme system. Dermed slepper du egen kontrol til varmepumpe, persienner, tv osv. Ikkje minst er det brukevenlig, som er viktigeste faktor nr to.
  (trådstarter)
   #4
 2,984     Vestlandet     0
Eg ser heilt klart fordelen med at alt kan styrast frå same system. / forskjellige appar på mobilen osv er uinteressant for min del. Det eg er litt redd for er at ved å låsa seg til dette eine systemet, kan ein gå på ein smell i framtida. Har og inntrykk av at det kostar skjorta med armen inni.

Kabla, der det er mogleg, er nok å føretrekka ja.

Absolutt einig i at det skal handla om komfort og enklare kvardag. Det er akkurat det eg er ute etter. Derfor er det og viktig for min del å t.d. ha lysbrytar som fungerer og liknande.

Derfor lurer eg på kva folk meiner er greit å ha "smart/smartare" styring av?
Signatur
   #5
 11     0
Kan liste opp det eg kommer på i farten.
-En bryter per rom(eventuelt endevender og)
-Bevegelsesensor i alle rom
-Legge ekstra rør til stikontakter eller trekke i ekstra ledere for å kunne styre stikkontakter
-Koble brannalarmanlegg til smarthus
-Innbrudsalarm integrert eller separat koblet til smarthus
-Bryter ved seng om ønsker det
-Slå av/på kontakt til kaffimaskin
-Styring av solskjerm/persienner
-Styre ventilasjon
-Energiovervåkning
-Varmestyring
-Styring av garasjerport
-Status på dører og vinduer
-Dørpanel koblet opp mot smarthus
   #6
 3,585     0
Jeg vil også ha et litt smart hus, men ikke mer...

En av mine punkter er at hvis jeg ikke er i huset, men f.eks. borte på en tre ukers ferie, og "noe skjer" - f.eks. i en juleferie og det blir to uker med 30 blå - da vil jeg ha noe som sørger for at ikke hus og vannrør fryser til is. Hvis strømmen forsvinner, vil jeg ha koblet inn nødløsninger, så det ikke blir helt svart.

En av mine krav er at om jeg slår av hovedsikringene skal huset stadig oppføre seg "fornuftig", både i forhold til varme/energi, adgangssystemer og kommunikasjon. Hva slags type brann kan oppstå i huset - kan det føre til katastrofer i styringen? Hva om én enkelt enhet svikter, og varmeanlegget blir stående på full effekt selv om det er badstue-temperastur i hele huset? Hva om den sentrale kontrollenheten svikter? Hva skjer hvis det blir prekær mangel på rette batteritype til fjernkontrollen? Kan en oversvømmelse knekke kontrollfunksjoner fullstendig, fordi sentralen står i kjelleren som blir fylt med vann?

Jeg vil ha et opplegg der de ulike funksjonene har en autonomitet i ekstrem-tilfeller, med sine egne 'sanity checks' slik at de kan sikre at de selv oppfører seg innen fornuftens grenser, uansett om styringssignalene uteblir, eller om de er fullstendig på jordet på grunn av feilfunksjon. Så kan man selvsagt utvide autonomiteten (eller evt. ikke frata dem atonomiteten de i utgangspunktet har). Med mer autonomitet, jo mindre grad av intelligent, sentralisert styring.

(For å illustrere: En panelovn kan få på/av-signaler fra en sentral, der sentralens beslutning er basert på en temperatur-sensor. Eller panelovnen kan få beskjed om å justere sin egen termostat til x grader, og selv slå av og på. Hvis sentralenheten slår ovnen på, og så dør, er virkningen en helt annen enn om panelovnen får beskjed fra sentralen om å sette termostaten til 21 grader, og så dør sentralen.)

Dette er litt på siden av det man vanligvis fokuserer på ifm. smarthus. Men det er ikke så dumt å tenke over også oppførselen ved ulike ekstremsituasjoner og svikt i det ene og det andre.
   #7
 5,569     2
God dag, godtfolk!

Ifm komande renovering av boligen vår, ønskjer eg nokre smarthus løysingar. Eg trur ikkje eg kjem til å gå "all inn" med alt, men ser jo at nokre løysingar er greie.

Hehe ja.. Det er slik det starter Smile

Enig og uenig med mye av det som er sagt tidligere, uten å dra hele listen... Jeg tror mange begynner med "et tradisjonelt hus med noen smarthusløsninger", og så utvikler det seg gjerne over tid, og til slutt har man "et smarthus med noen tradisjonelle løsninger".

Noen kjappe tips fra meg:

Tenk automatisering, ikke fjernstyring. Ofte er fjernstyring en "bonus", eller en forutsetning for å kunne automatisere, men fjernstyringen i seg selv er ikke målet. Som @Smartbolig skriver lenger oppe, mer eller mindre: Det er jo tåpelig å legge opp til en løsning der man for eksempel erstatter lysbryteren med en app på telefonen. Når man treffer leverandører på messer osv som skryter av at man kan "styre med en app", så skal man kanskje bare gå videre. Men, så er det ofte slik at for å kunne automatisere lysene, må man bygge inn en fjernstyringsfunksjon slik at en sentral kan fjernstyre dem for deg. You get the picture...

Tenk skalering, funksjonalitet og brukervennlighet. Dessverre er disse tre ofte motstridende i den forstand at dersom man skal ha et system som er brukervennlig og glossy, når man fort taket ift funksjonalitet/fleksibilitet. Dersom man bygger seg et system som er både brukervennlig OG funksjonibelt, er det ofte vanskelig å skalere/legge til flere enheter. Men sånn er livet...

Legg en plan på forhånd. Dessverre er det definitivt helt umulig å legge en plan som varer. Smile Man blir bitt av basillen, og så har man det gående. Men dersom man har en noenlunde ide om hvor man vil, og hvor mye tid og penger man ønsker å legge i smarthusfunksjonaliteten, kan man gjøre noen litt klokere valg. Kanskje...

Tenk WAF (Wife Acceptance Factor). Dersom denne blir for lav, er løpet kjørt... Dersom bare du kan skru på TV'en blir det dårlig stemning. Generelt mener jeg at smarthusløsninger i prinsippet skal være så diskret at man nesten ikke legger merke til dem.
Bestem deg for om du vil gjøre ting selv, eller om du vil ha en løsning ferdig installert. I fall det siste, så blir det dyrt. I fall det første, så tar det tid. Og det blir dyrt Smile

* Så, kva tenkjer folk er greit i kunna styra/fjernstyra/ha automatikk i? Kva er bortkasta? Kva kostar meir enn det smaker? Kva er lettvint/tungvint? osb...


Som du er inne på også, jeg syntes lys er veldig kjekt å automatisere. Det er behagelig å kunne slå av alt lyset med en knapp når det er natt. I mitt system går alle lys av, bortsett fra de lys som er kjekke å ha på når vi er på bad osv. De slås på med svakt lys, og en forsinket slukking, slik at de etter hvert også slukkes. Når det er natt er enkelte av lysene rundt i huset styrt av bevegelsesdetektorer, slik at dersom noen for eksempel kommer hjem på natta får de lys på i gangen nede (dempet) og i trappa.

Når alarm skrus på, går huset i "borte"-modus. Da går lysene av, og epostvarsling aktiveres for enkelte hendelser.

Jeg har valgt å ha alarmanlegg utenfor mitt eget system av ulike årsaker, men har muligheten for å styre alarmanlegget også via mitt system.

Jeg syntes det er greit å kunne kutte strøm til for eksempel TV om natta eller når vi er borte, så jeg har en kontroller på strømmen til TV. Primærbehovet her er at strøm kan slås av, men når dingsen først er installert gir det meg muligheten til å detektere om TV brukes eller ikke (strømforbruket øker). Dermed kan jeg automatisere ting basert på om TV er på eller ikke. Hos meg går lysene i TV-modus og rullegardiner går ned (avhengig av tid på døgnet) når TV skrus på. Det baller fort på seg...

Har sensorer på alle dører slik at jeg får melding dersom vi drar fra huset med dører åpne. Det er praktisk.

Har en haug med temperatur- og fuktmålere rundt i huset. Det er nyttig å for eksempel se temperaturen i kjøleskap og fryser. Dersom temperaturen her overskrider en viss verdi blir jeg varslet.

Har automatisk solskjerming som i prinsippet fungerer selvstendig, men som også kan kontrolleres av mitt system. Det gjør at jeg kan automatisere det, men også at jeg kan styre det fra samme panel som alt annet.

Har automatiske dørlåser som gjør at jeg kan automatisere basert på om døren låses opp. For eksempel kan huset gå i "hjemme"-modus når døren låses opp. Da slår lysene seg på, TV får strøm, osv.

Holder på å sette opp strømkontroll på vaskemaskin og tørketrommel. Da kan varsling aktiveres dersom vi drar hjemmefra og glemmer tørketrommelen. Eller strøm kan kuttes dersom røykdetektor på vaskerom utløses. Panelet vi bruker for å kontrollere systemet kan da også varsle når vaskemaskinen er ferdig.

Mitt system er bygget på HomeSeer, og kommuniserer via z-wave og 433 MHz.

   #8
 3,585     0
psv021: "Tenk automatisering, ikke fjernstyring"

Og tenk over om andre vil kunne komme til å fjernstyre huset ditt! Da jeg var ungdom som hadde blitt for stor for epleslang synes vi det var gøy å løpe rundt i nabolaget og stå utenfor med et par tre ulike fjernkontroller - da kunne vi skifte TV-kanal inn gjennom stuevinduet hos de fleste av naboene, og more oss over reaksjonen... (antagelig var det dårligere sjekk på om det var 'riktig' fjernkontroll dengang enn nå - som regel virket en fjernkontroll på samtlige TV-er fra samme produsent). Jeg har ikke lyst til at guttungene i gata her skal begynne å regulere verken temperatur eller lys i huset mitt! Hvor absolutt hacker-sikkert er systemene som brukes i dag?

"Det er jo tåpelig å legge opp til en løsning der man for eksempel erstatter lysbryteren med en app på telefonen" - hvis det er noen som enda ikke har sett denne, tar vi den en gang til: http://geek-and-poke.com/geekandpoke/2015/6/3/smartest-homes Smile



Ang. WAF: I mitt miljø snakker vi om "Dag-metoden", navnet etter en i miljøet som hadde fryktelig lyst på noen høyttalere kona trolig ville synes var altfor store og dominerende. Så han fikk ta hjem på prøve noen som var tre ganger så store, og kona skrek opp om at hun aldri ville akseptere dem. Dag sa seg enig, de var for store, så han gikk med på å kjøpe noen mindre ... det vil si, de han egentlig hadde bestemt seg for ... Smile Trikset er, med andre ord, å smøre skikkelig tjukt på, så tjukt at du vet at det vil bli avvist. Da får du det kanskje som du vil.

Ang. å kutte strøm til TV om natta, eller kutte strøm generelt: Jeg ville vært litt obs på hvordan strømmen brytes med tanke på f.eks. tordenvær. Selv om du har overspenningsvern i sikringsskapet (og det mangler i mange hus hvor ytterpanelet har hatt god tid på å trutne), er det langt fra noen absolutt beskyttelse. Kan du bryte strømmen med et rele som krever noen tusen volt før det kortslutter er det greit å kunne slå av samtlige "følsomme" apparater under ett. Bare pass på å skill mellom de du alltid kan frakoble når ingen er hjemme, som TVen, og de du bare kobler fra under tordenvær, som fryser etc., og som bør ha en timeout på utkoblingen. Tordenværs-sikring er faktisk av de ting man kan forsvare å ha mulighet for å kunne styre fra telefonen hvis uværet trekker opp mens du er på jobb!


   #9
 5,569     0
Akkurat dette med tordenvær har ikke vært en faktor i min planlegging av smarthusløsninger, må jeg innrømme. De siste 3 årene har jeg opplevd torden, på lang avstand, totalt 2 ganger. Så det er rett og slett noe jeg ikke tenker så mye på. Jeg vokste imidlertid opp i et tordenutsatt hus. Vi var på enden av linjen, og berggrunnen "sugde" til seg lyn. Lurer på om det tordnet litt mer på 80-tallet enn hva det gjør nå Smile Til tross for at vi øyeblikkelig nappet ut alle kontakter ved første tegn til torden, så røyk det en del elektronikk husker jeg...

Ifm smarthusfunksjonalitet har jeg mange dupeditter tilkoblet strømnettet, og jeg er relativt usikker på hvor godt disse ville takle et skikkelig spark...
   #10
 4,110     Akershus (Follo)     0
Ganske dårlig! Sørg for å ha skikkelig overspenningsvern!

I kåken min var det bare gamle proppsikringer, ikke noe fancy jord eller overspenningsvern.
Ifb.m. besøk av Tor m. Hammeren ristet jeg koksen ut av ganske mange dyre dingser.
Så ble luftstrekkinntaket byttet til samme i bakken, og med dagens foreskrevne vern.
Og det funker så langt. Jeg har sett glimtet og hørt braket nesten samtidig etter det også.

Signatur