2,715    25    7  

Bærebjelke må forsterkes

 14     0
Trenger forslag til forsterkning av bærebjelken som ikke henger i grunnmuren. Taket består av tremateriale fylt med stubbloftleire. 

En enkel løsning er å støtte bjelken direkte på utside av vegg, men det ønsker jeg ikke da vi skal bygge en leilighet i løpet av året. Har sett på bjelkesko, men det kan bli vanskelig å komme til for å feste denne i veggen.

Forslag?
Bærebjelke må forsterkes - 20170104_185608.jpg - MMust

HSt
   #1
 36,582     Lillestrøm kommune     1
Vi tok opp stubbloftet og spjelket innpå nye bjelker, brukte 2stk 2x8 som vi boltet på siden av 3x9 eller hva denne råtne bjelken er (kuttet kun av den råtne enden).  Du har trolig en råtten bunnsvill på denne plassen også.  Der jeg bodde når vi gjorde dette så var det en betongtrapp som sendte vann inn på murkronen.  Vi kappet av denne og monterte gitterrist mot veggen.  På hver side var bunnsvill råtten, men gulvbjelkene hadde der overlevd.

Du vil elske stubbloftleire (med negativt fortegn) etter denne jobben. Plast (og kanskje litt undertrykk fra en vifte) og god maske/visir er absolutt nødvendig..
   #2
 1,459     Trondheim     1
Ende av bjelken mot veggen ser ikke spesielt holdbar ut, råteskade? Vill vurdert å bytte ut denne, evt montere en ny ved siden av.
Signatur
TSt
   #3
 14,509     0
Opprinnelig ligger vel bjelken oppå murkanten. Den boksen som er festet på veggen er kanskje for å gi understøttelse når den begynte å bli dårlig men her har det gått så langt at enden må utbedres. Men da trenger en kanskje ikke denne boksen lenger. Pass på å beskytte ny bjelke bedre mot fuktopptrekk og fjern evt kilder fra yttersiden.
   #4
 7,685     Bærum     1
Her må det skikkelig renovering til. Som andre skriver må fuktigheten stoppes. Så må all råte fjernes. Kanskje smart å få inn en tømrer hvis du ikke har kompetanse. Skal du kle inn rommet uten å gjøre en skikkelig jobb vil dette bli enda verre.
  (trådstarter)
   #5
 14     1
Hele bunnsvillen har vært råtten i området, og er skiftet. Dette har skjedd pga manglende vedlikehold i mange år. Konstruksjonen over er en balkong hvor fallet har vært inn mot veggen, og snøsmelting+vann har ført til problemet.

Nå skal vi igang med spleising av bjelken. Bjelken er ca. 6 meter lang. Hvor langt inn på det friske treverket må spjelken gå. Hva er det for teori man skal benytte for å regne dette ut? Bør man f.eks bolte igjennom et metallbeslag som skal ta opp vekten?

Setter pris på tilbakemeldinger
TSt
   #6
 14,509     0
Sjekk hvordan andre bjelker er,  her er det kanskje lasket på hver siden allerede som en reperasjon første gang ?  Hvis det er tilfelle ville jeg byttet denne. Hvis du får opplegg på muren er jo det best men husk noe i mellom.  Må vite litt dimensjoner o.l. hvois en skal komme med råd om hva som er nok, tidligere tok en jo ofte i når en laget noe så ikke sikkert det trengs så mye.  Jeg lasket på begge sider og boltet og benyttet bulldog imellom. De var vanskelige å få inn i gammelt treverk husker jeg, usikker på om det var nødvendig.
   #7
 7,685     Bærum     0
Så vidt jeg husker er det anbefalt med minimum en meter overlapp på hver side. Bulldog er bra, alternativt kan man bruke lim.

TSt
   #8
 14,509     1
Du lar laskene gå helt ut på den siden som er ved skaden. Og f.eks. som Torango forslår i andre enden. Men avhemger av belastning og hvilken høyde en har på bjelken men tar en i litt blir det sikkert godt nok.
  (trådstarter)
   #9
 14     0
Nedenfor er en enkel skisse. Hvor stor Bulldog skal man benytte, og hvor mange? Trenger man flere bulldog etc.? Setter stor pris på tilbakemld.Bærebjelke må forsterkes - 20170328_071815.jpg - MMust
TSt
   #10
 14,509     0
Er ikke bjelken mere enn 7,5cm bred ?  Bildet synes jeg viser noe helt annet. Lasken på hver siden bør være like mye som til sammen i bredde som eksisterende bjelke.  Overlappe med minst 1 m, gjør det ikke noe med lasken på siden kan en jo bare ta denne lenger.  Bulldog på hver bolt, ikke bolter på linje slik at bjelkene ikek sprekker.  Men du sier lite om hva slags belastning dette er og om spennet er stort i dag.  I tillegg ser det ut til at det er mere enn 60cm mellom bjelkene og i så fall må en tenke på dette og ikke redusere dimensjoner. Hvis de brede gulvbordene er skjøtt oppå denne så trenger en mere enn om de er kontinuerlige siden grove gulbord også er med på å fordele last.